SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Büyükşehir Binasının Ödüllü Mimarı Alp Vefat Etti

0
Güncellendi - 2021-01-12 13:34:47
Büyükşehir Binasının Ödüllü Mimarı Alp Vefat Etti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye binasının da mimarı olan Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp (73)'in, Pazar günü İstanbul- Maltepe Küçükyalı'daki evinde vefat ettiği öğrenildi.

Kalp krizi sonucu vefat eden Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'in cenazesinin, 11 Ocak Pazartesi günü Aydın - Kuşadası'nda defnedileceği belirtildi.

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Malatya Büyükşehir Belediye binası mimari projesi ve yine kendisinin çizdiği MHP Genel Merkezi binasının mimari projesi ile Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Uluslararası Mimarlık Akademisinde UNESCO'nun gözetiminde düzenlenen “INTERARCH 2009” 12. Dünya Mimarlık Trienali'ne katılmıştı.

Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Programına (2011) Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MHP Genel Merkezi mimari projeleri ile katılan Ahmet Vefik Alp, Avrupa Finalisti ve ‘Avrupa’nın En İyisi’ seçilmişti.

MHP - DYP ve DSP'den 4 defa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuştu

Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki mimari projeleri ile da dünya çapında tanınan Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp,  Mehmet Yaşar Çerçi'nin Malatya Belediye Başkanlığı döneminde (1999-2004) Malatya Büyükşehir Belediye binasının mimari projesini çizmiş, projenin müellifi olarak binanın inya sürecinde denetimlerde de bulunmuştu.

İlk olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yerel seçimleri ile siyasete atılan Mimar - Kentbilimci Ahmet Vefik Alp, 1999 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuştu.

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp 2004 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP), 2009 yerel seçimlerinde ise Demokratik Sol Parti (DSP)'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti.

Mimari Projesini Çizdiği Malatya Büyükşehir Belediye Binasının Mimari Projesini Nasıl Anlatmıştı?

Vefat eden Malatya Büyükşehir Belediye Binası mimarı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Malatya Büyükşehir Belediyesi binasının mimari projesinin mimari özellik ve felsefesini şöyle anlatmıştı:

"Malatya belediyesi yeni hizmet binası, batı yönünden şehrin merkezine giden İnönü Caddesi ile kuzeyden geçen çevre yolunun arasında kalan 40.000 m2 lik bir alanda planlanmıştır.

Belediye binasına ilaveten sahada bir kültür merkezi, bir nikah sarayı, bir iş-alışveriş merkezi ve MASKİ genel müdürlüğü düşünülmekte ve yalnız belediye hizmetlerine ayrılmış bir büro kompleksinden öte, tatillerde ve mesai dışı saatlerde malatyalılar tarafından kültürel ve rekreatif amaçlarla kullanımlara imkan getirilmektedir.

Şeffaf tasarım ile şeffaf belediyeciliğe gönderme...

Sahada öncelikle tamamlanacak belediye sarayına esas giriş güney tarafındaki caddeden olmakta, ancak tasarımın getirdiği 'şeffaflık' iç avlunun ötesinde tüm alanın boydan boya çevre yoluna kadar algılanabilmesini sağlamaktadır. Bu yaklaşımı vurgulamak için giriş platosundan başlayan bir yaya rampası iç avluyu da delerek kuzeydeki çevre yoluna ulaşmaktadır. Diğer bir değişle, bu yaya rampası alandaki tüm yapı sistemini kurgulayan bir 'omurga' vazifesi görmektedir.

Belediye hizmet binası esas itibariyle 20.000 m2 lik ellips biçiminde müdürlükler kısmı, bunu yırtarak içine giren özgün mimarimizden yorumlanmış 5.000 m2 lik başkanlık kısmı, ve nihayet başkanlıkla müdürlüklerin kesiştiği noktada konuşlanan 1.000 m2 lik meclis salonu ve çok maksatlı salondan oluşmaktadır.

Dıştan ağaç gövde dokusu ile bitirilecek olan elliptik kabuk içinde iki ellips dilimi olarak şekillenen müdürlükler aralarında konforlu bir meydan oluşturan iç avluyu şekillendirmekte, dairesel başkanlık bloğu da teraslar halinde bu avluya açılabilmektedir.

Binaya girişler, ana avluyu iki uçta delen rampa, başkanlık merasim girişi, müdürlüklerle başkanlığın ara kesitinde üst zemine çıkan rampa ve çok maksatlı salona açılan özel girişten oluşmaktadır.

Çok maksatlı salon bahçeye açılarak açık hava etkinliklerine imkan hazırlamaktadır. Ayrıca ana avlu da çeşitli etkinlikler için kullanılabilecek, tüm binada tüm katlardan algılanabilen çok maksatlı bir podyumdur. Yapının diğer bir mimari özelliği de bir bütün olarak yaşaması, tüm seviyelerin birbirlerini algılayabilmesidir. İç avlu binalarla çevrili, canlı, dinamik bir meydan oluşturmaktadır.

Bahçede zemin altında 400 araç kapasiteli kapalı otopark ile toplam yapı alanı 30.000 m2 yi bulmaktadır.

Küresel ile yöreselin sentezlenmesinden doğan zamanın sonsuzlaştırılması...

Binanın mimari uslübu ultra modern yüksek teknoloji ile şekillenen Elliptik müdürlükler kitlesi ile milli mimarimizden yorumlanan başkanlık binasının çok hassas bir sentezle çarpıştırılmasından, diğer bir değiyle eski ile yeninin, küresel ile yöreselin mahirane bir biçimde sentezlenmesinden, bilnetice 'zamanın sonsuzlaştırılması'ndan doğmaktadır. Eserlerime hakim olan bu yaklaşım, büyük önderimiz atatürk’ün işaret ettiği gibi, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulusal kimliğini koruyarak yükselmek için benimsemek durumunda olduğu ilkenin özüyle izdüşmektedir".

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp kimdir?

1948 yılında İstanbul - Kadıköy'de doğan Ahmet Vefik Alp 1967’de Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra Robert College Inşaat Mühendisliği Bölümünde yüksek öğrenimine başladı, aynı yıl Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümüne geçerek 1971 yılında, ''Mimar', 1973 yılında da Yüksek Mühendis Mimar diplomalarını aldı. 1973 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesinde asistanlığa atanan Alp, 1977 yılında ABD'ye gönderildi.

Alp, Houston, Texas, 'Rice University' de, 1978 yılında Şehircilik alanındaki projesiyle 'Master'; 1979 da Mimari ve Şehirsel Psikoloji alanında insanlar, binalar ve şehirler arasındaki zihinsel ve duygusal etkileşimleri inceleyen 16 ayda tamamladığı ‘Aesthetic Response to Geometry in Architecture’ araştırması ile de ‘Doktor’ unvanını aldı.

1984 yılında doçentliğe yükselen Ahmet Vefik Alp, 1989 da Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın himayesindeki (IAA) 'International Academy of Architecture' (Uluslararası Mimarlık Akademisi) profesörlüğüne seçildi.

Mimarlık, şehircilik, belediyecilik ile doğal ve kültürel mirasın korunması alanında birçok kuruluşun üyesi olan Alp, akademik ve bilimsel çalışmaları, mimari yapıtlarıyla birçok ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Mimarlık yazıları yerli ve yabancı birçok dergilerde yayınlandı.

1990 yılında kurduğu Alp Mimarlar Tasarım Atölyeleri Ltd. bünyesinde projelerinden bir kısmı inşa edilerek tamamlanmıştır. Japonya, Yamagata da 'Türk Pavyonu', Istanbul Kalamış 'Marina Park Konutları', Zeytinburnu Uluslararası Turizm Kongre ve Ticaret Merkezi', 'T.C. Gebze Teknik Üniversitesi Muallimköy Kampüsü, Kayseri Hilton Oteli; Sapanca Dağ Evleri;, Ankara MHP Genel Merkezi, Hatay Dörtyol Otel-Çarşı Grubu; Tokyo Camii ve Kültür Merkezi ve Camii, Malatya Belediye Sarayı, Kuşadası’nda Tatil Evleri ve Villalar, Bogaziçi’nde Yalılar, Beylikdüzü Otel-Çarşı ve Rezidans-Çarşı Kompleksi ile çeşitli Kültür, Turizm, Spor, Ticaret ve Yönetim Merkezleri, Eski Eser çalışmaları, Peyzaj ile Bölgesel ve Kentsel Planlama ve Tasarım çalışmaları bunlardan bazılarıdır.

Alp, 1996 yılında T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde, Mimarlık Bölüm Başkanlığı ve Mimari Tasarım Anabilimdalı Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Ağa Han Mimarlık Ödülleri Programında ‘Nominateur’ (aday belirleyici) hizmetini yürüten Ahmet Vefik Alp, 2001 yılında Kazakistan Kazgor Design Academy ve IAAEC Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisi üyeliğine seçildi.

1994, 1999, 2004 ve 2009 yıllarında Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı na aday olan Alp’in Deprem ve Gecekondular için Çekirdek Konut ve Kapsül Evler, Boğaziçi Otoray Tüpgeçiş, TRANSMAR Pendik-Yeşilköy Otoray Yüzer-Viadük, Istanbul Kuşakyol, Boğaziçi 3 Üsküdar-Levent Denizaltı Tüp, Haliç Sualtı Otoparkı ve Müzekent Istanbul, Istanbul Ulaşımı içim ‘Çemberler Sistemi’, Geleceğin Şehirleri Ekokentler, Büyük Marmara Çemberi, Çağdaş Cadde gibi çalışmalarından bir bölümü ulusal ve uluslararası basın aracılığıyla tanındı.

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Mayıs 2012'de Sofya'da gerçekleştirilen Interarch 2012 IAA World Triennial of Architecture kapsamında ‘Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi’ projesi UIA Union Internationale des Architectes (Uluslararası Mimarlar Birliği) Birincilik, ayrıca IDA International Design Awards USA (Uluslararası Tasarım Ödülleri) 2012 Ikincilik Ödülünü kazanmış ve LICC London International Creativity Competition 2012 de finale kalmayı başardı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Hakkı (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Ayrıca şu binayı eleştirmeyi gurban olayım. Şimdi birinin aklı düşürürsünüz kullanışsız diye. Yıkarlar yenisini yapmak için. Olan bizim vergilere olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyaspor 1966 (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (4 yıl önce)
    Çıraklık eserimi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (4 yıl önce)
    Bir eseri meydana çıkarmak için 3 ana unsur bulunur. 1. Eseri yaptıracak İrade; Mehmet Yaşar Çerçi Başkanımız, 2. Eseri Meydana getirecek usta Ord. Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP ( Mimar ) 2 defafada İstanbul Büyükşehir bld. bşk adayı 3. Finansman Gelelim Sonuca Malatya Büyükşehir Belediye Binası Mimari Hatalarla dolu yangın merdivenleri ve iç köprü geçişler ortada Mimarinin en ilk kuralı ışık ve hareket olduğuna göre; sonuçlanana kadarda Büyükşehir belediye ile söz konusu mimarda kaç defa mahkemelik oldu ???? Benim vergilerimle meydana gelen bu hatalı esersde ben kimlere hakkımı nasıl helal edem. Buyrun cenaze namazına...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıkamacı (4 yıl önce)
    rahmetliyi ilk defa duydum bu kadar kıymetliydi madem niye birgün duymadık
    0
    0
    Yanıtla
  • Veli (4 yıl önce)
    Binayı beğenmeyenler alışmışlar 4 duvar bir tavan basık binalara sonra o alışkanlıklarını bilgi zannedip yorum yapmışlar. Ortadaki alan doğal ışıkla aydınlanmaya yetsin diye o kadar büyük, dikkat ederseniz kent meydan olacak yapıda hatta. Projenin orijinalinde yer altı otoparkı ve o meydandan geçen yapay havuz var. Kaç büyükşehir belediye binası bu kadar güzel ve ferah?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Malatyamıza kazandırılan bu ödüllü proje için merhum mimar Ahmet Vefik Alp beye Allahtan rahmet dilerim. Ayrıca bu anlamlı projenin kıt kaynaklarla yaptırılmasında büyük emeği olan, Malatya sevdalısı belediye bağkanımız Mehmet Yaşar Çerçi ye teşekkürü bir borç bilirim. Büyük insanlar büyük projeleri ile hatırlanır ve anılır. Bu nedenle mevcut belediye başkanlarının böyle projeleri örnek alması gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yaşar Çerçi (4 yıl önce)
    Ord. Prof. Dr. Ahmed Vefik Alp’in vefatını teessürle öğrendim. Kendileri ülkemizin yetiştirdiği çok büyük bir mimardı. Malatya Büyükşehir Belediyemizin binası için açmış olduğumuz proje yarışmasına katılmış ve değerlendirmeler sonucu projesi birinci seçilmişti. Nitekim bu projenin inşaatı yaptırılarak yeni Belediye Binamız vücuda gelmiş oldu. Proje için 144.000 TL ödeme yapıldı, Kaba inşaatı %46 kırımla 3.780.000 TL ye maloldu. İnce inşaatı ise 400 araçlık yeraltı kapalı otopark ile birlikte yanlış hatırlamıyorsam 8 milyon TL ye ihale edildi. Bizden sonra maalesef bu ihale iptal edildi. Bir süre geçtikten sonra kapalı otopark kısmı projeden çıkarılarak ince İnşaatın yeniden ihale edildiğini ve yaklaşık 13 milyon TL ye verildiği öğrenildi. Dolayısı ile binanın ince inşaatı pahalıya maloldu ve üstelik 400 araçlık yeraltı otoparkı da yapılmadı. Bazı hemşerilerimiz binaya yukarıdan bakıldığında üç hilal göründüğünü söylüyorlar. Yanlış bir efsane bu. Bu dediğiniz Ankara’da ki MHP Genel Merkez binası için doğrudur. Belediye binamızda, ana kütle kayısıyı sembolize eden elips şeklinde ve Başkanlık kısmı ise Türk kültüründeki “Hakan otağını” andıracak şekilde projelendirilmiştir. Kaldı ki merhum Mimarımız binanın temel atma töreninde bunları kamuoyuna paylaşmıştır. Netice olarak; Merhum Üstadımızın imzasını taşıyan böyle bir eserin üstelik Avrupa mimarlık ödülünü kazanan bu prestijli eserin Malatyamıza kazandırılmış olmasından bahtiyarız. Ord. Prof. Dr. Ahmed Vefik Alp hocamıza Allah tan rahmet niyaz eder, değerli ailesine başsağlığı dilerim. Mehmet Yaşar Çerçi
