SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin'e Malatya'dan Kayısı İhracatı Adımı.. "İkna Oldular"

0
Güncellendi - 2019-07-31 04:13:14
Çin'e Malatya'dan Kayısı İhracatı Adımı..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası yönetimi, kendisi de bir kayısı üreticisi olan, ancak 1,3 milyarı aşkın nüfusu ve artan tüketim gücü nedeniyle Malatya kayısısı için potansiyel büyük bir pazar olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne kayısı ihracı için yoğun bir temas trafiği başlattı.

Başta Çin pazarı olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine, özellikle genetiği değiştirilmemiş, doğal gıda ürünleri pazarlamakla tanınan COFCO Sundry Natural Foods Co. Firması yetkilileri ile Malatya kayısısının Çin’e ihracı ve bu firmanın pazarlama portföyüne katılması için firma tepe yöneticileri ile Gaziantep’te bir görüşme gerçekleştiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, görüşmenin son derece verimli geçtiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin organizasyonuyla Gaziantep’e gelen Çinli COFCO Sundry Natural Foods Co firması ile yaptıkları görüşmenin içeriği hakkında Ramazan Özcan, “Biz de Malatya olarak Gaziantep’e gittik ve hem şu an hasat döneminde olması itibariyle yaş ve kuru kayısı ile diğer yan ürünlerden örnekler götürdük. Yaklaşık bir saati aşan süre içerisinde kayısıyı tanıttık ve Çinli firma ile geleceğe yönelik umut vaad eden bir diyalog ortamı geliştirdik” dedi.

“Çin de kayısı üretiyor, neden Malatya kayısısı alalım, farkınız nedir?” sorusunu sordular, verdiğimiz cevaptan ikna oldular

Bünyesinde gıda sektöründe faaliyet gösteren 20 şirket bulunduran Çinli COFCO Sundry Natural Foods Co. üst düzey yöneticileri ile yaptıkları görüşmenin, Malatya kayısısının Çin pazarına doğrudan girmesi için oldukça verimli geçtiğini söyleyen Ramazan Özcan, görüşmeler sırasında Çinli firma yetkililerinin “Çin de kayısı üretiyor, neden Malatya kayısısı alalım, farkınız nedir?" sorusunu ve vitamin değerlerini sorduklarını belirterek, firmaya verdikleri cevabı şöyle aktardı:

“Biz kayısımızın beslenme ve gıda kalitesi konusundaki analizlerle gitmiştik zaten. Hazırlıklıydık yani. Vitamin değerlerine ilişkin bilimsel raporlarımızı sunduk. Dünyada 112 ülkeye 100 bin ton ihracat yaptığımızı, bunlardan en önemlisinin Amerika olduğunu, üründeki sağlıklı minerallerden dolayı çok ciddi talep olduğunu söyledik. Malatya kuru kayısısındaki vitamin ve mineral değerlerin, Çin’de yetiştirilen kayısılardan çok çok yüksek olduğunu akademik çalışmalar sonucunda oluşturulan raporlarla Çinli muhataplarımıza anlattık. İkna olduklarını gördük, umut vaad edici bir ortam oluştu”.

Organik günkurusu kayısı ile yakından ilgilendiler

Çin ve dünyanın farklı pazarlarına organik, doğal, genetiği değiştirilmemiş ürünler sunan Çinli firma yetkililerinin, firmanın pazarlama felsefesi ile örtüşen günkurusu kayısı ile yakından ilgilendiklerini belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özcan, firma yetkililerini kayısı üretim sürecini yerinde gözlemlemek üzere Malatya’ya davet ettiklerini de söyledi.

