SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Bu Büyümeyle 2023 Gerçekleşmez"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:07:36
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tiret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye’nin bu yılki büyümesini 2,9 -3,1 aralığında tamamlayacağını belirterek “Ama biliyorsunuz ki Türkiye’nin bir 2023 hedefi var. Bu büyümeyle ortaya konulan 2023 hedefinin gerçekleşmesi mümkün değildir” dedi. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), 2012 yılının son meclis toplantısını yaptı. 

MTSO Toplantı Salonunda, Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin maddeler görüşüldü.

Toplantıda MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yönetim kurulunun çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Erkoç, 2012 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Japonya’nın ciddi bir durgunluk yaşadığını ifade ederek, “2012 yılına baktığımızda, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ciddi bir durgunluk yaşandı. Dünya’nın en hızlı büyüyen Çin’e de baktığımızda, orada da ciddi bir şekilde gerilemenin söz konusu olduğunu görüyoruz. Türkiye’de dünyadaki bu gelişmeye paralel olarak 2012 yılında 3,2’lik büyüme hedefi koymuştu. Herhalde 2,9-3,1 Aralığında büyümeyi tamamlayacak. Ama biliyorsunuz ki Türkiye’nin bir 2023 hedefi var. Bu büyümeyle ortaya konulan 2023 hedefinin gerçekleşmesi mümkün değildir” dedi.

2023 hedefine ulaşmak için daha hızlı büyüme yakalanması gerektiğine dikkat çeken Erkoç, Dünya’da Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.

Erkoç, “2023 hedefini ortaya koyan bir ülke olarak bu büyüme bizi hedefe götüremez. 2002 ile 2008 Aralığında ortalama sürekli olarak Türkiye yüzde 7 büyümeyi yakaladı. 2010 yılında 9,2’lik büyüme, 2011 yılında da 8,5’lik büyüme yakalandı. Dünyada Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülke olduk. Dünyadaki bu durgunluklara rağmen Türkiye’nin bu yıl 2,9 veya 3,1 oranında büyümesi küçümsenecek bir büyüme rakamı değil. Ama hedefe ulaştırma açısından biraz daha hızlı büyümemiz gerektiğini belirtmekte fayda var” diye konuştu.

“İHRACATTA HEDEFLENEN RAKAMLARA ULAŞMAK İSTİYORSAK YENİ PAZARLAR BULMAK ZORUNDAYIZ”

İhracatta hedeflenen rakamlara ulaşmak için yeni pazarlar bulunarak, üretim yapmak gerektiğine vurgu yapan Erkoç, üretim yaparken dünyadaki rakiplerle aynı şekilde üretim yapmanın gerekliliğine işaret etti.

AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta gerileme olduğunu kaydeden Erkoç, şunları ifade etti: “Önümüzdeki orta vadeli programa baktığımızda Türkiye ekonomisi 2013 yılında yüzde 4’lük büyümeyi hedefliyor. Bu durgunluğa rağmen ihracat rakamlarına baktığımızda 150 milyar dolarlık bir ihracat var. Ama ihracattaki yaklaşık artış yüzde 12 civarında. İhracatı en fazla yaptığımız ülkeler, AB ülkeleriydi. Geçmişte ihracatımızın yüzde 50’si bu ülkelere idi. Fakat bu sene gerileme oldu. Yüzde 12’lik bir gerilemeyle yüzde 38’lere düştük. Ancak buna paralel olarak özellikle Afrika ülkelerine yüzde 29’luk bir ihracat artışımız söz konusu oldu. Yine ABD’ye yüzde 26’lık bir ihracatımız söz konusu, orta doğu ülkelerine de yüzde 13’lük bir ihracat artışı oldu. Eğer biz ihracatı hedeflenen rakamlara çıkarmak istiyorsak, yeni pazarlar bulmak zorundayız. Yine pazarlar bulabilmeniz içinde üretmekten başka çareniz yok. Üretirken de, dünyadaki rakiplerinizle aynı şekilde üretim yapmanız gerekiyor. Çünkü onlarla rekabet şansını başka türlü yakalayamazsınız.”

“YENİLİKÇİ ÜRÜNLERİN ÜRETİLMESİ GEREKİYOR”

Erkoç, akıl terinin ön plana çıkarak, yenilikçi ürünlerin üretilmesi gerekliliğinin altını çizerek, “Türk iş dünyası üretmek istiyorsa, dünyadaki rakipleriyle aynı şartlarda üretim yapması gerekiyor. Devletinde iş dünyasının önünü açacak tedbirleri önceden alıp, desteklerini devam ettirmesi lazım. Ve artık ülke olarak emek yolundan biraz uzaklaşıp, daha çok yenilikçi ürünler üretmeliyiz. Çünkü başka türlü koyduğunuz hedefi yakalamanız mümkün değil. Koymuş olduğunuz hedef 500 milyar dolar. 500 milyar dolar ihracatı yakalayabilmeniz için yeni ürünlere ihtiyaç duyacaksınız. Bu şekliyle de çok ifade edilen artık alın teri değil, akıl terinin öne çıkması ve yenilikçi ürünlerin üretilmesi gerekiyor” dedi.

“5084’ÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ”

5084 sayılı teşvik yasasının devamı için çalıştıklarını belirten Erkoç, “5084 sayılı teşvik yasası 2004 yılında çıktı. Daha sonra uzatıldı. İçindeki bazı şeyler kaldırıldı ve sadece işverenin primi devlet tarafından karşılanıyordu. 31 Aralık 2012 itibariyle de bu sona erecek. Buda özellikle 49 ilde uygulanıyor ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illeri ciddi şekilde etkileyecektir. Biz 5084’ün uzatılmasıyla ilgili bir dosya hazırladık, bu dosyayı Sayın Başbakanımıza sunduk. Daha sonra bakanlarımızla bu konuyu görüştük. Milletvekillerimize de konuyu ilettik ve hepsi bunun uzatılması için bir altyapı oluşturdular. Bazı bakanlarımız bunun uzatılmayacağını ifade ettiler. Ama biz hala Sayın Başbakanımızdan umutluyuz. İnşallah 1-2 gün içerisinde bu açıklamayı yapıp, kademeli olarak 5084’ün devamını biz yine bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Erkoç, Suriye’de yaşanan olayların bir an önce sona ermesi temennisinde de bulunarak, Suriye’ye MTSO olarak 27 ton un yardımında bulunduklarını da sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız