CHP'DEN 10 SORULUK ÖNERGE.. Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı çalışmalarını Cuma günü yaptığı üçüncü oturumla tamamladı. Meclis Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığındaki son toplantıda 6 maddelik gündem konuları görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısında hafta başında Başkan Selahattin Gürkan’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi'ni “1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 TL 23 kuruş (eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin lira)” borçla devraldıklarını açıklamasının ardından CHP Grubu, borç miktarının ayrıntılarına ilişkin soru önergesi verdi. CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel imzasıyla verilen önergede, belediye ve bağlı kurum-kuruluşlarının mali yapısını tam anlamıyla kamuoyuna izah edilmesi için belediye uhdesindeki başta Esenlik şirketi olmak üzere diğer şirketlerin borç ve alacak durumuna ilişkin ayrıntılı bir sorular yöneltildi.
İslam Âleminin Berat Kandilini kutlayan Meclis Başkan Vekili Selim Pilten, “Allah’ın bizlere günahlarımızdan arınmamız, tövbe etmemiz için fırsat tanıdığı özel gecelerden biri olan Berat Kandiline ulaşmanın huzur ve mutluluğu içerisindeyiz. Berat Kandili’nin Malatya’mıza, Ülkemize ve İslam Âlemine huzur, mutluluk getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Meclis Başkan Vekili Selim Pilten’in konuşmasının ardından, mazeret belirterek toplantıya katılamayan meclis üyelerinin mazeretlerinin oylanarak kabul edilmesinden sonra, gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi.
Meclis toplantısının sonunda CHP Grubu, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin gelir-gider tablosu ile borç durumuna ilişkin ayrıntılı bir soru önergesi verdi.
Grup sözcüsü Günnur Tabel imzasıyla verilen soru önergesi şöyle:
“MAALTYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMINA
Çağdaş kamu yönetimi anlayışı; saydamlık, hesap verebilirlik, yönetişim ve vatandaş memnuniyeti bağlamında gelişmekte ve bu yönde ilerlemektedir.
Yerel yönetimlerin dünya ve Türkiye’deki başarılı örneklerine bakıldığında, bu örneklerdeki yerel yönetim birimleri ve bağlı kuruluşları uhdesindeki kamu kaynaklarını kullanırken açık davrandıkları, hedef kitlelerine hesap verdikleri, bütçenin gelir – gider sütunlarına ait verileri tümüyle kayıt altına aldıkları, şeffaf biçimde kamuoyuna duyurdukları ve bütçelerini hukuksal ve mali mevzuata uygun kullandıkları gözlemlenmektedir.
Ülkemizde de, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu da, “(…) Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere, kamu malî yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm malî işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve malî kontrolü düzenlemek” amacını taşımaktadır.
Bu bağlamda, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli idareler Genel Seçimi sonrası oluşan Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Nisan 2019 tarihli birleşiminde, belediyemizin güncel mali durumunu “Borç ve faiz sarmalı içinde bulunma” sözleri ile açıklamanız ve mevcut borcun 1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 lira 23 kuruş olduğunu açıklamanız, açıklık ve mali saydamlık açısından takdir edilen bir tutumdur.
Ancak, tek bir rakamla açıklanan borç miktarı, belediyemiz ve bağlı kurum-kuruluşlarının mali yapısını tam anlamıyla izah etmekten uzaktır. Bu nedenle, aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılması için gereğini arz ederiz.
1) 15 Nisan 2019 tarihli Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Sayın Selahattin Gürkan’ın açıklamış olduğu “1 milyar 778 Milyon 257 bin 657 lira 23 kuruş” düzeyindeki borç miktarı “Şu ana kadarki tespitler” şerhiyle açıklanan borç miktarıdır. Borç-alacak incelemeleri halen devam etmekte midir, borç miktarının yükselme olasılığı konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
2) Açıklanan söz konusu borç miktarı sadece Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borcu mudur?
3) Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yetki, sorumluluk ve uhdesindeki diğer kurum ve kuruluşların, örneğin; ESENLİK LTD. ŞTİ’nin bugüne kadarki tedarikçilerinin ve cirolarının ayrıntılı olarak açıklanması ve Esenliğin birkaç ay önce borçlarından dolayı şaibeli olarak sattığı dükkanların satışı ile dükkanlarının hangi şartlarda devrettiği, genel müdürlük binasında şuan itibari ile kimin mülkiyetinde olduğu, Esenlik Şirketinin elinden çıkarılan mağazaların hangi şartlarda kiralandığı, bu satış kaynak sıkıntısından satıldığı ilan edilip ,dükkanların devri ile birlikte makro ve aslanlar marketlerinin şubelerinin para ile ne şartlarda alındığı kamu boyunca merak edilen konular olup bağımsız bir denetçi tarafından denetlenmesi ve rapor halinde verilmesi,
ESENLİK LTD.ŞTİ.’nin bölünmesiyle oluşturulan yeni şirketler, MEGSAŞ A.Ş., MOTAŞ, A.Ş., KÜLTÜR A.Ş., kısaca BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ (BİT) olarak nitelendirilen birimlerin borçları (her bir şirket ayrı ayrı açıklanmak üzere) ne kadardır?
4) Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ), Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak görev yapan, farklı bir tüzel kişiliğe sahip, bağımsız bütçeli bir kuruluş olmakla birlikte, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısı ile doğrudan ilişkilidir. MASKİ’nin güncel borcu ne kadardır? MASKİ’nin tüm alımlarının, ödemelerinin ayrıntılı olarak 5 yıl için kiralamalar dahil olmak üzere belirtilmesi
5) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçların hukuki ve yasal pozisyonu nedir? Genel hukuk ilkeleri ve ilgili yasa maddeleri ile çelişen, dolayısıyla yasadışılık durumu oluşturan borçlanma amaç ve usulleri kullanılmış mıdır?
6) Belediyemizin ve bağlı kurum-kuruluşların borçlarının, belediyemizin ve bağlı kurum-kuruluşların hizmet üretme kapasitesini nasıl etkileyeceğini öngörüyorsunuz?
7) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait “hazine garantili borç” bulunmakta mıdır?
8) Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçların alacaklısı hangi kurum, kuruluş ve kişilerdir? İller Bankası, SGK, vb. devlet kurumlarına olan borç ile serbest piyasa kuruluşlarına olan borçların oransal durumu nedir?
9) Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarının sari olduğu son yıl hangisidir? En büyük borç dilimleri hangi yıllarda ödenecektir?
10)Taşıtların kimlerden, hangi şirketlerden,hangi bedellerle, hangi maksatla kiralandıkları, kiralanan araçların maksatları ile ilgili ne iş yaptıklarının tarafımıza ve kamuoyuna açıklanmasını arz ederiz.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com