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın başkanım sizin dolu bıraktığınız havuz, sizden sonra hızla boşaltıldı. En az ayda bikaç kez görürdük sizi çarşıda pazarda. Özledik o günĺeri. Allah işinizi rast getirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramo (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Yaşayan en büyük 3-4 mimardan birisi idi. Çok zor yetişir o seviyede bir mimar.. Belediye binamızın yapısını eleştirenlere şunu belirtmek isterim. Rahmetli "ben size bu binayı bu şekilde kullanın diye mi yaptım" demişti yıllar önce. Bizler binayı düz mantıkla ve vasat şekilde kullanıyoruz. Mimarımızın tavsiyelerinin çeyreğine bile uymadık. Müthiş bir binadır mühendislik açısından ama biz de iş yok. Neler neler yapılır o binanın içine. Yeter ki istenilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (4 yıl önce)
    hayatımda gördüğüm en kullanışsız bina devasa alanın yarısı bile kullanılamıyor dışı yalı gibi içi gecekondu
    0
    0
    Yanıtla
  • O devasa alan doğal aydınlatma için öyle, sen bina görmedim diyorsun anlarım, bari yorum yapma. Alışmışsınız kapalı hapishane gibi binalara.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet ö (4 yıl önce)abuzer isimli kullanıcı yorumuna
    abuzer bey genelde hep boş mu konuşursunuz ? buradan öyle duruyorsunuz da
    0
    0
    Yanıtla
  • Polat (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. İstifade edemediğimiz bir değerdi Türkiye için. Siyasete kurban ettik memleket olarak merhumun bilgisini ve mahrum bıraktık kendimizi birçok eserinden. Mekânı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    belediye binası tek iyi yanı otoparkı büyük, inşallah oraya da birşey koymazlar. bina çok basit bir tasarıma sahip.çatıyı hilal yapmak için projeye ne yapacaklarını bilememişler.şapkaya göre adam yapmışlar.en kısa tarif bu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Dünyanın beğendiği projeyi sana beğendiremediği için çok ayıp etmiş hemen olayı bir cümlede de özetlemiş sen aynen bu felsefe ile devam et....
    0
    0
    Yanıtla
  • Sap döner (4 yıl önce)vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Sen burda yazılanları en az beş defa oku anlama kıtlığı çekiyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Adam doğru söylüyor, hiç kullanışlı bir bina değil.Zaten kullanışlı olsaydı sonradan ortaya köprüler atmazlardı. Orta alan komple öldürülmüş, faydasız hale gelmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Çatı hilal diyorsun ne alaka? Sen MHP genel merkezini okumuşsun yanlışlıkla. Oranın da mimarı kendisi ve çatısı üç hilal doğru da bu öyle değil. Yanlış bilginin yanında estetik algında kötü. Hayır bunları bil de bari yorum yapma hemen
    0
    0
    Yanıtla
  • Acar (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Böyle başarılı ,vizyon sahibi insanların keşke daha çok kıymeti bilinse.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murathan (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Kendi alanında çok çok iyiydi. Özellikle rahmetli Alpaslan Türkeşin danışmanlığını yapmış olması bende ayrıca bir yer edinmesine neden olmaktadır. Ancak malatyadaki belediye binası tam bir fiyasko, kim ne derse desin bir bina ancak bukadar kullanışsız ve ucube olur. Bazı arkadaşlar eser demişlerde neresi eser anlamadım. Birde son zamanlarda siyaset belasına bulaştı, girmediği parti kalmadı, keşke sadece MİMAR olarak kalsaydı. Yinede türkiyenin gelmiş geçmiş en iyi MİMAR larındandır. Mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (4 yıl önce)Murathan isimli kullanıcı yorumuna
    çok haklısın. yurtdışında o binaya ödül verenler falan zaten birşeyden anlamayan boş insanlar. içimizdeki irlandalılardan kurtulamadık gitti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Binayı beğenmeyenler; siz mimar veya tasarımcı mısınız? Ben tasarımcı olarak beğendim.
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (4 yıl önce)
    Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Keşke öyle biri Malatyamıza belediye başkanı olabilseydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Malatyamıza sayesinde bir eser kazandırılmış oldu. Ne yazık ki şu ana kadar eser sayılabilecek başka da bir yapı bulunmamaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin Mimar sinan dan sonraki en iyi Mimarımızdı
    0
    0
    Yanıtla
  • Şerif ümit derinkok (4 yıl önce)
    Allah cc rahmet ve mağfiret eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (4 yıl önce)
    Paranın yok döneminde Malatya ya kazandırılmış abideyi bir eser. Emeği geçen herkese teşekkürler. 18 YILDIR Malatyamıza bir abideyi eser kazandıramayan zevat lara duyurulur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    İyi ins ,kendini yetiştirmiş,donanımlı bir bilim adamını kaybettik ülkemizin başı sağolsun Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla