Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Tohma yok ediliyor. 2011'den buyana bağırıyorum. 'Tohma'ya sahip çıkın, Tohma'ya kanalizasyon suyu aktarmayalım' diyorum. Maalesef sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Geçen hafta yaşadığımız hadise ibretliktir. Bununla ilgili de bir araştırma önergesi hazırlıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bu konuyu gündeme getireceğiz" dedi.
Malatya'daki temasları kapsamında Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret eden Ağbaba, gündeme ilişkin açıklama yaptı.
Malatya'da bütün yatırımların durduğunu savunan Ağbaba, "Malatya'da yatırım yapmaktan öte kurumları başka binalara tayin ederek göz boyamaya çalışılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir başka yere taşınmasını anlamakta zorlanıyoruz. Malatya'da merkezde bir yer burası acaba ne olacak, kime verilecek? Bununda takipçisi olacağız. Tekel, Sümerbank gibi bir akıbeti olacak mı, bununla ilgili de ciddi kuşkularımız var. Tabi kentte yaşayan kurumlar, sivil toplum örgütleri, insanlar kendi kurumlarına sahip çıkmadığı sürece bunları yaşamaya devam edeceğiz. Tekel ve Sümerbank kapatılırken Malatya'nın sesi çıkmadı, tabi ki burada Malatya'nın hiçbir karı olmadı. Hem çalışan insanlar gitti, üreten kurumlar kapatıldı. Ama maalesef Malatya buna istenildiği şekilde tepki göstermedi. Tepki göstermeyince de bunlar olağan karşılanmaya devam ediyor" dedi.
Ağbaba, Kuzey Çevreyolu'yla ilgili dönenim Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamalarını izleterek, şunları söyledi:
"Seçim öncesi geliniyor, sözler veriliyor, alkışlar yapılıyor. Kuzey Çevreyolu, 2019 yılının Ağustos ayında açılacak. 3 yılda yüzde 6'sı yapılmış, yüzde 94'ü duruyor. Eğer böyle giderse 50 yılda tamamlanmış oluyor. Malatya'nın özeti bu. Şuanda milletvekili sayın Öznur Çalık bu konuda ne diyor, merak ediyoruz" şeklinde konuştu.
Tohma Çayı'na kanalizasyon sularının döküldüğünü ayrıca çay üzerine kurulan HES'lerle Tohma'nın yok edildiğini ileri süren Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tohma yok ediliyor. 2011'den buyana bağırıyorum. 'Tohma'ya sahip çıkın, Tohma'ya kanalizasyon suyu aktarmayalım' diyorum. 2011'den buyana 'Tohma'ya bu kadar HES kurulursa Tohma diye bir şey kalmaz' diyorum. Kuluncak, Darende, Sofular, kalmaz. Maalesef sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Geçen hafta yaşadığımız hadise ibretliktir. Bununla ilgili de bir araştırma önergesi hazırlıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bu konuyu gündeme getireceğiz."
Türkiye'nin en temel meselelerinden birisinin ekonomi olduğunu ifade eden Ağbaba, "İşsiz sayımız 5 milyona yaklaşmış durumda. Dünyadaki 97 ülkeden daha fazla işsizimiz var. Malatya'daki rakamlara baktığımız zamanda son bir yılda Hekimhan ilçemiz kadar yeni işsiz sayımız oluşmuş. Malatya'da şuanda ki işsiz sayımız 53 bini geçmiş durumda. 2002'den buyana işsiz sayısı on kat artmış durumda. Son dönemde işsizlik nedeniyle intihar eden insanlar görüyoruz. İşsizlik, Türkiye'nin ekonomik kriz ile beraber en temel meselesi olmuş durumda. Ayrıca, son bir yılda 15-24 yaş arasında genç kadın işsizlerin sayısı yüzde 86, genç erkek işsizlerin sayısı ise yüzde 75,5 artmış durumda. Lisans mezunu kayıtlı işsiz sayısı bir yılda yüzde 112 artmış, işsiz sayısı 8,5 milyona dayanmış. Malatya'da 31 Aralık'ta 33 bin olan işsiz sayısı 30 Haziran'da 53 bine ulaştı. Her ay ortalama 3 bin kişi işsiz kalıyor" dedi.
Ağbaba, Türk-İş tarafından yapılan açıklamaya göre açlık sınırının 2 bin 75, yoksulluk sınırının ise 6 bin 760 lira olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde kaldı. Enflasyon temmuz ayında yüzde 20'ye yaklaştı. Sadece temmuz ayında çaya yüzde 15, şekere yüzde 16, elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 15, sigaraya 3 TL, cep telefonu harcına yüzde 300, salçaya yüzde 95, peynire yüzde 25, kırmızı ete yüzde 20, yumurtaya yüzde 15 zam geldi. Gerçek enflasyonu buradan görebiliriz. Türkiye en derin krizlerinden birini yaşıyor. Bir tarafta genç işsiz sayımız yüzde 30'u aşmışken diğer tarafta insanlar 2020 lirayla geçinmeye çalışırken bir diğer tarafta emeklilikte yaşa takılanların meselesi hala gündemdeyken, onlara 'çift dikiş' diyen anlayışa baktığımız zaman sarayın tamamının 8-10 dikiş olduğunu görüyoruz. Bunlar duble yol yerine duble maaş veriyorlar. Niye ekonomi çöktü? Dünyada hukuk endeksinde 2014'te 99 ülke arasında 55'inci sıradayken şuanda 126 ülkede 109'uncu sıradayız. Türkiye'deki ekonominin de, işsizliğinde bu dönemde patlamasının sebebi başkanlık sistemidir. Çünkü hukukun üstünlüğü unutuldu. Hukukun olmadığı yere hiç kimse yatırım yapmaz."
Kaz Dağları'ndaki altın arama faaliyetlerine de değinen Ağbaba, "Çanakkale'de Kaz Dağları'nda bir vahşet, tecavüz, katliam yaşanıyor. Gözlerimle gördüm, şahidim. Çevre örgütlerinin düzenlemiş olduğu eyleme katıldık. Yüz binlerce ağacın bir yabancı şirketin rantı uğruna katledildiğini gördük. Türkiye'de bir işgal yaşanıyor. Kanadalı bir firma geliyor 4 milyar dolar civarında bir altın çıkarma uğruna Türkiye resmen işgal ediliyor. Eskiden tankla, topla, silahla işgal yapılırdı şimdi işgalin şekli değişti emperyalist ülkeler kendi şirketleriyle ülkeyi işgal ve talan ediyor. Türkiye, yabancı güçler tarafından işgal ve talan ediliyor. Bu kadar açık ve buna destek vermek bu talanı savunmak da vatan hainliğidir. Ülkenin bir parça toprağını bir başka ülkeye vermek nasıl vatan hainliği ise buda vatan hainliğidir. Buna göz yummak, desteklemek, savunmak vatan hainliğidir. Kaz Dağları'ndaki katliamı savunmak vatan hainliğidir" ifadelerini kullandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com