Çırmıhtı’nın renkli simalarından, “Gâvur Haci” lakabıyla tanınan, Hacı Bayram Şekerci (fotoğrafta fötr şapkalı olan) vefat etti. Bir süreden beri yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunan Şekerci, kılınan cenaze namazının ardından Çırmıhtı Gedik Mezarlığında toprağa verildi.
Molla Kasım Mahallesi sakinlerinden 89 yaşındaki Şekerci, asıl isminden çok lakabıyla tanınıyor; lakabı belirtilmezse kim olduğu anlaşılmıyordu. Başından eksik olmayan fötr şapkası, günlük tıraşı ve giyim tarzıyla da dikkat çeken bir simaydı. Çırmıhtı’da uzun yıllar yazlık ve kışlık olarak hizmet veren ‘Aydınlar Sineması’nı işleten Gâvur Haci 1985 yılında sinema işletmeciliğini sonlandırmıştı. Bu tarihten sonra ilçede sinema açılmadı.
Sinemanın yazlık bölümü bugünkü Çırmıhtı postanesinin bulunduğu, kışlık sinema ise Cumhuriyet meydanında minibüs durağının yanında, şu an başka dükkânların olduğu, yerdeydi. Bu sinemalarda oynayacak filmler bir tahtaya yapıştırıldıktan sonra bir hamalın sırtına yüklenir, hamal Çırmıhtı içerisinde gezinirken bir yandan da “tellal çağırtma” görevini yerine getirir; yani bağırarak filmin artistleri, konusuna ait bilgileri verir ve başlama saatini duyururdu.
Merhum Şekerci, ayrıca 90’lı yıllarda Çırmıhtı’ya ilk bilardo salonunu açan isimdi.
“Gâvur” Lakabı Nereden Geliyor?
Şekerci’nin malum lakabı almasına yaygın olarak Çırmıhtı’da sinema işletmeciliği yapmasının yol açtığı sanılıyor. Ancak kendi ifadesine göre lakabın sebebi sinema işletmeciliği değil.
Şekerci, malatyahaber.com yazarlarından Bülent Korkmaz’a “…1950’li yıllarda Erhaç’ta Amerikalıların yanında (akrabası merhum Rahmi Özşahin vasıtasıyla) işe girdiğini, sıcak havada, zor şartlar altında çalışırken Amerikalıların üzerinde kısa pantolon gördüğünü, böyle bir pantolon giyerek çalışması halinde rahat edeceğini düşündüğünü, bunu diktirmek için Çırmıhtı’da bir terzihaneye gittiğini, terzinin böyle bir kıyafetten haberdar olmayıp nasıl dikileceğini de bilmediğini söylediğini, ancak tarif etmesi üzerine terzinin pantolonu dikebildiğini, bunun ilçede duyulması ve ‘Şekerci gilin Haci gavır olmuş, gavırlar gibi kendine kısa pantul tiktiriyimiş’ denmesi üzerine bu lakabın kendisine takıldığını” anlatmış; Korkmaz bunu sitemizde yayınlanan bir yazısında kaleme almıştı.
Merhum Şekerci sinema işletirken ilginç uygulamalarıyla hatıralarda yer etmişti. Parası olmayanları “ceviz, elma, kuru üzüm” gibi şeyler karşılığı sinemaya alan Haci Dayı, bir dönem “10 sinek ölüsü getirene sinema bedava” uygulaması da yapmıştı.
Esprili bir kişiliğe sahip olan Şekerci, neden bunlara gerek duyduğunu açıklarken “Sinemaya girerken mutlaka bir ödeme yapılması gerekiyordu yoksa ben cevizi, elmayı ne yapayıdım? Hem bedava film izlememiş oluyorlar hem de sinemaya ayakları alışıyordu. Sinek öldürene sinema bedava deyince de memleketten sinek temizlendi. Fena mı oldu?” karşılığını vermişti.
Fotoğraf: Selahattin Gökatalay Arşivi