'Yazıhan Ovasında Tarımsal Planlama' panelinde konuşan Vali Mustafa Toprak, Recai Kutan Boztepe Barajı'nın sulamaya alınmasına da değinerek, "Yazıhan’da ve ülkemizin de ortalamasının üzerinde bir sulanabilir arazisi var. Sulanabilir arazilerinde sulanan kısmı da oran itibariyle Malatya'da yüksek ama bu barajın devreye girmesiyle birlikte 1/3 lük, 1/4 lük bir bölüm daha sulanabilir hale geliyor."dedi.
Yazıhan'daki programa Malatya Valisi Mustafa Toprak, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Yazıhan İlçe Kaymakamı İdris Akça, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluş yetkilileri, Mahalle Muhtarları ile çok sayıda üretici vatandaş katıldı.
Vali Toprak yaptığı konuşmada, “Burada çok önemli bir çalışma yapılıyor, bir taraftan tarımsal üretimi ve tarım tarımsal üretimle birlikte tarımı geliştireceğiz, bir taraftan bitkisel üretimi, bir taraftan hayvancılığı daha da geliştirme noktasında neler yapmamız gerektiğini araştıracağız ve uygulayacağız.
Burada odak noktasında çiftçilerimiz, köylülerimiz, üreticilerimiz olmak üzere, bilimsel manada Rektörlüğümüzle, Üniversitemizle, Ziraat Fakültemizle ve Meslek Yüksek Okulumuzla, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızla, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlığımızla, İl ve İlçedeki kurum ve kuruluşlarımızla birlikte hep birlikte güzel işleri nasıl gerçekleştirebiliriz bunun için burada bunun bir çalışması yapılıyor.
Bu anlamda ben burada güzel işler oluyorsa ona öncülük eden bir takım faaliyetler var demektir. Onun için Recai Kutan Boztepe Barajı'nın yapılmasında temelinin atılmasından açılışına kadar ve sulama kanallarıyla, kapalı devre boru sistemi ile birlikte arazilerin başına gitmesine kadar katkı sağlayan başta hükümetimize, bakanlıklarımıza, değerli bakanımıza, genel başkan yardımcımıza, yerelden katkı sağlayan her bir noktaya, dinamiğe şükranlarımızı sunuyorum.
Bu görev yapılmıştır, bize düşen de bu gibi çalışmalarla birlikte acaba buranın ürün desenini, çiftçimizin, köylümüzün, üreticimizin cebine daha fazla para girebilecek şekilde nasıl katkı sağlayabiliriz, bilimsel manada, teknik manada, teknolojik manada, bilgi birikimi anlamında üreticilerimizle, çiftçilerimizle birlikte bunu görüşüyoruz. Bugün bu toplantının bu anlamda çok önemli bir katkı sağladığını düşünüyorum.
Burada çok önemli bir değişim yaşayacağız, bu değişim özellikle Recai Kutan Boztepe barajı ile birlikte 120 bin dekar bir alan sulanacak bu alan daha önce sulanmayan ya da iki yılda üç yılda bir toprağın durumuna göre nadasa bırakılan bir alan. Dolayısıyla biz bu toprakları kullandığımız takdirde ki tüm planlamalar ona göre yapıldı, sol sahil kanadıyla birlikte bu sene su gelmiş olacak ve biz burada buna hazırlıklı bir şekilde çalışmamız gerekiyor.
Hangi ürünleri, ürün desenini burada geliştirebiliriz, çiftçimizi, köylümüzü, üreticimizi mutlu ve mesut ederiz. Malatya'mızın, Yazıhan’ımızın, ülkemizin değerine değer katarız, bunlar çok önemlidir, bunların konuşulması Yazıhan'da konuşulması, Yazıhan'da tüm dileklerimizle birlikte masaya yatırılması çok önemlidir.
2017 yılı içerisinde bu su ile buluşan topraklarda, sulanan topraklarda çok ciddi bir ürün çıktısı da ortaya çıkabilecektir, bunun hayırlara vesile olmasını diliyorum, biliyorum ki Malatya'da en fazla sulanabilir arazi miktarı Yazıhan’da ve ülkemizin de ortalamasının üzerinde bir sulanabilir arazisi var. Sulanabilir arazilerinde sulanan kısmı da oran itibariyle Malatya'da yüksek ama bu barajın devreye girmesiyle birlikte 1/3 lük, 1/4 lük bir bölüm daha sulanabilir hale geliyor.Bu ürün demektir, bu çiftçimizin yüzünün gülmesi demektir, bu cebine girecek paranın daha fazla olması demektir. Tüm bu üretimdeki güzelliklerle birlikte biz toprağımızı korumamız gerekiyor. Bilinçsiz sulama nedeniyle oluşabilecek çoraklaşmaya meydan vermemeliyiz.
Çoraklaşma olmadan daha az bir sulamayla daha fazla ürün çıktısını sağlayacak teknolojileri, bilgi birikimini toplamamız lazım onun için Üniversitemize, Ziraat Fakültemize, Meslek Yüksek Okulumuza, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze, Büyükşehir Belediyemiz Tarımsal Projeler Dairesi Başkanlığına, Ziraat Odalarına ve Meslek Örgütlerine görev düşüyor.
Bu çalışmanın tüm katmanları ile birlikte burada yapılması çok önemlidir, Yazıhan’a, Yazıhanlı çiftçilerimize, vatandaşlarımıza verilen önemi gösteriyor.
Biz de buradan il Valisi olarak gerek kamu, gerekse özel sektör noktasında hangi koordinasyon gerekiyorsa, bilimsel olarak üniversitemizle eğitim noktasında hangi katkılar verilmesi gerekiyorsa bunu vereceğimizden emin olmanızı istiyoruz.”dedi.
İlçenin her geçen gün gelişen alt yapısına, ulaşımına, kurulacak olan Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesine de değinen Vali Toprak tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla tarım ve hayvancılık alanında ilçenin büyük gelişmeler sağlayacağını ifade ederek katılımcılara ve programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bülten- malatyahaber.com