SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Çöp Artık Enerji Kaynağı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:28:57
A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla düzenlenen törenle, Malatya-Elazığ yolunun 8. Kilometresinde bulunan Malatya Belediyesi Katı Atık Sahası’nda çöpleri enerjiye dönüştürecek tesisin temeli atıldı.

Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Malatya Valisi Vasip Şahin, Elazığ Valisi Muammer Erol,  AKP Malatya Milletvekilleri M. Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve  Cemal Akın  Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Genel Meclis Başkanı  Naci Şavata, belediye başkan yardımcıları, çeşitli oda, vakıf dernek başkanları ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Açılış töreninde ilk olarak konuşan yüklenici firma Karya Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Vardı, “1.2 megavatlık kurulu gücü olan bu yatırım her ne kadar küçük bir proje olsa da ülkemiz, bölgemiz ve Malatya’mız için anlamlıdır. 6 ay sonra faaliyete almayı planladığımız yatırımımızın hayırlı olmasını diliyor, bu projenin hayata geçmesi yönünde bir vizyonu ortaya koyan Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’a teşekkür ediyoruz ” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeni Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Haziran ayında hizmete girecek olmasıyla birlikte artık çöplerin orada depolanacağını kaydederek, “Şu an halen kullandığımız çöp sahamızda rehabilitasyon çalışmaları kapsamında düzenlemeler yapılacak. Malatya Belediyesi olarak şehirde yaptığımız dönüşüm çalışmalarıyla birlikte çevreye önem veren bir anlayışla projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

Mevcut çöp sahasının kuş uçuşu mesafesiyle şehir merkezine 4-5 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, şöyle konuştu:

“Yaz aylarında buradaki yangın, metan gazının yayılması, çevreye zarar veren karbondioksitin yoğun bir şekilde yayılması yakın bölgelerin hem gelişmesine engel oluyor hem de çevre kirliliğini ciddi manada ortaya çıkarıyor. Bundan dolayı bu sahamızı, 2 ay sonra açacağımız, Kapıkaya bölgesindeki 528 dönümlük alana taşıyacağız. Kapıkaya’daki yeni tesis, yaklaşık 13 milyon liraya mal oluyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılışını yapmayı hedefliyoruz.

30 yıldır buradaki mevcut çöp sahamızda vahşi depolama yapılıyordu. Gerçekten son derece çevreyi kirleten bir yapıdaydı. Burayı başlatmış olduğumuz dönüşüm çalışmalarıyla rehabilite etmiş olacağız. Yüklenici firma Karya Enerji’ye de teşekkür ediyoruz, bu yatırımı gerçekleştiriyor. Tabi amaç buradan üretilen enerjiden ziyade; aslında çevre kirliliğini de ortadan kaldıran bir yatırım olduğu için ayrı bir anlam ifade ediyor. İnşallah enerji anlamında bu yatırım belediyemizin ilki olacak. Bundan sonraki süreç içerisinde de enerji ile ilgili projeler hedeflediğimizi belirtmek istiyorum.

Tekrar bizleri yalnız bırakmayarak bu törenimize katılmalarından dolayı Sayın Bakanım başta olmak üzere bütün misafirlere bir kez daha hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum.”

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Bundan yaklaşık 6 ay önce Sayın Bakanımla genel bir toplantı yapmıştık. O toplantıda almış olduğumuz kararlarla Malatya ile ilgili birçok problemimizi masaya yatırmıştık. Huzurlarınızda hemşerilerimle paylaşmak istediğim ana konu şu anda Malatya da bütün trafo merkezlerimiz 2 kat kapasiteyle artırılmış ve önümüzdeki 50 yıla hitap edecek şekilde, bütün büyük trafo merkezlerimiz değiştirilmiş ve büyütülmüştür. Yine o gün tespit ettiğimiz ve kendilerinden istediğimiz Malatya’nın sanayileşmesi adına, geleceği adına enerji sıhhati açısından lazım olan Keban’dan Malatya’ya kadar uzanan 84 direk nakilin de ihalesi yapıldı. İnşallah önümüzdeki yıl bu imalatlarda tamamlanmış olur. Böylece hepimizin belki de hiç kimsenin farkında olmadığı ciddi yatırımlar gerçekleşmiş oluyor. Huzurlarınızda Sayın Bakanıma bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan yasal düzenlemelerle yerli ve yenilenebilir kaynakların tamamının önünün açıldığını belirten Fındıklı, şunları kaydetti:

“60 milyar dolara yakın enerji ithalatımız var. Bu yük inşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte her yıl düşerek devam edecek. Bu konuda kendisiyle çalışma imkanı bulduğum için ve engin tecrübelerinden ve bilgisinden, yönetim anlayışından istifade ettiğim Sayın Bakanıma tekrar bütün Malatyalılar adına, Malatya’ya yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.

Sayın Ahmet Çakır’a teşekkür ediyorum. Şu anda üzerinde bulunduğumuz yer, Malatya’nın 30 yıllık bir çöp sahası fakat çöp kokusundan ziyade çimen kokusu ve ağaç kokusu geliyor. Çok güzel bir proje oluşmuş. Şimdi kalan kısmında, tabiatı güzelleştirme açısından bir de 1.2 megawatlık enerji santralini de buraya kazandırıyor. Ben bu tesisi kazandıracak arkadaşlara başta Ahmet Çakır olmak üzere emeği geçen bütün belediye mensuplarına şükranlarımızı arz ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.”

