SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dalbastı Kiraz 'Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde

0
Güncellendi - 2019-09-05 04:34:54
Dalbastı Kiraz 'Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde
A- A+ PAYLAŞ

Ankara Ticaret Odası tarafından bu yıl 2.’si organize edilen Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin 19-21 Eylül tarihleri arasında Ankara’da yapılacağı açıklandı. Zirvede Malatya’yı Yeşilyurt’un dünyaca ünlü kiraz çeşidi Dalbastı Kirazı temsil edecek.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “Anadolu’dan Dünya’ya” sloganı ile düzenledikleri Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin, Türkiye’nin ekonomik gelişiminde çok büyük yer edinecek geleneksel ve yöresel ürünlerin ekonomik değere dönüşmesi konusunda en faydalı organizasyonlardan biri olduğunu belirterek, “Coğrafi işaretli ürünlere ilişkin bilgi ve gelişmeleri takip etmenin yanı sıra, yerel ürünlerimizi tanıtmayı ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik işbirliği platformlarının oluşturulmasını hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

Yerel ürünlerin dünya çapında markalaşması, pazarlanması ve ürün değerlerinin – özelliklerinin korunarak benzerlerinden farklılaşması konusunda önemli bir işleve sahip olan coğrafi işaretlerin anlam ve öneminin uluslararası çapta ele alınacağı edilen Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da yer alacağı zirvede “Coğrafi işaretlerin ekonomik, sosyal ve kültürel getirileri konusunda farkındalık yaratmak” hedefleniyor.

Malatya’yı Yeşilyurt Kirazı temsil edecek

Avrupa Birliği nezdinde uluslararası coğrafi işaret alan Malatya Kayısısının yanı sıra Türkiye ölçeğinde 6 coğrafi işarete sahip olan Malatya’yı, Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde Yeşilyurt’un dünyaca ünlü Dalbastı Kirazı temsil edecek.

Dalbastı kirazının yerel değerler bağlamında özellikleri, nitelikleri, diğer kiraz çeşitlerinden farklılıkları, Dalbastı Kirazı tarımı, toprak ve ağaç özellikleri, iklimsel koşullar gibi konu başlıkları ile ele alınacak olan Dalbastı Kiraz’ının dünyaya tanıtılması ve Pazar payının büyütülmesi hedefleniyor.

“Malatya’nın doğa harikası görücüye çıkıyor”

Bu arada, Yeşilyurt Dalbastı Kirazı, Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin resmi web sitesi ve sosyal medya hesaplarında “Malatya’nın doğa harikası” sloganı ile tanıtıldı.

Zirvenin web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında Dalbastı Kirazı görseller eşliğinde, “Kendine özgü rengi ve tadı ile Malatya’nın doğa harikası Dalbastı Kirazı, 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde görücüye çıkıyor” cümleleri ile tanıtıldı.

Zirve programında neler var?

İlki 2017 yılında düzenlenen ikincisi 19-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde ilk oturumun başlığını “Coğrafi İşaretlere Uluslararası Yaklaşımlar” oluşturuyor.

Bu oturumu, Malatya Kayısısının Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret alması sürecinde büyük katkı sunan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu yapacak.

Zirvenin 1. gün diğer oturum başlıkları ise şöyle:

360 Derece Coğrafi İşaretler. Oturum Başkanı: Cem Seymen, Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Ekonomist.

Coğrafi İşaretlerde Türkiye Nasıl Yürümeli? Oturum Başkanı: Ali Ekber Yıldırım Dünya Gazetesi Köşe Yazarı.

Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretlerin Rolü ve Önemi. Oturum Başkanı: Selim Çağatay, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkan Yardımcısı.

  1. Gün Programı

Ankara’nın Coğrafi İşaretleri. Oturum Başkanı: Aslı Şafak, Gazeteci, Televizyoncu, Yazar.

Coğrafi İşaretler Yönetişim ve Denetim Sistemi. Oturum Başkanı: Kaan Dericioğlu TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı.

Coğrafi İşaretlerde Ulusal ve Uluslararası Başarı Örnekleri. Oturum BaşkanıProf. Dr. Berat Özçelik, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.

Fikri ve Sınai Haklar Açısından Coğrafi İşaretler. Oturum Başkanı: Prof. Dr. Habib Asan Türk, Patent ve Marka Kurumu.

Coğrafi İşaretler ve Üretici Örgütler. Oturum Başkanı: İrfan Donat, Tarım Editörü.

  1. Gün Programı

Coğrafi İşaretlerin Gastronomi ve Yerel Turizmin Gelişmesindeki Etkisi. Oturum Başkanı: Saffet Emre Tonguç Tarihçi, Seyahat Yazarı, Profesyonel Rehber.

Coğrafi İşaretlerde Ticarileştirme ve İnovasyon Uygulamaları. Oturum Başkanı: Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi.

Yerel Yönetimlerin Coğrafi İşaretlerin Korunmasındaki Rolü. Açılış Konuşması: Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı. Oturum Başkanı: Hande Fırat, Gazeteci.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Emre (5 yıl önce)
    Agacta bıraktımız para etmeyen meyve mi vay be
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    6 coğrafi işaretli ürün için ne yapılmış.. Cevap; KOCAMAN BIR HIC! 500 coğrafi ürüne sahip ülkemizde birşey yapilmis mi? 1-2 toplantıyı saymazsak o da aynı taş aynı hamam Dostlar bizi alışverişte görsün misali işler..
    0
    0
    Yanıtla