SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çin'den Sonra Bunu Yapan Biziz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da babalarından kalma 80 yıllık döküm atölyesini devlet desteğiyle 10 yıl önce fabrikaya dönüştüren kardeşler, ısıtıcılarda kullanılan gizli rezistansı üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satıyor.

Asım ve Besim Ayazgil kardeşler, 1942'de babalarının açtığı döküm atölyesinde çırak olarak başladıkları meslekte ilerleyerek, 2011'de KOSGEB ve Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle atölyelerini Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim yapan fabrikaya dönüştürdü.

Gizli rezistans imalatı için 2018'de girişimde bulunan Ayazgil kardeşler, bugün 16 ülkeye yaptıkları ihracatı diğer ülkelere de yaymayı hedefliyor.

Asım Ayazgil, AA muhabirine, babadan devraldıkları meslekle dünyada sayılı ülkenin imal ettiği ürünleri yapabilir hale geldiklerini söyledi.

Fabrikalarında döküm ve çeşitli ısıtıcılar ürettiklerini, 110 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Ayazgil, 2018'de stratejik ürün olarak nitelendirdikleri gizli rezistans üretimi için girişimde bulunduklarını anlattı.

Şu an seri olarak gizli rezistansı üretebilir hale geldiklerini ifade eden Ayazgil, şöyle konuştu:

"Dünyada Çin'den sonra bu rezistansı tek yapan firma biziz, günlük yaklaşık 12 bin adet üretiyoruz. Bu rezistanslar stratejik bir ürün, bunlar laboratuvar cihazlarında, ısıtma ve buharlı sistemlerde, günlük yaşamda elektrikli ev aletlerinde, çaycı veya su ısıtıcı (kettle) cihazları gibi birçok alanda kullanılıyor. Dünyada sadece Çin üretiyor, Çin'den sonra üreten tek ülke ve firma biziz. Bu ürünü de ihraç ediyoruz."

Ayazgil, şimdiye kadar 400 bin dolarlık su ısıtıcı (kettle) rezistansı ihraç ettiklerini, iç piyasadaki satışlarıyla da 1 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtiklerini, 2022'de 1 milyon dolarlık ihracat yapmayı, iç piyasada da 3 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmeyi hedeflediklerini kaydetti.

- Hedef 130 ülkeye ulaşmak

İhracattan daha çok ithalatın önüne geçtikleri için mutlu olduğunu dile getiren Ayazgil, şöyle devam etti:

"Türkiye'de birçok firma bu ısıtıcıyı yurt dışından getirtiyordu, artık Çin'den ithal etmiyorlar. Örneğin bir firma sadece bu ısıtıcının Çin'den ithalatına aylık 250 bin dolar ödüyordu. Onlar artık bizden alıyor. Yeni yeni seri üretimi oturttuk ve üretim adetlerini belirledik. Yeni makinelerimiz de geliyor, hedefimiz dünyadaki bütün üretici firmalara bu ısıtıcıları pazarlamak. Şu an 16 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedefimiz 130 ülkeye satmak."

Elektrikli ev aletleri üretiminde Çin, Polonya ve Türkiye'nin başı çektiğinin anlatan Ayazgil, "Biz Polonya'ya da Türkiye'deki firmalara da ısıtıcı satıyoruz. Almanya, Slovakya, Arap ülkeleri ile Özbekistan'daki firmalara gönderiyoruz. İhracata yeni başladık sayılır. Hedefimiz bu yıl firmamızdan 2 milyon doların üzerinde dış satım yapmak. İlk etapta iç piyasaya satım yaptık, alıcılar Çin'den aldıklarıyla kıyasladı ve bizi tercih etti." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • HÜSEYİN ÇONA (8 ay önce)
    selam bu bakır çay semaver için reziszant üretimi yapıyormusunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Gürkan (2 yıl önce)
    Gerçekten gurur duydum. Ayasgil kardeşleri tanıyan ve bilen herkes, çalışanlarına ne kadar deger verdiğini de bilir. Bugüne dek büyük bir özveri azimle yaptıkları yatırımlarla istihdam sağlıyorlar. Yolunuz bahtınız açık olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Malatya da uzun yıllardır faaliyet gösteren bir fabrika,bölgede emsali olmayan bir firma olarak tanıyorum Firma sahipleri de işçi gibi çalışıyor. En çok şaşırdığım olayda bu olmuştu.Böyle büyük bir tesise sahip olup kenardan izlemeyip elleri Makina içinde yağ pas içinde olan bir sahipleri var.Resimlerde ki kişilerden çoğu kendi akrabaları.Soğuk bir zamana denk gelmiş sanırım yoksa işletme sahipleride o görüntüler içinde çalışıyor. Biraz sert yorumlar yapılmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Slm hayırlı günler Tekirdağ da kettle rezistans nerden üretiliyor bil veririrmisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (2 yıl önce)
    Helâl olsun asım usta tbrler döküm atölyesini geliştirmisin. 1986 yılında küçük bir dükan vardı Malatyada dökümcülük çok geri kaldı gelişmesi gerekiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • tunc (2 yıl önce)
    Gidin istanbul'a, tekirdağ a bir sürü rezistans imal eden firma var, Türkiye'de tek değil, biraz abartılmış, ayrıca stratejik bir deniliyor, neyi stratejik anlamadım, herhalde F35'lerde yada S400 'lerde kullanılıyor, bildiğiniz rezistans işte .
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Turkiyede rezistans uretimi cok var zaten, burda dikkayinizi cekmekm isyerim " GIZLI REZISTANS" diyoruz. Yorum yazmadan once bi arastirma yapsaydiniz. Hem bukadar insanlari kiskanmayin ancak yorumlarla kalirsin. Bos yorum.yapcaginiza bi arastirma yapin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (2 yıl önce)
    her şey güzelde, birde fabrikanızı ısıtsaydınız, çalışanlarınız kırk kat giyinmek zorunda kalmasaydı daha iyi olurdu. ısıtıcı yapıyorsunuz ama kendinizi ısıtamıyorsunuz. şu fotoğraflardaki görüntüler hoşunuza gidiyor mu, yazık değil mi orada çalışanlara. yanında çalışan insana değer vermeyen insan isterse dünyada tek olsun bence kıymeti yok. ha ne sizleri tanırım ne de orada çalışanları, sadece fotoğraflarda gözüme takıldı insanların üzerindeki elbiseler o yüzden bu yorumu yaptım.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Rezistanlar nerde kullaniloyor biliyormusunuz? Kazak ustunde yelek ne varmis giyimlerinde. Eczanede calismiyolar ki. Deger verilmedigi yerde kimsey durmaz, sizin isler.kotu mu gidiyor bukadar negatif dusunuyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gül ağacı (2 yıl önce)
    Helal olsun bir Malatyalı olarak gurur duydum, tebrikler başarılarınızın devamını dilerim...............
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Kardeşimizi candan tebrik ederim..Memleketin böyle insanlara çok ihtiyacı var.
    %100
    %0
    Yanıtla