SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bu 'Küçülme'deki Amaç Ne?!

0
Güncellendi - 2020-11-05 04:02:01
Bu 'Küçülme'deki Amaç Ne?!
A- A+ PAYLAŞ

SULTANSUYU'NDA SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ SONA DOĞRU MU?. Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 tarihli depremden yaklaşık 8 ay sonra, özel bir şirkete hazırlatılan sipariş deprem raporuyla, “ağır hasarlı” olduğu iddiasıyla yıkım kararı verilen tarihî binaları ile tartışma konusu olan Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası)'nde, damızlık sığır ve buzağı varlığının her geçen yıl azaldığı / azaltıldığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye, göre 5 Kasım 2020 tarihinde 16 baş büyükbaş hayvan satışı için ihale düzenleyen Mustafa Kasap yönetimindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki damızlık sığır varlığının, 2015 yılından 2020 yılına kadar yaklaşık % 25 azaltıldığı; bu yöntemle, Sultansuyu Harası’nın en önemli faaliyet alanlarından birinde büyük ölçekli bir küçültülmeye gittiği öğrenildi.

5 Kasım’da büyükbaş hayvan satış ihalesi yapılacak

Sultansuyu Harası’nda yetiştirilen 16 baş, Esmer, Simental ve Limousin büyükbaş hayvanın ihale yoluyla satışa çıkarıldığı bildirildi.

Reforme kategorisinde olduğu belirtilen ve 10 Esmer ırkı inek, 2 Esmer ırkı düve, 4 Simental, Esmer ve Limousin ırkı boğa olmak üzere toplamda 16 büyübaş hayvanın satışını kapsayan açık arttırma usulü ihalenin 5 Kasım 2020 Perşembe günü, Sultansuyu Harası’nda yapılacağı belirtildi.

İhaleye iştirak olmadığı takdirde, ikinci ihalenin 12 Kasım 2020 tarihinde yapılacağı açıklandı.

Damızlık Sığır varlığı 5 yılda % 25 azaltıldı; peki amaç ne?

Sultansuyu Harası’nın en önemli faaliyet alanlarından biri olan sığır yetiştiriciliğinde, İşletmenin 2015 yılından bu yana her geçen yıl gerilediği, 2015-2020 yılları arasındaki damızlık sığır varlığının yaklaşık % 25 oranında azaldığı / azaltıldığı öğrenildi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) verilerine göre, 2015 yılında Sultansuyu Harası’ndaki damızlık sığır varlığı 775 iken, bu sayı istikralı biçimde azaltılarak 2020 yılında 585’e kadar geriletildi.

Her iki rakam arasındaki fark, Sultansuyu Harası’ndaki sığır varlığının, yaklaşık % 25 oranında azaltılmış olması anlamına geliyor.

Buzağı üretimi ise % 30 azaltıldı

Mustafa Kasap yönetimindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi sadece damızlık sığır varlığında geri gitmedi; buzağı üretimi daha yüksek bir oranda, % 30 düzeyinde geriletildi.

Buna göre, Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde 2015 yılında 270 buzağı üretimi olurken, buzağı sayısı 2109 yılında ise 188’e düşürüldü.

