Malatya'da kayısı üreticisi, rekoltenin tamamını yok eden don olayının mağduru iken, Mersin’in Mut ilçesinde yetişen turfanda kayısının 15 ile 20 TL arasında alıcı bulması üreticinin yüzünü güldürüyor.
Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Mehmet Ali Acar, geçen yıl 76 bin ton kayısı rekoltesi yapıldığını, bu yıl ise 80 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin ilk turfanda erik ve kayısı Mut ilçesinde yetiştirildiğini ifade eden Acar, sezonun başlaması ile birlikte hareketliliğin başladığını kaydetti.
Hasat ile birlikte kayısı ve erik fiyatları üreticinin yüzünü güldürdüğü belirten Acar, ”Mut sebze ve meyve konusunda zengin bir coğrafyaya sahip. Burada üretilen meyvelerin kaliteli olmasından dolayı Türkiye’nin her yerinden ihracatçı halimize gelir. Eskiden İstanbul, İzmir ve Ankara illerimizden talep olurdu. Şimdi ise Türkiye’nin her yerinde pazar payımız mevcut. Mayıs ayının başlamasıyla birlikte ihracatta başlamış olacak. Bu yıl kayısı ihracatından 30 bin ton rekolte beklentimiz var” diye konuştu
Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, bu yıl ilçede 55 bin 240 dönüm alanda kayısı, 22 bin dönüm arazide ise erik üretimi yapıldığını söyledi.
Bu yıl kayısıdan 80 bin ton üzerinde rekolte beklediklerini anlatan Abaş, ”Meyvecilik konusunda Mut’ta her geçen yıl üretim artmaktadır. Erikten de 25 bin ton rekolte bekleniyor. İlçenin birinci ve en önemli tarım ürünü kayısıdır, ondan sonra zeytin gelir. Yaklaşık 860 bin meyve veren kayısı ağacı mevcuttur. Aynı zamanda her geçen yıl yeni dikimler olmaktadır. Erikte ilçenin önemli tarım girdilerinden biridir. Bunun yanında incir, nar, elma gibi meyve yetişmektedir. Yani Mut Türkiye’nin önemli meyve deposu konumundadır” şeklinde konuştu
Irmaklı Köyü'nde kayısı yetiştiriciliği yapan Halil İbrahim Topal, 13 dönüm arazide kayısı üretimi yaptığını belirterek, fiyatların ise geçen yıla göre umduklarından daha iyi olduğunu söyledi.