SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Fayının Deprem Riskini ve Tehlikesini Ortaya Çıkarmış Olacağız"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin Malatya fayı üzerindeki etkileri bilim insanları tarafından araştırılıyor.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, AA muhabirine, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi"nde ülke genelinde 14 üniversiteden 100'ün üzerindeki araştırmacının görev aldığını söyledi.

Geçen yıl eylül ayından bu yana değişik faylar üzerinde çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Aksoy, "Burada Malatya fayıyla ilgili proje yürütüyoruz. Malatya fayı güneyden kuzeye 3 bölümden oluşuyor. Akçadağ ve Arguvan segmenti ve Kemaliye'ye kadar gidiyor." dedi.

Prof. Dr. Aksoy, Fırat Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyeleri Sibel Kayğılı, Serap Çorak Erol ve Elif Akgün ve yüksek lisans öğrencisi Pınar Özdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Softa ile 19 Mayıs Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgöze ile araştırmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projenin Türkiye'nin son yüzyılda yer bilimlerindeki en büyük projelerinden biri olduğunu ifade etti.

Ülke için çok önemli bir projenin yürütüldüğünü aktaran Sözbilir, "Projeye ciddi kaynak ayrıldı, 100'ün üzerinde bilim insanı, yine 100'ün üzerinde lisansüstü kursiyer var. Projenin ana sahibi TÜBİTAK, müşterek kurumlar AFAD, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü, yardımcı kuruluşlar ile 14 üniversite doğrudan projenin içerisinde." diye konuştu.

"Aldığımız örnekler analize gidecek"

Malatya fayı üzerinde hendek yöntemiyle araştırmalarını sürdürdüklerini belirten Sözbilir, Malatya fayının diri bir fay olduğuna dair veriler elde ettiklerini vurguladı.

Sözbilir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Açtığımız verilerle şu ana kadar Malatya fayının Arguvan segmentinin en az 3 depreme kaynaklık ettiğini görebiliyoruz. Son 10 bin yıl içinde 3 kez can ve mal kaybına neden olmuş faydan bahsediyoruz. Malatya fayının 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Bu farklı depreme ilişkin örnekleme yapacağız. Aldığımız örnekler analize gidecek, depremler ne zaman, hangi aralıkta olmuş, son depremin ne zaman meydana gelmiş ve üzerinden ne kadar zaman geçmiş, tekrar kırılması için bizim ne kadar daha süremiz var gibi soruların yanıtı bulmuş olacağız."

"Proje sonrasında deprem riskini ve tehlikesini ortaya çıkarmış olacağız"

Akçadağ ve Kemaliye segmentindeki araştırmaları yaparak daha iyi netice alacaklarını belirten Sözbilir, şunları kaydetti:

