Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihracat rakamları yüksek olan firmaları gümrük müdürlerine zimmetleyerek o firmaların gümrüklerde karşılaştıkları sorunlarını çözümünü kolaylaştıracaklarını söyledi. Döviz kurlarındaki artış için ise Bakan Tüfenkci; “Çok panik yapmaya gerek yok. Türkiye mali politikalarla finansal politikaları sağlam olan ülke.” dedi.
-“İhracatçıların işini kolaylaştıracak …”
Ekim ayında ihracat rakamlarının artışı ve son ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bunlar güzel gelişmeler ve bizim gibi özellikle ihracata dayalı büyümeyi önceleyen bir hükümet olarak ve bu noktadaki gelişmeler bizleri sevindiriyor. Önümüzdeki dönem hedeflerimize baktığımızda da bizleri cesaretlendiriyor. Almış olduğumuz tedbirlerin, ihracata vermiş olduğumuz teşviklerin meyvelerinin görünmesi de önemli. Bu sadece 2017 yılı için değil, 2017’de bizim orta vadeli planımızdaki hedeflediğimiz 153 milyar doları şimdiden geçmemiz ve yılsonu itibariyle belkide bütün zamanların rekorlarını kırabilecek bir rekora ulaşabilme gayretimiz ve gelen sinyallerde bu yönde, bizleri doğrusu sevindiriyor. Ve 2018 hedeflerimizi de, daha cesaretle üzerine gitmemize vesile oluyor. Bu noktada bizde özellikle gümrükler olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçımızın işini kolaylaştırma adına, bir takım uygulamaları peş peşe devreye alıyoruz. Özellikle gümrüklerde son 2 yıldır elektronik uygulamaların yaygınlaşması ve süratle kağıt ortamında uzaklaşması, bizimde 2018 sonu hedeflerimizi yakalamamız ve tutturmamız bakımında da önemli.” dedi.
-Firmalar gümrük müdürlerine zimmetlenecek…
İhracatçı firmalara yönelik olarak yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini belirten Bakan Tüfenkci, Malatya'da yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“İşte yeni bir uygulama olarak da belli bir rakama ulaşan özellikle ihracatçılarımızın sorunlarını çözme, gümrüklerde karşılaşmış oldukları sorunları çözme adına bölge müdür yardımcılarımızdan birini muhatap kılarak ve akabinde de gümrük müdür ve müdür yardımcılarımızı adeta o firmaları zimmetleyerek o firmaların gümrüklerde karşılaştıkları sorunları Ankara’ya ulaştırmadan yerinde, yerelinde çözmeleri noktasında bir çalışma yaptık. Önümüzdeki kısa bir dönem içerisinde bunu uygulamaya alacağız, hem özendirecek ihracatımızı özendirme noktasında, hemde ihracat yapan, ithalat yapan firmalarımızın işlerini de, özelliklede ihracat yapan firmalarımızın da işlerini kolaylaştırmış olacak.”
-“Çok panik yapmaya gerek yok.”
Bakan Tüfenkci döviz kurları artışı hakkında ise şöyle dedi:
“Döviz kurları birazda yurtdışı piyasalarla ve gelişmelerle yakından ilişkili olmakla beraber Türkiye’deki gelişmelerle de oluşan suni bir artış var. Daha öncede ifade ettiğim üzere öncelikle bir sakinleşmemiz lazım ve firmalarımızın özelliklede bundan sonra döviz kazançları olmadığı takdirde dövizle borçlanmama yönünde firmalarını, şirketlerini disipline etmeleri, bizde hükümet olarak özellikle yerel para birimi ile ticareti arttırma noktasında, cari açığı azaltma noktasında almış olduğumuz tedbirleri süratle hayata geçirerek ki bunun adımlarını atıyoruz. İşte bunlardan birisi özellikle stratejik yatırım teşviklerimizle, Başbakanımızın da ifade ettiği terzi usulü teşviklerle, hangi kimya sektöründe, petrol türevleri sektöründeki ithal ikameyi giderecek yatırımlara öncelikle teşviklerin verilmesi noktasında adımlarımızı atıyoruz. Firmalarımızın bu konuda Ekonomi Bakanlığımıza ciddi başvuruları var. Onlar inceleyip, sık dokuyorlar. Ve bunlarda hayata geçince Türkiye biraz daha dövizdeki şoklara karşı dayanıklı bir ülke haline gelecek. Onun için biz çok panik yapmaya gerek yok. Türkiye mali politikalarla finansal politikaları sağlam olan ülke. Bankacılık sektörüne baktığımız da gerçekten Avrupa’da, dünyada gerçekten parmakla gösterilen bir ülke. Bir takım spekülasyonlarla ekonomiyi bozmaya çalışanlara inat Türk ekonomisi ciddi anlamda büyümesine ve şoklara karşı direncini geliştirerek devam ediyor.”
-“Olumsuz bakanlar, kendilerini revize ettiler”
2016 yılında olumsuz yönde ekonomik yorum ve senaryoları yapanların daha sonra bu değerlendirmelerini değiştirdiğini söyleyen Tüfenkci, “Hatırlayın 2016 yılı içerisinde bir takım ekonomi yazarlarının kötümser, dünyada da dahil olmak üzere kötümser senaryolar çizmeleri bu tabloları oluşturmaları döviz borçlarını ödeyemez, döviz şu kadar olur, 5’i bulur, 6’yı bulur veya borçlarını ödeyemez diye ifade edenler, yıl ortalarına doğru tamamı Türkiye’nin büyüme rakamlarını revize ede ede geldiler. Hatta bir kere revize etmediler, birkaç kere revize ettiler. Dolayısıyla baktığımız zamanda ne büyük şoklar yaşandı, nede üretimin çarkları durdu. Bundan sonrada bu kötümser senaryolara rağmen Türkiye inşallah çizmiş olduğu hedeflere doğru, istikrar ve güvenle devam edecek.” dedi.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com