Ziraat Mühendisleri Odası, yaklaşık 10 gün boyunca devam eden yoğun yağışlar ve ardından başlayan ani sıcaklık artışıyla birlikte kayısıda ‘Çil’ (Yaprak Delen) hastalığı riskinin daha da arttığını belirterek, üreticileri acilen ilaçlama yapmaları konusunda uyardı.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, konuyla ilgili olarak Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, geçtiğimiz haftalarda başlayıp yaklaşık 10 gün boyunca aralıksız devam eden yağışların ve ardan yükselen hava sıcaklıklarının, kayısıda Çil Hastalığı riskinin artması için uygun koşulların oluştuğunu belirterek “Kayısıda ciddi kalite ve verim kaybına neden olabilecek bu hastalığa karşı üreticilerimizin bir an önce ilaçlama yapması gerekiyor” dedi. Bazı bölgelerde Çil hastalığının görüldüğünü kaydeden Çiçek, yapılacak ilaçlamanın oluşan hastalığı gidermeyeceğini ancak hastalığın henüz bulaşmadığı ürünü koruyacağını vurguladı.
Üreticilerin bu ilaçlamayı 14 gün arayla tekrarlaması önerisinde bulunan Fevzi Çiçek, zirai ilaç kalıntısı yaşanmaması için kullanılacak kimyasalın son hasat tarihi arasındaki tüketim süresine dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlattı.
Malatya çiftçisinin en önemli gelir kaynağını teşkil eden kayısıda geçtiğimiz yıl yoğun meyve tutumu yaşandığını ancak her üreticinin bu duruma karşı ekstra bakım şartlarını yerine getirememesinden dolayı ağaçların bu yıla mahsus meyve gözü oluşturmada sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Çiçek, dolayısıyla meyve randımanının düşük olduğunu, mevsim şartlarından dolayı ağaçların 20 gün daha meyve beslemek zorunda kalmasından dolayı yeni sezona zayıf girdiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu sezonda da farklı gelişmeler ve parametreler yaşadık. İlk defa 23 Şubat’ta ilk çiçeklenme görüldü. Biz bugüne kadar 2014’te 25 Şubat’ta ilk çiçeklenme görmüştük. Bu yıl da 23 Şubat’ta gördük. Dolayısıyla olması gereken bölgesel tarımsal takvimin yaklaşık 20 gün erken seyrettiğini gördük. Ama Nisan ayında almamız gereken sıcaklık dereceleri ile yağışı alamadık. Kurak ve sıcak periyot geçirdik.
Aslında Mayıs ayı ile Nisan ayı yer değiştirdi diyebiliriz. Nisan ayında almamız gereken yağışı ve soğukları Mayıs ayında aldık. Buna karşın Mayıs ayında almamız gereken yağışsız ve sıcak periyodu Nisan ayında almış olduk. Bugün geldiğimiz nokta itibari ile 1-7 Mayıs tarihleri arasında dolu oldu. 1-4 Nisan tarihleri arasında don olayı oldu. Her ne kadar Malatya’nın genelini etkilemese de bu neticede Malatya kayısı kalitesine olumsuz etkileri oldu. Geçen hafta başlayıp yaklaşık 10 gündür devam eden yağışlarla birlikte Fungal hastalıklar dediğimiz nemle birlikte gelişen mantari hastalıkların artmasına sebep oldu. Bu da bizim şu anda geldiğimiz ve en çok korktuğumuz kayısıda kalite kaybına neden olan Çil hastalığının gelişmesi ve yaşaması için uygun ortam oluşturdu. Toprak neminin artmasıyla birlikte başlayan ve önümüzdeki günlerde 29 -30 dereceye yaklaşacak sıcaklıklarla birlikte bu hastalıların yaşaması ve hızlı bir şekilde yayımına ortam oluşturmuş olacak. Çiftçilerin kısa vadede bunu önlemesinin tek yolu zirai mücadele. Her ne kadar geçmişte kültürel mücadele dediğimiz, otların temizlenmesi, bahçenin sürülmesi yapmış ise de 10 günlük yağış ve sıcaklık durumu bu otların yeniden yeşermesine ve çil hastalığının yayılmasına neden olacak. Bu yüzden çiftçilerimiz bir an önce vakit kaybetmeden daha önce yaptıkları yaprak ve çil mücadelesini tekrarlamaları gerekiyor. Bizim tavsiyemiz iki kez ilaçlama yapılması ve bu iki ilaçlama arasında 14 günlük bir zaman dilimi bırakılması”
Yapılacak ilaçlamanın şu ana kadar meyvede gelişmiş Çil’i yok etmeyeceğini de söyleyen Çiçek, hastalığın yayılmasını önleyerek diğer meyveleri koruyacağını belirtti.
“Zirai ilaç kalıntısına dikkat”
Çiçek, son olarak çiftçileri zirai ilaç kalıntısı hususunda da uyardı. Kayısı ürününde bu sorunu yaşamamak için üreticilerin kullanılacak kimyasalın son hasat tarihi arasındaki tüketim süresine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Çiçek “Bilindiği üzere bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi kayısıda da ilaç kalıntısı problemi yaşanmamak için kullanılacak kimyasalın son hasat tarihi arasındaki tüketim süresine dikkat etmek gerekmektedir. Aksi halde hastalıkla mücadele ederken ürün hasat sonrası bu kimyasallar ürün üzerinden atılamadığı için pazarlamada ilaç kalıntısına bağlı sorunlar yaşanmasına neden olacaktır. Bu ise gerek ihracatta gerekse de iç piyasa pazarlamasında ürün değerinin düşmesine, ürünün iadesi gibi hiç istenmeyen bir durum ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle sıcaklıkların yükselmeye başladığı bu günlerde özellikle kayısı da çil mücadelesi ihmal edilmemelidir. Ancak yukarıda açıkladığımız ayrıntıda gözden kaçırılmamalıdır” açıklamasında bulundu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com