SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Gözlü Gök Mavisi' Kelebekleri

0
Güncellendi - 2019-09-15 01:45:22
'Çok Gözlü Gök Mavisi' Kelebekleri
A- A+ PAYLAŞ

Rengarenk kanatlara ve tarifsiz güzelliğe sahip olan "çok gözlü gök mavisi" kelebekleri, güzelliği ile adeta göz kamaştırıyor.

Bitki çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından Avrupa'nın birçok ülkesinden daha zengin floraya sahip Tunceli, yüzde 18'i endemik olan 1600'ün üzerinde kayıtlı bitki türü bulunması sebebiyle her yıl ilkbahar, yaz ve sonbaharın başlarında yüzlerce kelebek türüne ev sahipliği yapıyor.

Zengin florası ve el değmemiş doğasıyla dikkati çeken Ovacık ilçesi de bu sebeple özellikle mayıs ve eylül ayları arasında rengarenk kanatlara ve tarifsiz güzelliğe sahip kelebeklerle şenleniyor.

Kelebekler arasında ise sonbaharın yaşanmaya başladığı şu günlerde en çok dikkati bilimsel adı "polyommatus bellargus" olan "çok gözlü gök mavisi" olarak bilinen kelebek çekiyor.

Havaların soğumasına rağmen halen ilçedeki su kenarlarında ya da tarlalarda açan çiçeklere konan çok gözlü gök mavisi kelebekleri güzellikleriyle adeta göz kamaştırıyor.

Ege kıyıları hariç Türkiye'nin her yerinde görülebilen, mayıs ve haziran ile ağustos ve eylül aylarında iki nesil oluşturarak uçan bu kelebekler, daha çok yaşam alanı olarak otlakları ve orman kenarlarını tercih ediyor.

Yumurtalarını bitki yapraklarının arasına bırakan çok gözlü gök mavisinin ikinci neslinin tırtılları kış uykusuna yatarak, ilkbaharda yaklaşık bir aylık pupa evresinden sonra ergin kelebeğe dönüşüyor.

Tunceli, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız