- Başkan Çakır: Üreteceğimiz 3 MV elektriği EPDK’ya satarak, yıllık 2.5 milyon lira gelir elde edeceğiz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım notasında Türkiye’nin en iyilerinden birisi olduğunu belirterek “Biliyorsunuz enerjide biz ülke olarak dışa bağımlıyız. Bu açıdan bu alanda ne kadar yatırım yapabilirsek sadece kendi bütçemize değil ülkemiz ekonomisine de bir katkı sağlamış olacağız” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, basın mensupları ile birlikte Şehir Mezarlığı yanında 60 dönümlük bir alanda kurulan ve yapım aşamasında sona gelinen Güneş Enerjisi Santrali’nde incelemelerde bulundu. Çevreye katkı sunan projelerin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma noktasında önemli projeler geliştirdiklerini söyleyen Ahmet Çakır, GES’in Kasım ayında tamamlanarak, 3 Megawatt elektrik üretimine başlayacağını söyledi.
“Belediyemize büyük ekonomik katkı sağlayacak”
Çöp sahasına yapılan yatırımdan sonra güneş enerjisinden faydalanmaya yönelik projeleri de hayata geçirmeye başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz güneş enerjisi santralimizin artık son noktasına gelmiş bulunuyoruz. Daha önce de basınımızla buraya gelerek, başlangıcını temel atmasını gerçekleştirmiştik. Gerçekten firmamızda Kasım ayının başlarında işi bitirmiş olacak. Şu an baktığımız zaman da işin tamamen bittiğini görüyoruz. Bu saha belediyemize ekonomik olarak büyük bir katkı sağlayacak. Güneş enerjisinden faydalanma konusunda bunu bir gelire dönüştürmek açısından Büyükşehir Belediyesi olarak bizim önemli projelerimizden bir tanesidir. Buradaki amacımız Belediyemize gelir oluşturacak gelir getirecek kalemleri oluşturmaktı. Çöp sahasındaki yaptığımız önemli yatırım gerçekten çok örnek bir yatırım. Oradan 10 megavat üzerinde bir enerji üreteceğiz. Bir yandan çevre yatırımını yapıyoruz. Diğer yandan da karbondioksit salınımına aza indiriyoruz. Karbondioksit salınımından 20 kat daha havayı kirleten metan gazını enerjiye dönüştürmüş oluyoruz. Dolayısıyla çıkan bütün sahadaki çöpleri, katı atıkların yüzde 70’ini enerjiye dönüştürerek veya geri dönüşümünü sağlayarak sadece yüzde 30’unu düzenli depo sahasına gönderecek bir projeyi gerçekleştirdik” diye konuştu.
“Malatya Türkiye’nin iyi noktalarından birisi”
Malatya’nın güneş enerjisinde Türkiye’nin iyi noktalarından birisi olduğunu kaydeden Çakır, belediyenin GES yatırımlarına ilişkin şunları söyledi: “Güneş enerjisinden de Malatya Türkiye'nin iyi noktalarından bir tanesidir. Bunu da değerlendirmek ve belediyemize bir yandan gelir elde edilmesini amaçladık. Biliyorsunuz enerjide biz ülke olarak dışa bağımlıyız. Bu açıdan bu alanda ne kadar yatırım yapabilirsek, sadece kendi bütçemize değil ülkemiz ekonomisine de bir katkı sağlamış olacağız. Bu vesileyle de burada şu anda 3 megavatlık sistemi yatırımı bitirmiş olduk. Burada bir yandan da EPDK’da 10 yıllık alım garantisi var. Bu da bize büyük bir avantaj sağlıyor. Yıllık iki buçuk milyonluk TL’lik İnşallah belediyemize bir geliri burada elde etmiş olacağız. 60 dönüm bir alanda bu yatırımı gerçekleştirdik 3 megavattan 5 milyon 250 bin kilovat saat elektrik yıllık olarak üretmiş olacağız. Dolayısıyla hem bir çevre yatırımı hem de belediyemiz bütçesine gelir aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacak güzel bir yatırımı hizmete sunmuş olduk. Bir megavatlık GES santralinde çalışmasın arkadaşlarımız tamamladılar. Onların da raporları hazırlandı İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde de bir megavatlık güneş enerjisi santrali müze yine gerçekleştirmiş olacağız. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyoruz.”
Bir soru üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına ilişkin kısa bir bilgi de veren Çakır, ruhsatı alınmış 4 megawatt bir projenin daha yolda olduğunu belirtti. Çakır “. Aslında biz 10-15 megavat olarak müracaat ettik. Bununla ilgili yer tahsis konuları yapılıyor. Bir yandan da bunları yapabilecek finansmanı oluşturulması konusunda da çalışmalarımız var. Aslında 4 megavatın üzerinde de çöp sahasında 10-12 megavatlık hedefimiz var. Bir yandan da içme suyundaki kot farkından kaynaklanan HES projemizi inşallah çalışmalarını sürdürüyoruz. Onun da yıllık 4,5 milyonluk bir getirisi olduğu fizibilite çalışmalarında ortaya çıktı. Dolayısıyla belediyemize bir gelir bir Akar oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com