SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sadece Tarım Kredi'ye Vadesi Geçmiş Borç 35 Milyon"

0
Güncellendi - 2017-10-04 18:22:29
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, çiftçi borçlarının katlanarak arttığını söyleyerek “Malatyalı çiftçilerin sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş 35 milyon TL borcu var’ dedi. Son 3 yılda kayısının don, dolu gibi afetler nedeniyle ürün vermediğini, bu yıl da yüksek rekolte nedeniyle para etmediğini hatırlatan Kılınç, “Çiftçilerimiz borcunu ödeyecek geliri elde edemiyor.  Dolayısıyla borçlar katlanarak artıyor.  Sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine 35 milyon TL vadesi geçmiş borcu bulunuyor. Çiftçinin tarlasından traktörüne, çapa makinesine kadar her şeyi ipotekli. Bankalara olan borçlar bunlara dahil değil” diye konuştu.

"1 kg kayısının maliyeti 5.70 TL”

Dünya markası tescillenen kayısının Malatyalı üretici için artık bir mağduriyet ürünü haline geldiğini vurgulayan Kılınç, “Tarım Bakanlığı bu yıl 1 kg kayısının maliyetini hesapladı. Alanında uzman kişilerin yanı sıra Malatya’da kayısı ile ilgili kurum ve kuruluşların da yer aldığı heyet kayısının maliyetini çıkardı ve 1 kg kuru kayısının maliyetinin 5.70 kr olduğu açıklandı. Kayısı şimdi maliyetinin çok altında bir fiyata satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda don, dolu, gibi doğal afetler nedeniyle kayısı olmamıştı. Bu yıl rekolte yüksek diye para etmiyor. Çiftçi borcunu nasıl ödeyecek? Ödeyemeyecek. Borçlar katlanarak artıyor. Bırakın kayısıyı, çiftçi bahçesini de satsa borcunu ödeyemez” dedi.

“Mercimek-nohut var, kayısı yok”

Malatya’da havza bazlı destek kapsamında mercimek ve nohutun desteklendiğini, kayısının yer almadığını hatırlatan Kılınç, “Kayısıyla özdeşleşmiş, kayısı ile biliniyor, ekonomisi kayısıya dayalı ama havza bazlı destek kapsamında yok. Mercimek var, nohut var ama kayısı yok. Karadeniz’deki havza bazlı destekte ne var? Fındık var. Malatya’ya büyük haksızlık yapıldığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımı yaptığı gibi kayısı almasını da talep ettiklerini belirten Kılınç, siyasilerin bu konuda gerekli girişimleri yapmasını beklediklerini belirtti.

“Yasaklarla çiftçinin ekmeği elinden alınıyor”

Hükümetin meclise gönderdiği ve Adıyaman başta olmak üzere Doğanşehir’de de çiftçilerin önemli bir geçim kaynağı olan tütün ekimini yasaklayacağı belirtilen Torba Yasa ile ilgili de konuşan Ziraat Odaları Koordinatörü Kılınç, “Çiftçinin ekmeği yasaklarla yok edilemez. Yasaklarla bir yere de varılamaz. Bir yörede, bir toprakta hangi ürün yetişiyorsa o ürün ekilir. Devlet, tütündeki kayıt dışılığı önlemek istiyorsa yasal düzenleme yapar ve kayıt altına alır.  Biz yasaklanmasını değil, bir takım yasal düzenlemelerle tütün ekiminin serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Google Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • osman (7 yıl önce)
    Sayın Başkanım çiftçiye sahip çıktığınız için teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özkan (7 yıl önce)
    Sayın çiftçilerimiz ve değerli oda temsilcileri, acaba bir kere yukarıda resimdeki gariban çiftçi gibi hiç kara kara düşündünüz mü? Gelsin bedavadan destek paraları, sağ olsun hükumetimiz ve büyüklerimiz
    0
    0
    Yanıtla
  • kerem (7 yıl önce)
    odalar siyasetin güdümünden çıkıp sadece çiftçi odaklı çalışma yapmalılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin (7 yıl önce)
    Kaysı üreticilerinde birlik yok,beraberlik yok,hepsi bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyor müstahak.malatya kayısısı 4 tane fabrikatörün elinde istedikleri zaman yükseltip dış ülkelere ucuz aldıkları malı ihraç ediyorlar,istediklerinde’de fiyatı düşürüp depolarını dolduruyorlar,durum bu,olan kayısı üreticilerine oluyor.siyasetcilerle fabrikatörler ortaklar.BİDE BUNUN ÖBÜR DÜNYASI VAR.BUNU UNUTMAYIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    Başkanım tebrik ediyorum. Her platformda çiftçinin sorunlarını dile getiriyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay Atlı (7 yıl önce)
    Kardeşim kayısı para etmiyor deniliyor şire pazarında hediyelik kilosunu 15 liradan aşağı alamıyorsun. Bu aradaki komisyoncuları bir an önce devreden çıkarıp çiftçinin hakettiği paraya ulaşması lazım. Simsarlar köylünün 3-4 katı para kazanıyor helalmi acaba sormak lazım?
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (7 yıl önce)
    bilerek ödemeyende var af gelir, silinir umuduyla...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (7 yıl önce)
    Çok haklısınız başkanım ama ziraat odaları siyasetin parçası olmaktan kurtulmalı gerçek sivil toplum teşkilatı olmalı ve ses getirecek eylemler yapmalıdır
    0
    0
    Yanıtla