Malatya Ticaret Borsası yönetimi, kendisi de bir kayısı üreticisi olan, ancak 1,3 milyarı aşkın nüfusu ve artan tüketim gücü nedeniyle Malatya kayısısı için potansiyel büyük bir pazar olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne kayısı ihracı için yoğun bir temas trafiği başlattı.
Başta Çin pazarı olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine, özellikle genetiği değiştirilmemiş, doğal gıda ürünleri pazarlamakla tanınan COFCO Sundry Natural Foods Co. Firması yetkilileri ile Malatya kayısısının Çin’e ihracı ve bu firmanın pazarlama portföyüne katılması için firma tepe yöneticileri ile Gaziantep’te bir görüşme gerçekleştiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, görüşmenin son derece verimli geçtiğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin organizasyonuyla Gaziantep’e gelen Çinli COFCO Sundry Natural Foods Co firması ile yaptıkları görüşmenin içeriği hakkında Ramazan Özcan, “Biz de Malatya olarak Gaziantep’e gittik ve hem şu an hasat döneminde olması itibariyle yaş ve kuru kayısı ile diğer yan ürünlerden örnekler götürdük. Yaklaşık bir saati aşan süre içerisinde kayısıyı tanıttık ve Çinli firma ile geleceğe yönelik umut vaad eden bir diyalog ortamı geliştirdik” dedi.
“Çin de kayısı üretiyor, neden Malatya kayısısı alalım, farkınız nedir?” sorusunu sordular, verdiğimiz cevaptan ikna oldular
Bünyesinde gıda sektöründe faaliyet gösteren 20 şirket bulunduran Çinli COFCO Sundry Natural Foods Co. üst düzey yöneticileri ile yaptıkları görüşmenin, Malatya kayısısının Çin pazarına doğrudan girmesi için oldukça verimli geçtiğini söyleyen Ramazan Özcan, görüşmeler sırasında Çinli firma yetkililerinin “Çin de kayısı üretiyor, neden Malatya kayısısı alalım, farkınız nedir?" sorusunu ve vitamin değerlerini sorduklarını belirterek, firmaya verdikleri cevabı şöyle aktardı:
“Biz kayısımızın beslenme ve gıda kalitesi konusundaki analizlerle gitmiştik zaten. Hazırlıklıydık yani. Vitamin değerlerine ilişkin bilimsel raporlarımızı sunduk. Dünyada 112 ülkeye 100 bin ton ihracat yaptığımızı, bunlardan en önemlisinin Amerika olduğunu, üründeki sağlıklı minerallerden dolayı çok ciddi talep olduğunu söyledik. Malatya kuru kayısısındaki vitamin ve mineral değerlerin, Çin’de yetiştirilen kayısılardan çok çok yüksek olduğunu akademik çalışmalar sonucunda oluşturulan raporlarla Çinli muhataplarımıza anlattık. İkna olduklarını gördük, umut vaad edici bir ortam oluştu”.
Organik günkurusu kayısı ile yakından ilgilendiler
Çin ve dünyanın farklı pazarlarına organik, doğal, genetiği değiştirilmemiş ürünler sunan Çinli firma yetkililerinin, firmanın pazarlama felsefesi ile örtüşen günkurusu kayısı ile yakından ilgilendiklerini belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özcan, firma yetkililerini kayısı üretim sürecini yerinde gözlemlemek üzere Malatya’ya davet ettiklerini de söyledi.
Özcan, “ Tabi bu firmayı Malatya’ya davet ettik. Çinliler özellikle organik yani gün kurusu kayısı ile ilgilendiler. Çünkü pazarlama portföylerine son derece uyumlu doğal bir ürün günkurusu kayısı. Bir dahaki programda biz ev sahipliği yapalım ve kayısıdaki üretim aşamasının tamamını sahada organik olarak nasıl yapıldığını anlatalım. Sarı kayısı yani kükürtlü kayısı ile ilgili yasalarının zaten müsaade etmediğini belirttiler. Çin’deki kükürtlü kayısı üretimi 300 ppm. Niye böyle? Çünkü Çin, kükürtlü kayısı ithalatına izin vermiyor. İthal edilmemesi için 300 ppm şartını koymuşlar”.
“Malatya’da Kayısı Araştırma Enstitüsü var mı?” diye sordular
Çinli muhataplarının Çin’de Kayısı Araştırma Enstitüsü ve kayısı üzerine çalışan birçok akademik kurum bulunduğunu, Malatya’da bu tür kurumların var olup olmadığını da sorduklarını kaydeden Ramazan Özcan, cevaben, Malatya’da çok kapsamlı bir Kayısı Araştırma Enstitüsü bulunduğunu, kayısı üzerine çalışan son derece yetkin bilim insanlarının Malatya üniversitelerinde akademik projeler yürüttüğünü söylediklerini ifade etti.
Çinlilerin bu durumdan memnuniyet duyduğunu söyleyen Özcan, “Çinliler hem Çin hem de Malatya’daki Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün bağlantı kurmasını istedi. Her iki tarafın görüşmesi için bir temas trafiği başlatılmasını sağlayacağız” dedi.
Çin’e Malatya’dan 3 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiğini, ancak bu ihracatın büyük ölçüde başka ülkelerin Türkiye’den satın alıp kendi ülkeleri üzerinden Çin’e satış yapmaları ile gerçekleştiğine dikkat çeken Özcan, bundan sonraki sürecin doğrudan Çin’e kayısı satışı olması için mücadele edeceklerini vurguladı.
Özcan, Çinli firma ile yaptıkları görüşmeden olumlu sonuç elde edileceğine yönelik bir düşünce oluştuğunu, firmanın bir değerlendirme yaptıktan sonra kendilerine cevap vereceğini açıkladı.
GAİB aracılığı ile Çin’e kayısı dosyası gönderilecek
Görüşmede ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın, Malatya kayısısının Çin’e ihracı yolunda yeni bir çalışma başlatmak amacıyla Malatya Ticaret Borsası’ndan kayısıya dair bir dosya hazırlamasını istediğini de açıklayan Ramazan Özcan, “GAİB bizden bir rapor istedi. Biz kayısının üretim ve besin değerine ilişkin tüm bilimsel çalışmaları bir rapor olarak hazırlayacağız, GAİB’e göndereceğiz. GAİB de bini Çin Halk Cumhuriyetine gönderecek” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com