Malatya Ticaret ve Sanayi (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, TİM verilerine göre 2017 yılı ilk 6 ayında, geçen yılın ilk 6 ayına göre ihracatın yüzde 4,89 artarak, 174 milyon dolar olduğunu kaydetti.
MTSO, Temmuz ayı meclis toplantısını, 15 Temmuz Şehitleri Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Sami Payza, meclis toplantısını açtıktan sonra oturumu yönetmesi için görevi meclis başkan vekili Ömer Dinç’e bıraktı.
Bir önceki toplantı tutanağının okunup, oy birliğiyle kabul edildiği meclis toplantısında, 2017 yılı Haziran ayı mizanı da oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis toplantısında daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Erkoç, İsrail’in Mescid-i Aksa’da yaptıklarını kınayarak, “İsrail’in Mescid-i Aksa üzerinde yapmış olduğu terörü şiddetle kınıyorum. İsrail, Kudüs’te Müslümanlara karşı insanlıktan uzak, akıldan yoksun girişimlerde bulunarak hem insanlığa karşı hem de Müslümanlara karşı suç işlemekte ve devlet terörü estirmektedir. Kınamak bir şey ifade etmiyor. Artık dünyanın bu zulme karşı ‘dur’ demesini ve özellikle insanlık suçu işlenen bu hadiselerin önüne geçmesi noktasında bütün insanlığın hassas ve duyarlı olması gerekiyor” dedi.
15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yılını geride bıraktıklarını hatırlatan Erkoç, “TOBB’un ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa basın açıklamasını 365 oda ve borsa olarak aynı gün ve saatte gerçekleştirdik. Bir yıl önce meydana gelen ve ülkeyi parçalamak, bölmek isteyen hainler ve dışarıdaki destekçilerini şiddetle kınıyorum. 15 Temmuz’da şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de huzur ve mutluluklar diliyorum. Allah bir kez daha bu olayları bu ülkeye yaşatmasın. Bu öyle bir hain darbeydi ki özellikle ülkeyi parçalamak, bölmek ve ülkeyi paramparça edip, kardeşkanını başlatmaktı. Suriye’de, Irak’ta ve diğer İslam ülkelerinde yaptıklarını Türkiye üzerinde denemeye çalıştılar. İçerideki hainler, dışarıdakilerin piyonluğunu yaparak bu hadiseyi gerçekleştirdi. Allah’a hamdolsun ki, Allah bu coğrafya insanını bin yıldır gönlünün hep mazlumdan yana olduğunu ortaya koymuştu, bu dualardan dolayı da Allah bu coğrafyayı korudu ve bu ülkeyi uçurumun kenarından aldı. Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı ve hassas olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Erkoç, yeni kabineye ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni kabinenin önceki dönemde olduğu gibi reform adına adımlarını sürdürmesi ve Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırması en büyük beklentimizdir. Yeni kabinede Malatya’mızı Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak temsil edecek olan Bülent Tüfenkci’nin iş dünyasına, ilimize ve ülkemize önemli hizmetler vermeye devam edeceğine yürekten inanıyor ve hayırlı olsun diyorum.”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2002 yılında başlattığı, Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ederek, kayısıda Türkiye Coğrafi İşaret Belgesi’ni aldığını hatırlatan Erkoç, “2014 yılının Mayıs ayında Avrupa Coğrafi İşaret Belgesi için müracaat ettik. Uzun çabalar neticesinde de 7 Temmuz itibariyle Avrupa Coğrafi Tescil Belgesi’ni Malatya kayısısı olarak aldık. Malatya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun. Bu, Türkiye’de ikinci tarım ürünü. Tescillenen kayısımızın ileriki dönemlerdeki katma değerini artırma noktasında da atılması gereken adımlar var. Bu hususta odamız yine üzerine düşen görevi hassasiyetle yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.
Erkoç, kayısı üreticisinin ciddi anlamda mağdur olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretici ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Meyve suyu alan işletme sahiplerinin Malatya üreticisiyle dalga geçtiğinin, alay ettiğinin farkındayız. Bu Malatya’ya yakışmıyor. Malatya üreticisi bunu da hak etmiyor. Her platformda kayısı tartışırız, tartışmaya da devam ederiz ama Malatya kayısısının artık tartışmadan kurtulup, yıllık ihracat gelirini bir milyar dolara çıkarmak için şehrin tüm katmanlarının ortak hareket etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Sadece bir kurumla değil ortak akılla bu işi çözme noktasında üreticiden ihracatçısına, yerel yönetimlerden sivil toplum örgütlerine kadar herkesin üzerine ciddi anlamda görevler düşüyor. Eğer biz stok ve fiyat garantisini ortaya koyabilirsek, geçmişte bunun uygulaması var, inanıyoruz ki bol olduğu zaman 1,5-2 dolar değil, az olduğu zamanda 10 dolar değil, ortalama bir fiyatı yakalamalıyız” şeklinde konuştu.
İhracat rakamlarına da değinen Erkoç, “TİM’in verilerine göre, Malatya’nın 2017 yılı ilk 6 aylık ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,89 artarak, 174 milyon dolar oldu” bilgisini verdi.
Erkoç, TOBB’da gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri toplantısına katıldıklarını hatırlatarak, sektörün sorun ve problemlerini dile getirdiklerini belirtti.
Üst çatı olan TOBB’a Malatyalı işadamlarının sıkıntılarını aktardıklarını kaydeden Erkoç, “O sıkıntılarda TOBB tarafından ilgili yerlere bildiriliyor. Bu konuyla ilgili de ciddi çözümler ortaya çıkıyor. Sektörün sıkıntı ve problemlerini TOBB’a aktaracağız, çözümü noktasında da orayla birlikte müşterek hareket ederek, üyelerimizin sıkıntı ve problemini çözeceğiz” diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com