SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Büyükşehir Meclisi'nde Borç Soruları..

0
Güncellendi - 2019-04-21 04:46:09
Büyükşehir Meclisi'nde Borç Soruları..
A- A+ PAYLAŞ

CHP'DEN 10 SORULUK ÖNERGE.. Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı çalışmalarını Cuma günü yaptığı üçüncü oturumla tamamladı. Meclis Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığındaki son toplantıda 6 maddelik gündem konuları görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısında hafta başında Başkan Selahattin Gürkan’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi'ni  “1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 TL 23 kuruş (eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin lira)” borçla devraldıklarını açıklamasının ardından CHP Grubu, borç miktarının ayrıntılarına ilişkin soru önergesi verdi. CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel imzasıyla verilen önergede, belediye ve bağlı kurum-kuruluşlarının mali yapısını tam anlamıyla kamuoyuna izah edilmesi için belediye uhdesindeki başta Esenlik şirketi olmak üzere diğer şirketlerin borç ve alacak durumuna ilişkin ayrıntılı bir sorular yöneltildi.

İslam Âleminin Berat Kandilini kutlayan Meclis Başkan Vekili Selim Pilten, “Allah’ın bizlere günahlarımızdan arınmamız, tövbe etmemiz için fırsat tanıdığı özel gecelerden biri olan Berat Kandiline ulaşmanın huzur ve mutluluğu içerisindeyiz. Berat Kandili’nin Malatya’mıza, Ülkemize ve İslam Âlemine huzur, mutluluk getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Meclis Başkan Vekili Selim Pilten’in konuşmasının ardından, mazeret belirterek toplantıya katılamayan meclis üyelerinin mazeretlerinin oylanarak kabul edilmesinden sonra, gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi.

Meclis toplantısının sonunda CHP Grubu, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin gelir-gider tablosu ile borç durumuna ilişkin ayrıntılı bir soru önergesi verdi.

Grup sözcüsü Günnur Tabel imzasıyla verilen soru önergesi şöyle:

“MAALTYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMINA

Çağdaş kamu yönetimi anlayışı; saydamlık, hesap verebilirlik, yönetişim ve vatandaş memnuniyeti bağlamında gelişmekte ve bu yönde ilerlemektedir.

Yerel yönetimlerin dünya ve Türkiye’deki başarılı örneklerine bakıldığında, bu örneklerdeki yerel yönetim birimleri ve bağlı kuruluşları uhdesindeki kamu kaynaklarını kullanırken açık davrandıkları, hedef kitlelerine hesap verdikleri, bütçenin gelir – gider sütunlarına ait verileri tümüyle kayıt altına aldıkları, şeffaf biçimde kamuoyuna duyurdukları ve bütçelerini hukuksal ve mali mevzuata uygun kullandıkları gözlemlenmektedir.

Ülkemizde de, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu da, “(…) Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere, kamu malî yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm malî işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve malî kontrolü düzenlemek” amacını taşımaktadır.

Bu bağlamda, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli idareler Genel Seçimi sonrası oluşan Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Nisan 2019 tarihli birleşiminde, belediyemizin güncel mali durumunu “Borç ve faiz sarmalı içinde bulunma” sözleri ile açıklamanız ve mevcut borcun 1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 lira 23 kuruş olduğunu açıklamanız, açıklık ve mali saydamlık açısından takdir edilen bir tutumdur.

Ancak, tek bir rakamla açıklanan borç miktarı, belediyemiz ve bağlı kurum-kuruluşlarının mali yapısını tam anlamıyla izah etmekten uzaktır. Bu nedenle, aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılması için gereğini arz ederiz.

1) 15 Nisan 2019 tarihli Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Sayın Selahattin Gürkan’ın açıklamış olduğu “1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 lira 23 kuruş” düzeyindeki borç miktarı “Şu ana kadarki tespitler” şerhiyle açıklanan borç miktarıdır. Borç-alacak incelemeleri halen devam etmekte midir, borç miktarının yükselme olasılığı konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

2) Açıklanan söz konusu borç miktarı sadece Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borcu mudur?

3) Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yetki, sorumluluk ve uhdesindeki diğer kurum ve kuruluşların, örneğin; ESENLİK LTD. ŞTİ’nin bugüne kadarki tedarikçilerinin ve cirolarının ayrıntılı olarak açıklanması ve Esenliğin birkaç ay önce borçlarından dolayı şaibeli olarak sattığı dükkanların satışı ile dükkanlarının hangi şartlarda devrettiği, genel müdürlük binasında şuan itibari ile kimin mülkiyetinde olduğu, Esenlik Şirketinin elinden çıkarılan mağazaların hangi şartlarda kiralandığı, bu satış kaynak sıkıntısından satıldığı ilan edilip ,dükkanların devri ile birlikte makro ve aslanlar marketlerinin şubelerinin para ile ne şartlarda alındığı kamu boyunca merak edilen konular olup bağımsız bir denetçi tarafından denetlenmesi ve rapor halinde verilmesi,

ESENLİK LTD.ŞTİ.’nin bölünmesiyle oluşturulan yeni şirketler, MEGSAŞ A.Ş., MOTAŞ, A.Ş., KÜLTÜR A.Ş., kısaca BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ (BİT) olarak nitelendirilen birimlerin borçları (her bir şirket ayrı ayrı açıklanmak üzere) ne kadardır?

4) Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ), Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak görev yapan, farklı bir tüzel kişiliğe sahip, bağımsız bütçeli bir kuruluş olmakla birlikte, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısı ile doğrudan ilişkilidir. MASKİ’nin güncel borcu ne kadardır? MASKİ’nin tüm alımlarının, ödemelerinin ayrıntılı olarak 5 yıl için kiralamalar dahil olmak üzere belirtilmesi

5) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçların hukuki ve yasal pozisyonu nedir? Genel hukuk ilkeleri ve ilgili yasa maddeleri ile çelişen, dolayısıyla yasadışılık durumu oluşturan borçlanma amaç ve usulleri kullanılmış mıdır?

6) Belediyemizin ve bağlı kurum-kuruluşların borçlarının, belediyemizin ve bağlı kurum-kuruluşların hizmet üretme kapasitesini nasıl etkileyeceğini öngörüyorsunuz?

7) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait “hazine garantili borç” bulunmakta mıdır?

8) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçların alacaklısı hangi kurum, kuruluş ve kişilerdir? İller Bankası, SGK, vb. devlet kurumlarına olan borç ile serbest piyasa kuruluşlarına olan borçların oransal durumu nedir?

9) Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarının sari olduğu son yıl hangisidir? En büyük borç dilimleri hangi yıllarda ödenecektir?

