SULTANSUYU'NDA SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ SONA DOĞRU MU?. Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 tarihli depremden yaklaşık 8 ay sonra, özel bir şirkete hazırlatılan sipariş deprem raporuyla, “ağır hasarlı” olduğu iddiasıyla yıkım kararı verilen tarihî binaları ile tartışma konusu olan Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası)'nde, damızlık sığır ve buzağı varlığının her geçen yıl azaldığı / azaltıldığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgiye, göre 5 Kasım 2020 tarihinde 16 baş büyükbaş hayvan satışı için ihale düzenleyen Mustafa Kasap yönetimindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki damızlık sığır varlığının, 2015 yılından 2020 yılına kadar yaklaşık % 25 azaltıldığı; bu yöntemle, Sultansuyu Harası’nın en önemli faaliyet alanlarından birinde büyük ölçekli bir küçültülmeye gittiği öğrenildi.
5 Kasım’da büyükbaş hayvan satış ihalesi yapılacak
Sultansuyu Harası’nda yetiştirilen 16 baş, Esmer, Simental ve Limousin büyükbaş hayvanın ihale yoluyla satışa çıkarıldığı bildirildi.
Reforme kategorisinde olduğu belirtilen ve 10 Esmer ırkı inek, 2 Esmer ırkı düve, 4 Simental, Esmer ve Limousin ırkı boğa olmak üzere toplamda 16 büyübaş hayvanın satışını kapsayan açık arttırma usulü ihalenin 5 Kasım 2020 Perşembe günü, Sultansuyu Harası’nda yapılacağı belirtildi.
İhaleye iştirak olmadığı takdirde, ikinci ihalenin 12 Kasım 2020 tarihinde yapılacağı açıklandı.
Damızlık Sığır varlığı 5 yılda % 25 azaltıldı; peki amaç ne?
Sultansuyu Harası’nın en önemli faaliyet alanlarından biri olan sığır yetiştiriciliğinde, İşletmenin 2015 yılından bu yana her geçen yıl gerilediği, 2015-2020 yılları arasındaki damızlık sığır varlığının yaklaşık % 25 oranında azaldığı / azaltıldığı öğrenildi.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) verilerine göre, 2015 yılında Sultansuyu Harası’ndaki damızlık sığır varlığı 775 iken, bu sayı istikralı biçimde azaltılarak 2020 yılında 585’e kadar geriletildi.
Her iki rakam arasındaki fark, Sultansuyu Harası’ndaki sığır varlığının, yaklaşık % 25 oranında azaltılmış olması anlamına geliyor.
Buzağı üretimi ise % 30 azaltıldı
Mustafa Kasap yönetimindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi sadece damızlık sığır varlığında geri gitmedi; buzağı üretimi daha yüksek bir oranda, % 30 düzeyinde geriletildi.
Buna göre, Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde 2015 yılında 270 buzağı üretimi olurken, buzağı sayısı 2109 yılında ise 188’e düşürüldü.
Sığır sektörü kapatılmak istenmiş, Ömer Faruk Öz engellemişti
Sultansuyu Harası’ndaki sığır yetiştiriciliği, İşletmenin en önemli gelir kalemlerinden ve en yoğun faaliyet alanlarından biri iken, geçtiğimiz yıllarda İşletmedeki sığırlar, Ankara’dan masa başında alınan bir kararla Eskişehir’deki Anadolu Tarım İşletmesi’ne gönderilmek üzere tırlara bindirilmiş; sığır sektörünün kapatılmasını amaçlayan ve gizli yürütülen bu operasyon, Yeni Malatya Gazetesi muhabirinin olayı gece yarısı dönemin AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz’e bildirmesi üzerine, sığırlar tırlardan indirilmişti. Sığır yüklü olarak yola çıkan tırlar da yoldan döndürülmüştü.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com