Sığır sektörü kapatılmak istenmiş, Ömer Faruk Öz engellemişti

Sultansuyu Harası’ndaki sığır yetiştiriciliği, İşletmenin en önemli gelir kalemlerinden ve en yoğun faaliyet alanlarından biri iken, geçtiğimiz yıllarda İşletmedeki sığırlar, Ankara’dan masa başında alınan bir kararla Eskişehir’deki Anadolu Tarım İşletmesi’ne gönderilmek üzere tırlara bindirilmiş; sığır sektörünün kapatılmasını amaçlayan ve gizli yürütülen bu operasyon, Yeni Malatya Gazetesi muhabirinin olayı gece yarısı dönemin AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz’e bildirmesi üzerine, sığırlar tırlardan indirilmişti. Sığır yüklü olarak yola çıkan tırlar da yoldan döndürülmüştü.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • TALAT (4 yıl önce)
    Gercekten işletme müdürü Camide yatıyorsa bu işletmernin genel müdürü hanım bir an önce perafabik bir ev göndersin yazık kerndilerri lüks içinde yaşıyorlar adam cağız çağa çoluğunu göndermiş cami köşelerimde yatıyormuş yazıktır adamın otaritesi yerlerde sürünür bu gidişle ama o da demek hakkediyor orda inşat da anlamayan makineci veyselin ve şçförün sözüyle hareket edenlerin kim olursa olsun ister genel müdür ister işletme müdürü olsun yazık belki camidede yer bulamazlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKÇADAĞLI (4 yıl önce)
    GECE YATAKHANE GÜNDÜZ İBADETHANE Sultansuyunda işletme müdürü genel müdrlüğün talimatı diye lojmanları ve idare binasını boşaltırken bu pandemi süreceinde çalışanlarını soruşturma açarım eletrik ve kalorferleri keserim tehdi ile boşalatan işletme müdür kendisi ve mavinleri hala idare binasında göreve devam ederken çalışanalrı 10 kişi,yi bir odaya doldurrak bu pandemi süreceinde çalıştırıyor kendileri lojmanı boşaltmadan eşyeler lojmanda kendisi cami de yatıyormus yazık koca işletme müdürü ne hale düşmüş cami köşelerinde kalacak duruma düşmüş acaba genel müdürün bunlardan haberi varmı yszıj ne hale gelmiş koca işletme
    0
    0
    Yanıtla
  • DONDURMACI (4 yıl önce)
    TARIMDA SON SÜRAT ISRAILE MUHTAÇ edilmeye çalışanlar var buna Bir Allahın kulu çıkıp nereye gidiyoruz demiyor Köylü Tarlayı tarımı bırakıp göçe zorlandı tahılı tohuumu israilden almaya mecbur edildik yanlışım varsa düzeltin
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim (4 yıl önce)
    bu ülkeyi kurtaracak tek şey tarım ve teknoloji ve biz tarımı bitirmek istiyoruz bu kafayla herşey müstehak bize
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Tarım bakan yardımcısının Elazığlı olması. Sultansuyu tarım işletme müdürünün atandığı yerlerdeki tesislerin satılması. Kafamda deli sorular. Çıkıpta bir Vekil veya belediye başkanı konuya açıklık getirseler.
    0
    0
    Yanıtla
  • BAYRAM (4 yıl önce)
    Anlaşılan çok sürmez Süt sığırcıiığı sultan suyunda tarihe karışacak demek bu müdürü de buraya onun için göndermişler
    0
    0
    Yanıtla
  • MLT (4 yıl önce)
    Malatyalı uzman DSr güzel konuya değinmişin kardel malesef araştırdım burda görevli müdür daha önce görev yaptığı işletmeleri bir çoğu satılmış belkide o gayelemi geldi buraya zamna göstercek inşallah Tekel gibi Sümerbank gibi at alan üsküdarı gecmez endişesini dile getirenleri Vatan haini olarak görüyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı Uzm.Dr (4 yıl önce)
    Sultansuyu TİGEM aynı Bursa Karacabey deki tesisler gibi ülkemizin müstesna tarım işletmelerindendir. Geliştirip üretimi artıracağınız yerde yine beton kafalılar devreye giriyor o güzelim tarım işletmesinin geleceği ile oynuyor. Beceriksiz herifler ömrünüzde faydalı hiç mi bir iş yapmayacaksınız ? Hep zarar hep zarar... Dünya güvenli gıda -tarım diye artık anladı nerdeyse tarımsal üretim yapanların ayağının altını öpecek siz güzelim tarım tesislerinde müteahitçilik oynuyorsunuz . Artık yeter aklınızı başınıza alın bu ilin genetiğiyle, değerleriyle oynamayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • akif (4 yıl önce)
    tarım bakanı yardımcıının elazığlı olduğunu hatırlatayım
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Birileri kafay koymuş. Sultansuyu harasını bitirecekler. Bizim vekiller de seyirci olaya. Vekiller sağır dilsizi oynuyorlar. Malatya kaybediyor. Malatya bitiyor. Malatya bütün değerlerini tek tek yitiriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • aslan kaya (4 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    senin vekillerin bu memlekette satılan neye sesini çıkardılar bunların meşhur bir bakanları vardı Kemal Unakıtan ne diyordu Babalar gibi satarım gevrek gevrek gülüyordu oğlu gemilerle mısır ithal ediyordu ,merak etmeyin satacak 3 -5 birşey kaldı onlarda bitti mi el elde baş başta...
    0
    0
    Yanıtla