Özcan, “ Tabi bu firmayı Malatya’ya davet ettik.  Çinliler özellikle organik yani gün kurusu kayısı ile ilgilendiler. Çünkü pazarlama portföylerine son derece uyumlu doğal bir ürün günkurusu kayısı. Bir dahaki programda biz ev sahipliği yapalım ve kayısıdaki üretim aşamasının tamamını sahada organik olarak nasıl yapıldığını anlatalım. Sarı kayısı yani kükürtlü kayısı ile ilgili yasalarının zaten müsaade etmediğini belirttiler. Çin’deki kükürtlü kayısı üretimi 300 ppm.  Niye böyle? Çünkü Çin, kükürtlü kayısı ithalatına izin vermiyor. İthal edilmemesi için 300 ppm şartını koymuşlar”.

“Malatya’da Kayısı Araştırma Enstitüsü var mı?” diye sordular

Çinli muhataplarının Çin’de Kayısı Araştırma Enstitüsü ve kayısı üzerine çalışan birçok akademik kurum bulunduğunu, Malatya’da bu tür kurumların var olup olmadığını da sorduklarını kaydeden Ramazan Özcan, cevaben, Malatya’da çok kapsamlı bir Kayısı Araştırma Enstitüsü bulunduğunu, kayısı üzerine çalışan son derece yetkin bilim insanlarının Malatya üniversitelerinde akademik projeler yürüttüğünü söylediklerini ifade etti.

Çinlilerin bu durumdan memnuniyet duyduğunu söyleyen Özcan, “Çinliler hem Çin hem de Malatya’daki Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün bağlantı kurmasını istedi. Her iki tarafın görüşmesi için bir temas trafiği başlatılmasını sağlayacağız” dedi.

Çin’e Malatya’dan 3 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiğini, ancak bu ihracatın büyük ölçüde başka ülkelerin Türkiye’den satın alıp kendi ülkeleri üzerinden Çin’e satış yapmaları ile gerçekleştiğine dikkat çeken Özcan, bundan sonraki sürecin doğrudan Çin’e kayısı satışı olması için mücadele edeceklerini vurguladı.

Özcan, Çinli firma ile yaptıkları görüşmeden olumlu sonuç elde edileceğine yönelik bir düşünce oluştuğunu, firmanın bir değerlendirme yaptıktan sonra kendilerine cevap vereceğini açıkladı.

