Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya kayısısının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tesciline ilişkin "Tescilin manası koruma altına alınmasıdır. Herhangi bir yerde, yörede üretilen kayısının Malatya kayısısı adı altında satılması mümkün değil artık." dedi.
Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya kayısısı için 2001 yılında Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret belgesi aldıklarını anımsattı.
Daha sonra 2014 yılında AB'ye coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunduklarını ve süreci sıkı bir şekilde takip ettiklerini ifade eden Erkoç, yapılan çalışma ve incelemelerin ardından 7 Temmuz'da tescili almaya hak kazandıklarını belirtti.
Coğrafi işaret tescilini düzenlenen törenle teslim aldıklarını söyleyen Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Malatyalı olarak gururlandık. Türkiye'de tarım ürünü olarak incirden sonra ikinci ürün kayısı oldu. Tescilin manası koruma altına alınmasıdır. Herhangi bir yerde, yörede üretilen kayısının Malatya kayısısı adı altında satılması mümkün değil artık. Bundan sonra bu süreci çok iyi takip etmemiz lazım. Özellikle bu coğrafi işaret belgesini çok iyi kullanmamız lazım."
- Kayısı için tanıtım düzenlenecek, ihracatçılarla görüşülecek
Öncelikle Ankara ve İstanbul'da Malatya kayısısı için tanıtım ayağı oluşturmayı planladıklarına işaret eden Erkoç, bu süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.
Malatyalı ihracatçılarla bir araya gelip coğrafi işareti kullanmaları konusunda çalışma içerisinde olacaklarını aktaran Erkoç, şöyle devam etti:
"Bunu çok iyi değerlendirip kayısının hak ettiği yere gelmesi için il olarak herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesinin çabası içerisinde olmamız lazım. Şu an kayısının hasat zamanı. Ürünün biraz bolluğunda fiyatlar hemen taban yapıyor. Bu ciddi anlamda üreticimizi de sıkıntıya sokuyor. Onların alın terini, emeğini boş yere heder ediyoruz. Bu noktada hepimize düşen sorumluluklar var. Bu işin üstesinden gelmemiz lazım. Bunu şehir olarak sahiplenip bütün kurumlarımızla birlikte dünyada eşi benzeri olmayan bu kalitedeki bir kayısının bu şekildeki fiyatlarla pazara girmesinin önüne geçmemiz diye düşünüyorum. Sürecin takipçisi olacağız. Malatya için hayırlı uğurlu olsun."
- "İnşallah bundan sonra kayısılarımız iyi para eder"
Malatyalı kayısı üreticisi Abdulvahap Ekici ise AB tarafından alınan coğrafi işaret tescilinin kendilerine yönelik çok olumlu yönlerinin olacağını anlattı.
Artık hiçbir yörenin ürününün, aroması ve tadıyla dünyada tanınan Malatya kayısısı diye satılamayacağını söyleyen Ekici, "Kayısımız tescillendi. Herkese hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bundan sonra kayısılarımız iyi para eder, pazara girer. Çalıştırdığımız işçilerimizin hakkını veririz. Biz de hakkımızı alırız. Devletimiz buna el atmış, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
AA