Malatya Havalimanı'na 2010 yılında yaptırılan ve 2-3 yıl sonra yetersizlik sorunu yaşanmaya başlanan mevcut terminal binasının bu durumu nedeniyle, havalimanına yeni terminal yaptırılması için Ulaştırma Bakanlığı'nın askeriyeden yer tahsisi beklediği bakan Ahmet Arslan tarafından açıklandı.
ACELE EDİLİNCE ORTAYA 'YETERSİZ' TERMİNAL BİNASI ÇIKMIŞTI..
Erhaç 7. Ana Jet Üssü'ne ait tesislerin kullanıldığı havalimanındaki terminal binasının ancak 1 uçak yolcularına hizmet veribilir durumda olması nedeniyle, yenisinin yaptırılması gündeme gelmiş, ancak iddiaya göre, bazı milletvekillerinin baskısı yüzünden, uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak bir terminal yerine mevcut terminal binası projesi uygulanmıştı.
Mevcut terminal binasının açılış töreni 27 Kasım 2010 günü yapılmış (yukarıdaki fotoğrafta), o dönem Ulaştırma Bakanı olan şimdiki Başbakan Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
“…Malatya’da bugün havaalanın yenilenen terminalini açmakla kalmıyoruz, Malatya’nın yeni geleceğinin başlangıcını da yapıyoruz. Bu terminal, 24 Şubat 2008 tarihinde bir kış gününde yaptığım ziyarette, ‘Bu terminal binası Malatya’ya dar geliyor. Bunu yeniden yapmamız lazım, Avrupa şehirlerine yaraşır bir terminali Malatya’ya kazandırmak görevimizdir.’ dedik. O gün bunun kararını vermiştik. İşte bugün açılışını yaptığımız terminal, 1,5 milyon yolcuya hizmet verecek bir terminaldir. Bugün verdiğimiz o sözü yerine getirmenin mutluluğunu, bahtiyarlığını sizlerle birlikte yaşıyoruz. Yeni terminalimiz Malatya’ya hayırlı uğurlu olsun. 2008 Şubatı’nda aldığımız kararla Malatya askeri havaalanı içinde sığıntı gibi hizmet veren Malatya havaalanını uluslar arası düzeyde bir havaalanı yaptık. Kimse daha Malatya’ya yeni bir havaalanı gibi bir şeyi telaffuz etmesin. Bu havaalanı Malatya’nın 20 yıl, 30 yıl, 50 yıl hizmetini verecek hale gelmiştir. İcap ederse tekrar büyütürüz. Ne lazımsa yaparız ve bu havaalanı Malatya’ya sürekli hizmet verir hale gelecektir… Malatya’da hava taşımacılığındaki artış devam ediyor. Bu güzel bir şey. Şayet, bu artış devam ettiği müddetçe biz de burada ne ihtiyaçlar varsa onları da dikkate alacağız.”
Bu arada, Malatya’nın birçok önemli yatırımının, örneğin Erkenek, Karahan tünelleri, Arena Stadı vs. gibi projelerin, yeterli araştırmalar yapılmadan başlatılması, gerekli fizibilite çalışmalarının yeterince yapılamaması ile ilgili sıkıntıların, bazı AKP’li milletvekillerinin projeyi yürüten devlet kurum ve kuruluşlarına yaptıkları “bilinçsiz” baskılar ve “acele”den kaynaklandığı iddialarını, Malatya Havalimanı Terminali için de doğrulayan sözler, geçtiğimiz günlerde Malatya’da basın toplantısı düzenleyen AKP Milletvekili Mustafa Şahin’den gelmişti.
Terminalin açıldığı 2010 yılında AKP İl Başkanlığı görevini yürütmekte olan Şahin, bu durumu şöyle ifade etmişti:
“Bilindiği gibi yanılmıyorsam her halde 2009 yada 2010 yılında mıydı, şuanda mevcut havaalanı terminalinin olmuş olduğu alan genişletilmesi için siyasi o günkü milletvekili arkadaşlarımız bir çaba sarf etmişlerdi. Ama bunun yeterli olmadığını o günkü bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a söylediğimizde, ‘Biraz acele etmeseydiniz, biraz sabretseydiniz, size biraz daha nitelikli, biraz daha donanımlı bir havaalanı yapacaktık. Milletvekillerinize sorun’ diye bir ifade kullanmıştı.
Milletvekillerimizde o günkü şartlardaki havaalanı terminalinin vatandaşların rahat etmesi için biraz acele etmişlerdi. Ama şuanda yeterli değil. Malatya ile Elazığ havaalanı sürekli karşılaştırılıyor. Ancak Elazığlılarda kendi havaalanından memnun değiller. Büyükşehir olan Malatya’mıza şuandaki havaalanı kesinlikle yakışmıyor. Bazı arazilerin sivil havaalanına devri için onları aldık. Şuanda pistte bir sorun yoktur, terminal binasının ne olursa olsun Malatya’mıza yakışacak nitelikte ve daha donanımlı bir terminal binasının yapılması için gayret gösteriyoruz. Şuanda terminal binasının yeniden yapılması ihtiyacı karşılar” şeklinde konuştu.
AKP eski milletvekili Ömer Faruk Öz de, inşa aşamasında, elverişsiz yer seçimi, yetersiz zemin etüdü ve proje eksikleri yüzünden bir türlü tamamlanamayan Karahan ve Erkenek tünelleri başta olmak üzere, Malatya’daki birçok “sorunlu” iş dolayısıyla tepkilerini ilettikleri yetkililerin, “Bu sorunların, bir AKP Malatya milletvekilinin yapılan işlerin doğasına aykırı olan baskıları ve acelesinden kaynaklandığı” yolundaki yakınmalarını dinlediklerini söylemişti.
Malatya’nın bugün tartışılan projelerinin yetersizliği ya da sorunlarının, bazı AKP milletvekillerinin projeyi yürüten devlet kurum ve kuruluşlarına yaptıkları “bilinçsiz” baskılar ve “acele”den kaynaklandığı iddia edilirken, Öznur Çalık ismi gündeme gelmişti.
"MALATYA TERMİNALİ İÇİN TSK'DAN YER BEKLİYORUZ.."
2010 yılında açıldıktan 2-3 yıl sonra yetersiz hale gelen Malatya Havalimanı Terminali ile ilgili sorunlar her geçen gün daha da artarken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yetersizliğin farkında olduklarını bildirdi.
Hürriyet'in Malatyalı yazarı Vahap Munyar, gazetedeki köşesinde, bir programda karşılaştığı bakan Arslan'la, bu konudaki diyaloğunu şöyle aktardı:
"...MALATYA TERMİNALİ İÇİN TSK’DAN YER BEKLİYORUZ
Fırsatı bulmuşken Malatya Erhaç Havalimanı terminalinin yetersizliğini aktardım, yanıtladı:
- Malatya Erhaç Havalimanı’nın yetersizliğinin farkındayız. Büyütmek için TSK’dan yer bekliyoruz."
malatyahaber.com- hurriyet.com.tr