GAİB aracılığı ile Çin’e kayısı dosyası gönderilecek

Görüşmede ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın, Malatya kayısısının Çin’e ihracı yolunda yeni bir çalışma başlatmak amacıyla Malatya Ticaret Borsası’ndan kayısıya dair bir dosya hazırlamasını istediğini de açıklayan Ramazan Özcan, “GAİB bizden bir rapor istedi. Biz kayısının üretim ve besin değerine ilişkin tüm bilimsel çalışmaları bir rapor olarak hazırlayacağız, GAİB’e göndereceğiz. GAİB de bini Çin Halk Cumhuriyetine gönderecek” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • EKREM AYBEK (5 yıl önce)
    Çinlilere hiç yaklaşmayın. Bunlar tamamen kopyacı. Daha önce İspartada gül suyu alacaklarını söyleyip güller ile ilgili bütün bilgi ve araştırmaları ıspartadan alıp kendileri gül suyu üretip araplara satıyorlar.... Aynı oyunu kayısıdada yapabilirler. Sayın modaratör lütfen bu konuyla ilgili basın yolu ile Malatya kamu oyunu bilgilendirin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Naci Günata (5 yıl önce)
    Çin'de her türlü iklim var bizim kaysıyı orada üretip dünyaya pazarlayabilirler çok dikkatli olmak gerekir onların işleri bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer özkan (5 yıl önce)
    Yurt dışında 6 tanesi 18 dolar arastırın malatya gercekten bitmis belediye bile caycı ve simictinin ekmegine göz dikmis
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (5 yıl önce)
    Işte budur . Düz kafa ile olmaz vizyon değişik pazarlama teknikleri ile bu işler başarılı olacak.tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZTÜRK (5 yıl önce)
    ARACILARDAN KURTULMAK ÇOK ÖNEMLİ. HA GAYRET.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tohum Bankası (5 yıl önce)
    Malatya’da kayısının tohum bankası kurulmadan ve bu tohumlar tescillenmeden Çin ile anlaşma yapılması felaketin önünü açar. Çin’e kayısı ihraç ediyoruz diye sevinirken bir bakmışsınız Çin’den kayısı fidesi veya tohumu ithal eder hale gelmişiz. Unutulmamalıdır ki Çin büyüyen bir güç, ucuz işgücü kapasitesinide düşünürsek bu uygulama çok fazla iyi niyetli düşünülmemelidir. Ayrıca dünya haritasında Çin’in yerini gösteremeyen birisinin fotoğraflarda poz vermeside ileride başımıza gelecek olası sıkıntıları kapatmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    çin malatya kayısısını tanımak istiyor ,satın alma bahane dünya kuru kayısı piyasası malatya elinde olduğu için bunu nasıl aşarız hesapları yapıyorlar.mantıklı olalım günde 2 dolara çalışan çinli kilosu 5 dolara gün kurusu alamaz.malatya hacihaliloğlu kaysısını korumamız lazım kayısı araştırma bu konu hakkında araştırma yapsın bu tür çinde yetişir mi?yetişirse ilerisi için durumlar hiçde iyi olmaz .çin bunu üretip dünya pazarına satarsa malatya zor duruma düşer .malatya nın yapması gereken malatya hacihaliloğlu kayısısını koruyarak markalaşmak bu tad malatya ya özgü bunu bilelim .yeni türler üzerinden üretime yönelmek malatya kayısısını ileri dönemlerde rekabet ortamında çine karşı yok eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)
    Muhteşem bir tanıtım yapmışsınız,Malatyalı kayısı üreticilerine ve bu işle uğraşanlar için, çok büyük katkı sağlayacaktır, Emeğinize sağlık,Allah bin kere sizlerden razı olsun, Herşey Malatyamız için.
    0
    0
    Yanıtla
  • imitasyon (5 yıl önce)
    malatya kayısısının bittiğinin resmidir,
    0
    0
    Yanıtla
  • eşgileme (5 yıl önce)
    çinli kadınların boyu malatyalı erkekleri geçmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    Çinliler bizim Kayısıyı klonlamak istiyor. Gerisi laf. Bizim Enstitudeki tüm bilgileri ele geçirip bize "nanik" yapacaklar. O kadar... Kükürtlü kayısı istememeleri niyetlerini belli ediyor. Bütün dünyanın yediği kükürtlü kaysiyiyi Çinli beyfendiler istemiyor... Niye ki? Enstitumuzu sorup durmalarinin sebebi borsacilari aracı yapıp oraya dalmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    Ben üreticiyim. KAYISININ TABAN FİYATINI neden aciklamiyorsunuz.Kapanın elinde kalsın diye mi? Çinliler sizden fiyat istediğinde hemen fiyat vermediniz mi? Verdiniz. Peki benim sergenimdeki kaysının yaklaşık olsa da fiyatını üretici olarak ben niye bilmiyorum? Kolay çarpilayim diye mi taban fiyat açiklanmıyor? Kaysının yurtdışına satış fiyatı belli değil mi kardeşim? Maliyede kayıt altında değil mi? Bırakın maliyeciler açıklasinlar madem ki. Herkes sergendeki kaysısının Çin lilere kaç dolardan satıldığını öğrensin. Kısacası KAYISININ GERÇEK DEĞERİNİ AÇIKLAYIN. Lütfen...
    0
    0
    Yanıtla
  • selami (5 yıl önce)
    malatya kayısı sının bittiğinin resmidir! çinliler birkaç kilo alır aynısını yarı fiyatına yapar pazarımız gider
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (5 yıl önce)
    Çinlilere güvenmeyin. Güvence alıp ticaret yapın o başka. Çin, dünyadaki neredeyse tüm belli başlı gıda maddelerinin üretimini domine etme yolunda ilerleyen bir üretim devi. Malatya kayısısının sırrını anlamak için bir ziyaret olabilir bu. Botanik zenginliklerimizin ilgili kanun ve yönetmeliklere göre muhafazasına dikkat edilmiştir umarım.
    0
    0
    Yanıtla