Cenaze Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Başkanı Murat Arslanoğlu, bir damla kan dahi akıtılmadan otopsi yapma imkanı sağlayan sanal otopsinin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirtti.
Cenaze Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Başkanı Murat Arslanoğlu, 2 ay önce İstanbul’da 3. Uluslararası Cenaze Hizmetleri Konferansı’nı düzenlediklerini, konferans kapsamında, cenaze hizmetlerinde tarihsel yaklaşım ve Türkiye ile dünyada cenaze hizmetleri, cenaze hizmetlerinde dinin önemi, ölü bedenlerin yönetimi konularının tartışıldığını belirtti.
"Ölü Bedenlerin Yönetimi" panelinde Türkiye’de henüz uygulanmayan sanal otopsi konusunun gündeme geldiğine değinen Arslanoğlu, İsviçre’deki Bern Adli Tıp Enstitüsü'nün, cesedi neşterle kesip biçmek yerine bilgisayar tomografisiyle inceleyerek aynı sonuçları elde ettiklerini belirtti.
ÜÇ BOYUTLU KAMERALARLA GÖRÜNTÜLER ALINIYOR
Günümüzde yapılan otopsilerin oldukça zahmetli olduğunu cesedin çok kötü durumda olmasının çalışmaları daha da zorlaştırdığını kaydeden Arslanoğlu, "Kan akıtılmadan yapılan bu sanal otopsiye 'virtopsi' deniliyor. Sanal otopside üç boyutlu kameralarla cesedin görüntüleri alınarak dijitalize ediliyor. Ardından tomografi ve MR'la dijital kayıtlarla cesedin tüm bilgileri bilgisayar ortamına aktarılıyor. En ufak ize kadar üç boyutlu kameralarla vücut taranıyor. Ceset kesilmeden ve bozulmakta olan cesetler üzerinde bile otopsi yapılabiliyor. Toplu ölümlerde bize hız kazandırır. Arşiv imkanı sağlar" diye konuştu.
"ÖZAL'IN ÖLÜM NEDENİ DAHA RAHAT AYDINLATILABİLİRDİ"
Ülkemizde şu ana kadar üç boyutlu otopsinin gerçekleştirilmediğini belirten Arslanoğlu, "Dolayısıyla afet durumlarında sanal otopsi, hem hızlı şekilde cesetlerin incelenmesi hem de bilgilerin saklanması noktasında çok yararlı olacaktır. Yakın zamanda ölümü şüpheli bulunan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mezarı açılarak tetkikler yapıldı. Dolayısıyla o zamanlarda üç boyutlu sanal otopsi yapılmış olsaydı belki çok daha kolay yeniden inceleme yapılabilirdi. Ölüm nedeni daha rahat aydınlatılabilirdi" dedi.
"ACİL DEFİN YAPILMASI GEREKEN DURUMLARDA UYGULANABİLİR"
Sanal otopsinin savcı ve otopsi görevlileri tarafından da bir avantaj olduğunu dile getiren Arslanoğlu, "Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük illerdeki Adli Tıp morglarında sanal otopsi uygulanmalı. Afet durumunda, hava sıcaklığı durumuna göre acil defin yapılması gereken cesetlere üç boyutlu sanal otopsi uygulanması gerekir. Bu ileride de ailelerin kayıplarını bulmalarını da kolaylaştıracaktır. Sanal otopsi ile vücuttaki kırıklara varıncaya kadar çok daha detaylı bir bilgi edinme imkanı sağlanacaktır. Her cenazeye uygulanmalı ve bu bilgiler dijital ortamda saklanmalıdır. Bu artık çağın gereğidir" şeklinde konuştu.
Dini inançları nedeniyle otopsi yaptırmak istemeyenlere, sanal otopsinin bir alternatif olacağını kaydeden Arslanoğlu, "Dini açıdan destekleneceğine inanıyoruz" dedi.
Dünyada sanal otopsinin çok yeni bir olgu olduğunu altını çizen Arslanoğlu, "İsviçre’nin yanı sıra Amerika ve Almanya’da sanal otopsi başladı. İngiltere’de çalışma devam ediyor. Ülkemizde sanal otopsi için çalışmalar başlamalıdır" dedi.