Airshow Havacılık Fuarı'nda sergilenen uçakları gezerek bilgi alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türk yapımı olan ‘Hürkuş’ isimli eğitim uçağının kabinine oturdu. Elvan, amaçlarının 2023 yılına kadar bölgesel yerli uçak yapımı olduğunu ifade etti.
Havacılık sektörünün dev firmalarının katıldığı ve dünyanın sayılı havacılık fuarları arasına giren İstanbul Airshow, bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle açıldı. Bakan Lütfi Elvan, fuarın açılışını yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nde gösteriye sunulan yeni uçakları gezerek bilgi aldı. Basın eşliğinde yapılan kısa gezide Bakan Elvan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) tarafından imal edilen yerli “Hürkuş” isimli eğitim uçağının kokpitine oturdu. Burada kendisine uçak maketi hediye edilirken Bakan Elvan daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Uçağın şu anda test uçuşlarının devam ettiğini belirten Bakan Elvan, "Uçağımız ilk kez bugün İstanbul semalarında uçtu. Hem Türk Silahlı Kuvvetlerimize hem de talep eden olması halinde yurt içi ve yurt dışına pazarlanabilecek, satılabilecek bir uçağımız. Gerçekten bununla biz gurur duyuyoruz. Tabii bu ilk aşamamız" diye konuştu.
“HEDEF BÖLGESEL UÇAK YAPIMI”
Bundan sonraki işleyecek olan sürecin bölgesel uçak yapımı olacağını belirten Elvan, “Bölgesel uçak yapımı ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle iş modelleri ve diğer süreçlere yönelik olarak dün arkadaşlarımızla da kapsamlı bir toplantı yaptık. Bir ay içerisinde daha somut neticeleri sizlerle paylaşacağız. Bizim 2023 yılı hedefimiz, ilk Türk milli bölgesel uçağımızı imal etmek, gerçekleştirmek. Bu yönde çalışıyoruz. Bugün bu Hürkuş’da kendi imal ettiğimiz, ürettiğimiz milli eğitim uçağımızı da ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
Bakan Lütfi Elvan, Türk Hava Yolları’na ait Airbus 330 tipi yolcu uçağını da gezdi. Uçak hakkında bilgi alan Bakan Elvan, “Biz, çapraz uçuşların da olmasını arzuluyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunlar da olacak. Yani illerin kendi aralarında uçuşları da olacak. Örneğin Van'dan kalkan bir uçak Malatya'ya gidebilecek, Samsun'a gidebilecek. Samsun'daki bir uçağımız Konya'ya gidebilecek. Konya'daki bir uçağımız Erzincan'a gidebilecek, Sivas'a gidebilecek. Bu tür çapraz uçuşları da inşallah önümüzdeki dönemlerde uygulamaya koymayı planlıyoruz. Bu noktada da belki dar gövdeli uçakların daha uygun ve anlamlı olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
“JAPONYA'DA 150, TÜRKİYE'DE 50 HAVALİMANI VAR”
Bugün Türkiye'den daha az kara parçasına sahip olan Japonya'nın, 150'nin üzerinde havalimanı olduğunu belirten Bakan Elvan, "Türkiye'de şu anda çok büyük bir artış var. 20'lerden 50'lerin üzerine çıktık. Önümüzdeki 3-4 ay içinde 55'e ulaşacağız havalimanı sayısı itibariyle. Bu sayıyı inşallah Türk havacılık sektörünün gelişmesine paralel olarak biz de altyapıyı güçlendireceğiz. Yeni havaalanları, yeni terminal binaları, sağlam bir alt yapıyı havacılık sektörümüzün hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.