Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, çiftçi borçlarının katlanarak arttığını söyleyerek “Malatyalı çiftçilerin sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş 35 milyon TL borcu var’ dedi. Son 3 yılda kayısının don, dolu gibi afetler nedeniyle ürün vermediğini, bu yıl da yüksek rekolte nedeniyle para etmediğini hatırlatan Kılınç, “Çiftçilerimiz borcunu ödeyecek geliri elde edemiyor. Dolayısıyla borçlar katlanarak artıyor. Sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine 35 milyon TL vadesi geçmiş borcu bulunuyor. Çiftçinin tarlasından traktörüne, çapa makinesine kadar her şeyi ipotekli. Bankalara olan borçlar bunlara dahil değil” diye konuştu.
"1 kg kayısının maliyeti 5.70 TL”
Dünya markası tescillenen kayısının Malatyalı üretici için artık bir mağduriyet ürünü haline geldiğini vurgulayan Kılınç, “Tarım Bakanlığı bu yıl 1 kg kayısının maliyetini hesapladı. Alanında uzman kişilerin yanı sıra Malatya’da kayısı ile ilgili kurum ve kuruluşların da yer aldığı heyet kayısının maliyetini çıkardı ve 1 kg kuru kayısının maliyetinin 5.70 kr olduğu açıklandı. Kayısı şimdi maliyetinin çok altında bir fiyata satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda don, dolu, gibi doğal afetler nedeniyle kayısı olmamıştı. Bu yıl rekolte yüksek diye para etmiyor. Çiftçi borcunu nasıl ödeyecek? Ödeyemeyecek. Borçlar katlanarak artıyor. Bırakın kayısıyı, çiftçi bahçesini de satsa borcunu ödeyemez” dedi.
“Mercimek-nohut var, kayısı yok”
Malatya’da havza bazlı destek kapsamında mercimek ve nohutun desteklendiğini, kayısının yer almadığını hatırlatan Kılınç, “Kayısıyla özdeşleşmiş, kayısı ile biliniyor, ekonomisi kayısıya dayalı ama havza bazlı destek kapsamında yok. Mercimek var, nohut var ama kayısı yok. Karadeniz’deki havza bazlı destekte ne var? Fındık var. Malatya’ya büyük haksızlık yapıldığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımı yaptığı gibi kayısı almasını da talep ettiklerini belirten Kılınç, siyasilerin bu konuda gerekli girişimleri yapmasını beklediklerini belirtti.
“Yasaklarla çiftçinin ekmeği elinden alınıyor”
Hükümetin meclise gönderdiği ve Adıyaman başta olmak üzere Doğanşehir’de de çiftçilerin önemli bir geçim kaynağı olan tütün ekimini yasaklayacağı belirtilen Torba Yasa ile ilgili de konuşan Ziraat Odaları Koordinatörü Kılınç, “Çiftçinin ekmeği yasaklarla yok edilemez. Yasaklarla bir yere de varılamaz. Bir yörede, bir toprakta hangi ürün yetişiyorsa o ürün ekilir. Devlet, tütündeki kayıt dışılığı önlemek istiyorsa yasal düzenleme yapar ve kayıt altına alır. Biz yasaklanmasını değil, bir takım yasal düzenlemelerle tütün ekiminin serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTO: Google Arşiv