Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Meclis Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında yapılan toplantıda, Denetim Komisyonunun raporu sunulurken, 2018 Mali Yılı Faaliyet raporu da kabul edildi. CHP Grubu faaliyet raporuna ‘red’ oyu verirken, CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, “Malatya halkına bu kadar şaibeli borç bırakan bir yönetimin faaliyet raporuna onay vermemiz ne Malatya halkının vicdanına ne de kendi vicdanımıza sağmaz” dedi.
Mazeret belirterek toplantıya katılamayan meclis üyelerinin mazeretlerinin oylanarak kabul edilmesinin ardından, gündem maddelerinin görüşülmesine başlandı.
Meclis her ayın ikinci Çarşamba günü toplanacak
Gündem maddeleri arasında yer alan 2019 yılı meclis toplantı günlerinin belirlenmesi ile ilgili teklif görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisinin her ayın ikinci haftası Çarşamba günü toplanmasına karar verildi.
Büyükşehir Belediye Meclisinin 2019 yılında tatil yapıp yapmayacağı ile ilgili gündem maddesi görüşülerek, Büyükşehir Belediye Meclisinin 2019 yılı içerisinde tatil yapmaması kararı alındı.
Ayrıca gündem maddeleri arasında yer alan 2018 Mali Yılı Faaliyet Raporu ile Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Yönetmeliği hakkındaki Hukuk İhtisas Komisyonunun raporu da görüşülerek kabul edildi. Toplantı sırasında, Denetim Komisyonu Raporu da Meclisin bilgisine sunuldu.
“Bu kadar borç varken nasıl uygun harcama olabilir?”
CHP Grubu, 2018 Mali Yılı Faaliyet raporuna red oyu verirken, Ramazan Yakıcı Başkanlığındaki Denetim Komisyonunun ‘Denetim Raporu’ hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Günnür Tabel, denetim komisyonunda muhalefet grubundan bir üyenin bulunmadığını hatırlatarak “Bu denetim raporunun neye göre yapıldığını, nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Bu kadar borç ortada iken harcamaların nasıl uygun olduğunu anlayamıyoruz. Kurumların kendi yaptığı işleri sadece kendilerinin denetlemesinin uygun olmadığını düşünüyoruz. Demokrasi ve şeffaf belediyecilik adına halkın daha doğru bilgi alması için denetim komisyonlarında muhalefetten de üye alınmasının, bu doğru bilgilendirmenin gereğidir diye düşünüyoruz” dedi.
Tabel, 2018 Mali yılı faaliyet raporu için de “Ortada bu kadar borç varken bu rapora onay vermemiz vicdanlara aykırıdır” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Meclisi üçüncü oturumunu 19 Nisan Cuma günü saat 15.00’de gerçekleştirecek.
Gürkan, belediyeyi 1,778 trilyon lira borçla devraldıklarını açıklamıştı
Yerel seçimlerin ardından geçtiğimiz Pazartesi günü ilk meclis toplantısını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde belediyenin borçları açıklanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, belediyenin var olan bütçesinin borç ve faiz sarmalında olduğunu belediyeyi şu ana kadarki tespitlere göre 1 milyar 778 milyon 257 bin 657 TL 23 kuruş (Eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin lira) borçla devraldıklarını söylemişti.
Göreve geldikleri andan itibaren ciddi tasarruf tedbirleri aldıklarını ve daha da alacaklarını belirten Başkan Gürkan, “Huzur haklarının ücretlerini 1 liraya düşürdük. Mesaileri, kiralık araçların sözleşmesini iptal ettik.Müşavirlik hizmetlerini iptal ettik. Bunları takibini yapıyoruz. Sosyal denge tazminatlarını da durdurduk. Belediyenin var olan bütçesinin borç ve faizle sarmalandığını gördük ve biz de eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin TL’lik borç ile teslim almış bulunmaktayız. Böyle bir borç sarmalı içerisinde bulunan belediyenin bu dönemdeki hizmetlerinin kolay olmayacağını düşünüyoruz. Özellikle araç iptalleri ile ilgili hem binek, hem de iş makineleri noktasında bir yoğunluk var. Battalgazi belediyesine geldiğimiz de orada 30 tane iş makinemiz vardı. Bu 30 iş makinesiyle biz o bölgenin 102 mahallesinde yolların asfaltlarını tamamlamışız. Ancak buradaki tablo şu şekilde: Hepimiz kemer sıkacağız. Yani buraya gelirken makam aracımızla gelmeyeceğiz, gerekirse kendi aracınızla geleceksiniz. Hizmetler noktasında bazı aksaklıklar olacak ama biz bunu telafi etmeye çalışacağız” diye konuşmuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com