Malatya Valisi Vasip Şahin ise “Türkiye gelişiyor, büyüyor. İnşallah 2023 hedefine kısa zamanda ulaşacaktır. Tabi buna ulaşabilmek içinde mevcut kaynaklarımızı en verimli ve dikkatli şekilde kullanmak zorundayız. Bunun en başında da enerji ihtiyacı geliyor.” diye başladığı konuşmasında şunlara yer verdi:

“Türkiye hem rüzgarını hem güneşini hem de diğer bütün elindeki kaynaklarını enerjiye dikkatle çevirmek ve onu dikkatle kullanmak durumunda. Daha önce bertarafıyla, çevre sorunlarıyla ve diğer masraflarıyla şehirlerimize yük olan çöpün de artık bir enerji kaynağı haline geldiğini sevinerek söylüyoruz. Hem çevre sorunlarını olabildiğince azaltıyor hem de belediyelerimizin bütçesine artı bir katkı sağlıyor. Ülkemizin enerji ihtiyacına da ayrıca destek veriyor. Bu tesis, güzel örneklerden biri. Sayın Belediye Başkanımıza bu tesisten dolayı teşekkür ediyorum. Ekibiyle birlikte kendisini kutluyorum. Güzel ve başarılı hizmeti Malatya’ya kazandırdılar. Yaptıkları düzenlemelerle Türkiye’nin önünü açarak sektörün önünü açarak yatırımları kolaylaştıran ve destekleyen Sayın Bakanımızın şahsında hükümetimize de ayrıca şükranlarımı arz ediyorum.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, “Böyle bir törende bulunmuş olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmem lazım. Zaman zaman bize sorarlar burası büyük bir yatırım mı küçük bir yatırım mı diye? Fakat buranın muhtevası, buranın keyfiyeti bizler için çok önemli. 1 mw olması 10 mw olması ikinci planda” dedi.

“Buranın en önemli olgusu çevreye duyarlı olması, çevreyi temizleyecek olması ve bizim enerji stratejilerimizin ve politikalarımızın başına koyacağımız en önemli olguyu oluşturuyor olması” diyen Bakan Yıldız, konuşmasında özetle şunlara yer verdi:

“Türkiye’de günlük 50 bin ton civarında çöp çıkıyor yani her ev yaklaşık 1,5-2 kg civarında çöp veriyor şehre. Bunların stoklanması, atık yönetiminin doğru şekilde yapılması ama aynı zamanda bunların enerjiye çevrilmesi birçok Avrupa ülkesinde de artık tamamlanmış durumda. Çöp aslında bir tehdittir toplum için. Her birimizin hayat konforunu etkileyen ama olumsuz manada etkileyen önemli bir olgudur. Ama bunu fırsata çevirebiliriz. Bugün elektrik üretimindeki payının 1,3’ler civarında olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin EPDK’dan alınmış lisans sayısı 40’lar civarında. Şu anda Türkiye’de Ankara ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere geçen aylarda Ankara’da 30 mw civarındaki çöp arıtma tesisini, çöpten enerji üretme tesislerini gezdik. Son derece modern bir tesis. Bunun Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz.

Şu anda 100 megavata yakın da inşa halinde var. Malatya’yı da bunların arasına katıyoruz. Bizim mutlaka Türkiye’de bu yapıyı bütün şehirlerimize yaymamız gerekiyor. Enerji önemli ama çevre ile birlikte enerji önemli. Şu anda, başkanımıza sordum, çöpün üzerinde olduğumuzu söyledi; ağaçlar dikiliyor, buranın yeşillendirmesi ile alakalı çalışmalar yapılıyor ama 15-16 yılda inşallah özel sektörle birlikte; Karya Enerji’yi de bu manada tebrik ediyor ve kutluyorum. Böyle bir projenin içinde bulunmuş olması bizler adına, enerji sektörü adına son derece değerli ve önemli. Buralar daha da yeşillenecek daha da temiz olacak.

Eğer biz 1 metre küp doğalgazın ithalini önleyecek her hangi bir proje varsa o projenin yanıbaşında olduğumuzu söylemem lazım. Bundan yaklaşık 10 yıl önce 5 yıl önce %54-53 ‘ler seviyesinde olan doğalgazın elektrik üretimindeki payı şuanda %44’lere düşmüş durumda inşallah Cenab-ı Hakk lütfeder yine yağış rejimlerimizle beraber barajlarımızın dolmasıyla beraber bu oranı daha aşağılara çekmeye gayret edeceğiz.

Türkiye’nin dört bir yanında bu projelerin gelişmesi için uğraşıyor ve gayret ediyoruz. Ben Malatya’nın böyle çevreci bir projenin içinde bulunmasına ve o kadar konutun ihtiyaçlarını karşılayacak olan bu tesisi Belediye Başkanımız ve ekibi ile birlikte gerçekleştirecek olmasından dolayı bütün emeği geçenleri tebrik ve teşekkür ediyorum.  Bu, enerji sektörüne yapılacak önemli bir katkıdır, çevreye yapılacak önemli bir katkıdır. Bütün Milletvekili arkadaşlarımın Ankara’da büyük bir gayretle beraber bunu çalışıp böyle bir projeyi bütün bürokrasiden arındırıp Malatya’ya Ülkemize kazandırmış olmuş olmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından butonlara basılarak tesisin temeli atıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız