* Meclise ilk kez başkanlık eden Polat'a 190 milyon borçlanma yetkisi.. 2017 Kesin Hesap Raporu onaylandı.. Karakaş Konağı imam Hatip derneğine verildi.. 5 kattan 12 kata imar izni.. Kadın ve Aile Daire Başkanlığı kuruldu.. Geçen yıl 35 milyon TL faiz ödenmiş..
2017 Mali Yılı Kesin Hesabı 487.8 milyon lira olarak kabul edilen Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 509 milyon TL (509 trilyon lira) borcu bulunduğu açıklandı. Borç yükü altında bulunan Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım ve hizmetlerinde kullanılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a 190 milyon TL daha borçlanma yetkisi verildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat Başkanlığında yapılan meclis toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Gündemin önemli konularını, Büyükşehir Belediyesi’nin Mali Yılı Kesin Hesabı, Karakaş Konağı’nın devri, kat artışı, belediyenin borcu ve Başkan Polat’a verilen borçlanma yetkisi oluşturdu.
Karakaş Konağı Önder İmam Hatip’e verildi
Malatya sivil mimarisinin bugüne kadar elde kalan en nadir örneklerinden olan ve birçok kez restore edilen Tarihi Karakaş Konağı, AKP'li üyelerin kabul oylarıyla 5 yıllığına Önder İmam Hatipliler Derneği Malatya Şubesi’ne verildi.
5 kattan 12 kata izin
Mevcut planda 5 kat olan Battalgazi Belediyesi Uçbağlar Mahallesi 4493 ada 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ve 10 No’lu parsellerin yapılaşma izni 12 kata çıkarıldı.
S,T,M,J,H plakalı araçlara ait işletme izin belgesi ve işlem ücretleri, iç sular ulaşım işlem, ruhsat ve tur ücretlerinin belirlenmesi, işletme izin belgelerinin geçerlilik süreleri ve yenileme tarihlerinin belirlenmesi maddelerinin revize edilmesi ile AYKOME üyesi kurumlar için 2018 yılı zemin tahrip bedellerinin yeniden belirlenmesi de kararlaştırıldı.
2017 Mali Yılı Kesin hesabı 487.8 milyon TL
Meclis toplantısında ayrıca 2017 Mali Yılı Kesin Hesabı da görüşülerek kabul edildi. Büyükşehir Belediyesinin 2017 Mali Yılı Kesin Hesabı 487.8 milyon lira olarak gerçekleşti.
“Rapor hâlâ bize gelmedi”
CHP Grubunun red oyu verdiği madde üzerinde söz olan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, raporun halen kendilerine ulaştırılmadığını belirterek “Mali disiplinin daha etkin ve verimli bir şekilde sağlanması, gelir gider dengelerinin daha titizlikle ele alınması gerektiğini inanıyoruz. Kesin hesap raporu bu saate kadar elimize geçmemiştir. Yukarıda eksik gördüğümüz konulardan dolayı 2017 yılı kesin hesap raporuna CHP grubu olarak red oyu vereceğiz” dedi.
Büyükşehir Belediyesine bir dizi eleştiriler yönelten Kuşçu, şunları söyledi:
“Yerel yönetim temsilcileri ve ülke idaresinde söz sahibi olan tüm yöneticiler, demokrasi kültürünün yerleşmesini sağlayacak kişilerin başında gelir. Avrupa Konseyi, “Yerel demokrasi olmadan, bölgesel demokrasi olmaz” mesajını vermektedir. Esasında Türkiye, bu fikri çok önceden yakalamış bir ülkedir. Türkiye’de, belediyecilik sistemi, 1856 yılından bu yana vardır. Türkiye’de 1930 yılında, 1580 sayılı kanun ile mükemmel bir belediye kanunu ortaya konmuştur. Bu, kanunu mükemmel olarak nitelendirmemin sebebi; Avrupa’da, birçok ülkede kadınların seçme ve seçilme hakkı yokken, Türkiye’de kadınlara bu hakkın tanınmasıdır.
Akıllı kent kavramı, kentleri akıllı hale getiren teknolojiler ve bu teknolojilerin kentin hangi alanlarında karşılık bulduğunu gösterir. Bu bağlamda akıllı kent ve teknoloji kavramında Malatya’nın konumu nerededir?
Tarihi ve kültürel mirasa sahip kentlerde yaşayan halkın, yaşadıkları kentleri benimsemeleri, geçmişle gelecek arası bağ kurmaları, tarih derinliği birliği yaratmada ve gelecek kuşaklara aktarılmasında ne kadar çaba sarf etmişiz?
Kentlerin diğer kentlerle rekabet etme zorunluluğu vardır. Kent yöneticilerinin kentsel pazarlama ve markalaşma konusunda hangi kentleri Malatya’ya örnek almışlardır?
Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan çocukların yaşadıkları ortamın, çocuk dostu kent politikalarıyla ne kadar desteklenmiştir?
Belediyelerin mevzuatta belirtilen görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirebilmesinde personel önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenledir ki, nitelikli bir kamu hizmetinin ortaya çıkabilmesi için; Personelin hukuki yapısında, özlük haklarında, çalışma koşullarında, ücret adaletsizliklerinde, iş güvencesinde, iş sağlığında, hizmet içi eğitimlerin verilmesinde ve iş tanımlarında ne kadar başarılı olmuşuz?
Özellikle tarihi bir değer oluşturan çarşıların mekânsal özelliklerinin korunması ve restorasyonunda önceliğimiz olmuş mudur?
Yerel yönetimler, çarşı kültürünü yaşatmak adına “Yöresel Ürünleri Tanıtım ve Pazarlama Planı” oluşturmuş mudur?
Bedesten, Han, Kervansaray gibi yapıların tespiti açısından “Ulusal Çarşı Envanteri” çıkarılmış mıdır?
Çarşılarda “Yaşayan Zanaatlar Alanı” kurulmuş mudur?
Sonuç olarak, yerel yönetim halka en yakın düzeyde olması nedeniyle stratejik bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yerel yöneticiler yoksulluğu azaltmak, ekonomiye katkı sağlamak, refah seviyesini artırmak, problemlerini çözmek, halkın istek ve taleplerine cevap verebilmek için o yöreye özgü yerel liderlik tarzı benimsemelidir.”
“Hekimhan’da hiç asfalt görmeyen mahalle yolu var”
Kuşçu’nun konuşmasının ardından söz alan Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları ile Hekimhan Meclis Üyesi Hüseyin Akkaya ise Hekimhan’a hizmet gelmemesinden şikayet ettiler. Belediye Başkanı Millioğulları, “Ahmet Başkanıma yaptığı hizmetlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Birçok alt yapı hizmeti geldi ancak üst yapı hizmeti bakımından ne bir park ne bir kültür merkezi henüz bir şey yapılmış değil. Aksayan bazı hizmetlerin bu dönem gelmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.
CHP Grubunu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, Büyükşehir Belediyesi’nin birçok hizmeti götürdüğünü belirterek “Ancak daha yapacak çok daha işimiz var” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi 2017 Mali Yılı Kesin hesabı kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 Mali Yılı Kesin hesabında 35 milyon TL faiz gideri yer alıyor.
İstifa eden üyelerin yerine komisyon seçimleri
24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinde milletvekilliği aday adaylığı için istifa eden meclis üyeleri ile yerine gelen meclis üyeleri hakkında meclise bilgi verilirken, istifa eden meclis üyelerinin görev yaptığı komisyonlarda boşalan üyeliklere de seçimler yapıldı.
Ramazan Acar, Nevzat Aslan ve Hilal Acı’nın meclis üyeliklerinden istifa ettikleri, yerlerine ise Şahin Doğan, Abdurrahman Kızıl ve Ramazan Yakıcı’nın geldiği Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, boşalan komisyon üyelikleri için yapılan seçimler sonucunda; Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon üyeliğine Rüstem Çatı, Hukuk ve İhtisas Komisyon üyeliğine Ramazan Yakıcı, Meclis Kâtipliği üyeliğine Şahin Doğan, Tarihi Kentler Birliği yedek üyeliğine ise Mehmet Polat seçildi.
Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı
Büyükşehir Belediye Meclisi, gündem maddeleri içerisinde yer alan kadro ihdası hakkındaki teklifi de görüştü. Yapılan teklif doğrultusunda Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kurulması kararlaştırıldı.
Mayıs ayının ikinci oturumu 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü saat 14.00’de yapılacak.
MASKİ Genel Kurulu yapıldı
Bu arada Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının ardından MASKİ Genel Kurulu yapıldı. 11 gündem maddesiyle toplanan genel kurulda 6 madde komisyonlara havale edilirken Büyükşehir Plan Bütçe Komisyonu’nun MASKİ’nin de plan bütçe komisyonu olarak görev yapması kararlaştırıldı. MASKİ Genel Kurulu Divan Üyeliğine Şahin Doğan seçilirken, Aziz Görgeç ise asil denetçi oldu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com