10)Taşıtların kimlerden, hangi şirketlerden,hangi bedellerle, hangi maksatla kiralandıkları, kiralanan araçların maksatları ile ilgili ne iş yaptıklarının tarafımıza ve kamuoyuna açıklanmasını arz ederiz.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Cenk (5 yıl önce)
    Belediyeler kent yaşamında hayati önem taşıyan hizmetleri yerine getiren canlı organizmalardır. Yaptığı hizmetleri tek tek saymayacağım, sizler bir düşünün günlük yaşamınızın nerelerinde eli var bulursunuz. Yalnız şunu unutmayın kalp operasyonu yapılırken kalbi durduralım operasyon bitsin çalıştırırız derseniz hastayı kaybedersiniz. Yani hem operasyon yapılacak hem de Belediye çalışır kalacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • basri (5 yıl önce)
    Belediye olurda yolsuzluk olmazmı Ülkem insanı takım tutar gibi parti tuttuğu süre bu ülkeyi soyan çok olur. Belediyeleri denetleyen bir merci varmı helede iktidarın belediyesi ise o zaman dokunmayın en büyük yolsuzluklar o belediyelerde olur, belediye halkın çıkarına değil iktidar olan partisinin çıkarına çalışır partiye yakın kişiler harcamalarını belediyenin kasasından harcar geçinir sonunda belediye borç batağına saplanır bu açığı nasıl kapatacak tabiki halkın sırtına vuracak suya zam emlak vergisine zam çöp vergisine ulaşım vergisine cezalar derken soyulan yine vatandaş olur zahmet edip yorumumu okuduğunuz için teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer-malatya (5 yıl önce)
    Battalgazi belediyesinin borçlarını da açıklayın şeffaf belediyecilik anlayışınızı görelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Bu borca onay verenlerin % 80 yine bu mecliste. Biri kalkıp cevap veremiyorsa yazıklar olsun. “1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 lira 23 kuruş” borç var diyen başkan Gürkan, bu soruların tamamına sebep ve sonuç ilişkileriyle birlikte tüm şeffaflığı ile cevap vermelidir. Bu kadar borç var deyip kenara çekilmek yakışmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mikail (5 yıl önce)
    Hacı uğur Polat 500 milyon tl borçla belediyeyi teslim aldıklarını söyledi. seçimden önce 700 milyon küsür tl borç olduğu açıklanmıştı. Şimdi borcun 1 milyar 700 milyon tl olduğu söyleniyor. Hayırdır CHP’den mi teslim aldınız sizler bu belediyeyi. Birbirinizin açığını mı millete reklam ediyorsunuz. Bir dahaki seçime insanları başka bir partiye yönlendirmeye mi çalışıyorsunuz . Bu borcu yapan sizsiniz yönetim sizin yönetiminiz bir şekilde bu borcu azaltmanız lazım. Borcun reklamını yapmayın. Önceki yapamamış siz yapın temizleyin. Açık aramayla değil açık kapatma ile uğraşın Bu zihniyetle giderseniz sonraki seçimlere kadar borcumuz üç milyar dersiniz herhalde çünkü biz şu kadar borçla teslim aldık diyeceksiniz. kendinize bahane mi yapıyorsunuz şimdiden Sayın cumhurbaşkanımız sizlere güvenip Malatya’yı teslim ediyorsa sizlerde buna layık olmaya çalışmak zorundasınız İzmir’den canım Malatyama sevgiler borçla bıraktıklarına
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Başkan makam araçlarını ve pikap tarzı araçlardan el çektirmiş, iş makinesi,vidanjörden değil
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (5 yıl önce)
    akşam sayın Çakırı televizyonda dinledim 800 tirilyon borç var diyor Sayın GÜRKAN ise 1 .8 Katrilyon borç var diyor her ikisininde bir araya gelip kamuoyuna açıklama yapmalarını ve kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmelerini istiyorum.londrada belediye günlük gelir ve giderlerini web sitesinde ilan ediyor bizdeki tek proplem şeffaflık ve bir göreve gelenlerin kendi ve yakınlarına ait göreve gelirken ve ayrılırken kamuoyu önünde mal beyanında bulunmamaları ve hesap verilmemesi diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan44 (5 yıl önce)
    helal olsun selehattin baskana
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (5 yıl önce)
    bir haftadır başkan müdür araçları yatıyor bir haftada baya yakıt tasarufu oldu belediyenin tarafsız malatya medyası maskiye gelse çekilen araçları görür hak verir bu lüxse inşallah tüm illerde uygulanır bu vurgun fakiri cebinden çıkıor yakıt parası .
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya44 (5 yıl önce)mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Yarın vatandaşlar "kuyumuz çekilmiyor " dediğinde sen bakarsın artık. Tasarruf, işlerin kısıtlanmasıdır,tamamen durdurulması değil. insanları mağdur etmeden adım atılır inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • araçlar uçunca sitemler başladı :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Hizmet olmamasına sevinmek akıl tutulmasıdır...
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (5 yıl önce)
    ' Devletin malı deniz. Yemeyen domuz.' belediyede kaç kişi avanta maaş alıyor. kimler yurt dışına gidip geziyor. Kimler inşaat işi yapıp mecliste devam ediyor. Keşke bunlarıda sorsaydınız. Cevap alamazsınız. kul hakkı yiyenlere haram zıkkım olsun....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    CHP ilk defa doğru bir soru yöneltmiş, inşallah bu soruların hepsine cevap verilir. Keşke alacağı var mı o da sorulsaydı ona göre net borç açığa çıkardı. Bu da önemli bir adım ve en önemlisi bundan sonraki süreçleri, borçları ve İhaleleri de daha sıkı takip ederler.
    0
    0
    Yanıtla