SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da Malatya'nın 'Beşeri Kalkınma' Endeksi

Bu da Malatya'nın 'Beşeri Kalkınma' Endeksi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2018-2022 İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi verilerine göre Malatya, son beş yılda istikrarlı bir gelişim gösterdi. Ancak gelir seviyesinde Türkiye ortalamasının gerisinde kalması dikkat çekti.

Malatya’nın Beş Yıllık Kalkınma Verileri

Malatya'nın Beşeri Kalkınma Endeksi 2018 yılında 0,819 seviyesindeyken, 2022'de 0,829 seviyesine yükseldi. Ancak bu oran, Türkiye ortalaması olan 0,854'ün altında kaldı.

Eğitim Endeksi açısından Malatya, 2018’de 0,776 seviyesindeyken 2022’de 0,800'e ulaştı. Türkiye ortalamasına yakın bir seyir izleyen Malatya, eğitim alanında gelişimini sürdürdü.

Yaşam Beklentisi Endeksi incelendiğinde, Malatya'nın 2018 yılında 0,918 olan değeri 2022'de 0,905 olarak hesaplandı. Türkiye ortalaması 0,882 olarak açıklanırken, Malatya bu alanda ülke geneline kıyasla olumlu bir seviyede yer aldı.

Ancak Gelir Endeksi, 2018’de 0,771 iken 2022'de 0,787 seviyesine ulaşmasına rağmen Türkiye ortalaması olan 0,875'in oldukça gerisinde kaldı.

İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi, 2018-2022

TÜİK tarafından açıklanan Beşeri kalkınma endeksinin 2018-2022 yılları arasında Malatya’nın durum tablosu şu şekilde:

2018 yılı
Malatya  
Beşeri Kalkınma Endeksi: 0,819 -  (Türkiye Ortalaması: 0.844)  
Yaşam Beklentisi Endeksi: 0,918 -  (Türkiye Ortalaması: 0.902)  
Eğitim Endeksi: 0,776 -  (Türkiye Ortalaması:0.783)  
Gelir Endeksi: 0,771 - (Türkiye Ortalaması: 0.853)

2019 yılı
Malatya  
Beşeri Kalkınma Endeksi: 0,820 -  (Türkiye Ortalaması: 0.845)  
Yaşam Beklentisi Endeksi: 0,908 -  (Türkiye Ortalaması: 0.897)  
Eğitim Endeksi: 0,782 -  (Türkiye Ortalaması:0.790)  
Gelir Endeksi: 0,775 - (Türkiye Ortalaması: 0.852)

2020  Yılı
Malatya  
Beşeri Kalkınma Endeksi: 0,821 -  (Türkiye Ortalaması: 0.844)  
Yaşam Beklentisi Endeksi: 0,897 -  (Türkiye Ortalaması: 0.887)  
Eğitim Endeksi: 0,788 -  (Türkiye Ortalaması:0.795)  
Gelir Endeksi: 0,784 - (Türkiye Ortalaması: 0.853)

2021  Yılı
Malatya  
Beşeri Kalkınma Endeksi: 0,825 -  (Türkiye Ortalaması: 0.851)  
Yaşam Beklentisi Endeksi: 0,897 -  (Türkiye Ortalaması: 0.884)  
Eğitim Endeksi: 0,795 -  (Türkiye Ortalaması:0.802)  
Gelir Endeksi: 0,788 - (Türkiye Ortalaması: 0.868)

2022  Yılı
Malatya  
Beşeri Kalkınma Endeksi: 0,829 -  (Türkiye Ortalaması: 0.854)  
Yaşam Beklentisi Endeksi: 0,905 -  (Türkiye Ortalaması: 0.882)  
Eğitim Endeksi: 0,800 -  (Türkiye Ortalaması:0.807)  
Gelir Endeksi: 0,787 - (Türkiye Ortalaması: 0.875)

*Beşeri ya da İnsani Gelişme(Kalkınma) Endeksi (İngilizce: Human Development Index), Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Hikmet (3 hafta önce)
    depremden önce çarşıda her yere çelikhan bulam tabelası dolmuştu , yav bu çelikhanı sinciği kendi memleketine niye gitmiyor. Memleketin yapısı tabi bozulur.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet Nuri (3 hafta önce)
    Eskiden memleketimiz kendi kültürü ve özellikleriyle hakikaten harika bir şehirdi. Trafik sorunumuz yoktu, yeşilliğimiz suyumuz boldu, hısım akraba yardımseverdi, kayısı festivali olurdu kiraz festivali güreş horata şenlikleri vb bir sürü güzel etkinlik. Ama şimdi insanlar ekonomik çöküşle karşı karşıya, geçim sıkıntısı, sinir stres herkes mutsuz, gelecekten umutsuz. Malatya adıyamanlı doldu, bingöllü doldu yetmedi suriyeli geldi demografik yapı bozuldu. Çok fazla alakasız kültür düzenimizi altüst etti. Mevcut parti adaleti, demokrasiyi, tarımı, eğitimi her şeyi elimizden alıp çürümüş ve yozlaşmışlığı da bize bıraktı.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Yukarıdaki verilerde sadece hayallerimiz,beklentilerimiz,kendimizi kandırmamız,boş vaadlere inanmamız Türkiye ortalamasının bir tık üstünde öteki endeksler Türkiye ortalamasının çok altında.İşte böyle bir kent Malatya'm,malesef..!
    %67
    %33
    Yanıtla