"Burada önemli olan parametrelerden bir tanesi Malatya fayının 3 segmenti deprem ürettiğinde aynı anda mı kırılıyor, belli bir sırada mı kırılıyor, bu da ortaya çıkmış olacak. Bu depremin büyüklüğünü ifade eden değer olarak karşımıza çıkar. Tek bir deprem kırıldığında 7 büyüklüğünde bir deprem olacaksa 3 segment birleşince biraz daha büyük deprem olabilir, 6 Şubat depremlerinde olduğu gibi. Biliyorsunuz, 4 segment birleşerek 7,8'i ürettiği için bu kadar büyük bir deprem oldu. Dolayısıyla 6 Şubat depreminin enerji transferini alan faylardan bir tanesi, o yüzden önemli. Proje sonrasında burada deprem riskini ve tehlikesini ortaya çıkarmış olacağız."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 ay önce)
    Aslında Malatya fayı 6 şubat depremlerinde görüldüğü üzere Elbistan fayının devamı gibidir. Akçadağa kadar olan kesimi kırılmış ve diri bir faydır. Ama bundan sonra 7 ve üzeri bir deprem olacağını göstermez.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Veli (2 ay önce)
    Şu anki teknoloji ile bu söylediklerinizi gerçekleştirmek çok zor.Elinize sağlık ama sonuç alacağınıza pek inanmıyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Zorba (2 ay önce)
    Deprem hayatımız içindeki vazgeçilmezimiz..Lakin, dün Fahrikayahan da 19 katlı bina yapım aşamasında (isteyen görebilir) Bitişik nizam bina yapımına devam. Herkes kafasına göre bağına bahçesine bina yapıyor ne denetleyen ne kontrol eden, nede imara uyum yok.. Mevcut Belediyeler otobüs,festival,şov peşinde . İnşallah korkulanlar olmazda masum insanlar bir daha felaket yaşamayız. Bilim,ilim,fen ve akıldan uzak bir bakış anlayışı var.. İşimiz sadece duaya kalmıştır.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kuru kayısı (2 ay önce)
    Hani ölü faydı bu? Son 10 bin yılda 3 tane büyük deprem üretmiş? Dikkat etsin bu hocalar da çünkü adamın biri Malatya da deprem olabilir diyen herkesi aşağılıyor!!!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • 200km uzunluğundaki bir fayın küçük bir yan kolunda yapılan kanaldan alınan örnekler analiz edilmeden yorum yapmak doğrumu?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kuru kayısı (2 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ne hocalarımız ne de ben deprem olacak demiyor burada. Olabilir deniyor, araştırılması lazım deniyor. Ancak bazı insanlar kesinlikle olmayacak diyor. Burada hangi söylem daha mantıklı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 ay önce)
    Allah CelleCelalühu Cennet Vatanımızı Her Türlü Semavi Ve Arızi Afetlerden Müsibetlerden Kazalardan Belalardan İnşaAllah Korusun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • yıldırım (2 ay önce)
    inönü üniversitesi ilime bilime hizmet etmediği ve bilimsel araştırma yapmadığı nasıl ortaya çıktı..! elin üniversitelerinde yüze yakın uzman akademisyen ve araştırma görevlileri gelmiş bizim topraklarımızda bilimsel çalışma yapıyor bizde iki tane üniversite var bir tane akademisyen yok bu ayıp ta her iki üniversite yönetimine yazılır
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Bir proje bitmeden, sonuçları alınmadan yorum yapmak bilimsellikle hiç bir ilgisi yoktur. Sonuçlar alınır, rapor hazırlanır, sunulur, yayınlanır, bilim insanları tartışır. Önceden yapılan yorumlar varsayımdır.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Sporcu (2 ay önce)
    oralarda çalışırken fayı kırıpta patlatmayasınız bide bunla uğraşmaya millet farzetti aktif depremi mi durduracan ne anlamsız iş sen evini sağlam zemine yap sağlam ev yap deprem fay varsa zaten olacak
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ne kadar cahilce konusmussun. Birincisi bir sehrin deprem riskini dogru olcmek imar planlarini dogrudan etkiler. Malatya halen 2. Deprem kusaginda ancak bu fay canli ise durum degisir ve ileri de yuksek katli yapilara asla izin cikmaz.ikincisi depremler yerin kilometrelerce derinin meydana gelir oyle 10 metre bile derinlik olmayan hendeklerle deprem uretilmez.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Eyyüp (2 ay önce)
    Biraz yavaş çalışın çok hızlı gidiyorsunuz hocam
    %60
    %40
    Yanıtla
  • erol (2 ay önce)
    Malatya nın etrafı çember şeklinde fay hatlarıyla çevrili binlerce yıldır bu depremler oluyor. Tarih boyunca olan bu depremler birçok can ve mal kaybına neden olmuştur. Önümüzdeki binlerce yılda bu depremler devam edecektir. Japonya, ABD gibi ülkeler yıkıcı depremlere karşı nasıl tedbir almışsa bizde alacağız, bu ülkelerde 7 ve 8 şiddetinde olan depremlerde bile can ve mal kaybı olmazken bizde yüzbinlerle bina yıkılıyor binlerce insan ölüyor. Çok mu zor sağlam bina yapmak, bu binaların sağlamlığını denetlemek.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • aşkım_44 (2 ay önce)
    malatya elazığ depremi yaşadı 6.şubatta iki tane 7.7 deprem yaşadık akebinde onlarca 5.3 artçılar ve onlarca 4. üzeri artçılar yaşadı kırılmadık neremiz kaldı bence yıkıcı deprem beklenmiyor yukarda allah var herşeyi allah bilir.. neysem bunları bir kenara bırakalım vahhh vahhh inönü ve turgut özal üniversiteleri özelikle inönü üniversitesi eyyyy ahmet kızılay sen nasıl bir akademiyensin yaa malatya deprem bölgesi 100. üzerinde bilim adamları malatya fayını araştırıyor bir tane özelikle inönü üniversitesinden bilim insanı yok ahmet kızılay sen ve yöneticilerin orda bostan korkusu olarak orda görev yapıyorsunuz ilime bilime hizmet etmekten aciz bir inönü üniversitesi yönetimi sayın cumhur başkanım sizi iki dönem seçmekle iyi etmedi yazıklar olsun inönü üniversitelerine ve turgut özal üniversiteleri yöneticilerine.. elin üniversitelerinde 100. ün üzerinde bilim insanı gelmiş malatyada çaışma yapıyor bizde bir kişi yok
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mersinli (2 ay önce)
    Malatya fay hattını Fırat üniversitesinde görevli kişilere kaldıysa vay Malatya'nın haline
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bu durum gitmek üzere olan rektörün eseridir.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mersinli Mersinde üniversite yokken Fırat Üniversitesi vardı. Fırat Üniversitesi jeoloji mühendisliği Türkiyenin en eski mühendislik bölümlerinden birisidir. Malatya ya da Elazığdaki fay hatlarını bu bölümün incelemesi kadar doğal bir şey olamaz. Cahillik yenilmesi gereken en büyük düşmandır.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Mersin Üniversitesinin taban puanları ile Fırat Üniversitesinin taban puanlarını kıyaslarsan farkı görürsünüz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mersinli sen neyin kafasını yaşıyorsun? Aklınca bir ili ve bir üniversiteyi yerin dibine sokma hevesin nereden geliyor? Senin derdin ne? 1-Fırat Üniversitesi Mersin üniversitesinden köklü bir üniversite. Mazisi daha eski. 2-Urap her sene başarılı üniversiteleri sıralar. Fırat Üniversitesi Türkiyede en iyi 17. devlet üniversitesi 3- Mersin ve etrafındaki illerin nüfusu fazla. Mersini çok fazla öğrencinin tercih etmiş olması o üniversiteyi iyi yapmaz. 4-Mersin üniversitesi de dahil bir çok üniversitenin jeoloji mühendisliği alt yapısında Fırat Üniversitesini görürsün. Mesala Türkiyenin en eski veterinerlik fakültesinden birisi Fırat Üniversitesinde. Bir çok Üniversitenin veteriner fakültesinin alt yapısını oluşturmuş. 5-Malatya-Elazığ-Bingöl üçgeninde fay hatlarını Fırat Üniversitesinin incelemesi senin neden zoruna gitti? Senin derdin ne? 6-Kibir kötü bir şeydir. Hele de bazı eksik bilgilerle ortaya çıkmak daha da kötüdür.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Fırat üniversitesi jeoloji bölümünü kaç öğrenci tercih etmiş ona bak ondan sonra konuş , Ben Fırat üniversitesi hakkında bir şey yazmadım ama sen Fırat üniversitesinden bahs ederken sanki Ortadoğu, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, Yıldız Vb. Üniversitesi seviyesindeki bir üniversiteyi izah etmeye kalkmışsın asıl kibirli olan sizsiniz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mersinli arkadaş Jeoloji Mühendisliği de bir çok bölüm gibi iş kaygısı olan bir bölüm. Bunu bilmemiş olmana üzüldüm. Gelelim kibir kelimesine. Tekrar başa dönüp ilk yorumunuzu okumanızı tavsiye ederim. Yazdığını anlamak, okuduğunu anlamak güzel bir şeydir. O cümlende kibir tavan yapmış. İstersen yazdığını bir kez daha oku. Fırat Üniversitesi Türkiye'nin en eski üniversitelerinden birisi. Açarsın her yıl URAP üniversite sıralamalarına bir zahmet bakarsın. O sıralamada Mersin Üniversitesinin yerine de bakarsın. Türkiye'de maalesef büyük şehirlerimizdeki bazı üniversiteler etiket üniversite olarak adlandırılır. Bu üniversiteler sınavlarda en başarılı öğrencileri alırken diğer üniversiteler bulunduğu ilin sosyal ve büyüklük yapısından dolayı çok seçkin öğrenci çekemez.. Bu tamamen üniversitenin bulunduğu ilden kaynaklanır. Seçkin öğrencileri alıp eğitim veren üniversitelerin çıktılarına bakmak lazım. Umarım bu cümlemi idrak edebilmişsinizdir. Üniversiteleri küçümsemek yerine bu üniversitelerin akademik kadrolarına bakmak çok doğru. İstanbulda apartmandan bozma bazı özel üniversitelerin tam burslu adı altında çok seçkin öğrencileri almış olması o üniversiteyi çok iyi yapmıyor. Fırat Üniversitesi de İnönü Üniversitesi de Türkiye'nin köklü üniversiteleridir. Her iki üniversiteyi farz edelim ki istanbul'a taşıyalım. Aynı akademik kadroyla. Onlar da o etiket üniversitelerden biri olur. Mevzu senin fay hattı ile ilgili küçümseyici bir yorum yapman. Fırat Üniversitesinin bu fay hattını araştırmasını doğru bulman gerekirken yazdığın cümleye bak.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • O beyninin vay haline...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Sen ilk önce terbiyeni takın insanlara hakaret etmeden yazı yazmayı yada hitap etmeyi öğren
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Peki neden hala İnönü üniversitesi rektörü açıklanmadı? Hangi pazarlıklar yapılıyor? Üniversitenin başarısı kimsenin umurunda değil. Kimin adamı atancak bütün mesele budur. O çok beğenmedikleri Fatih Hilmioğlundan sonra İnönü üniversitesi başaşağı gitmeye başladı. Artık esamesi okunmuyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet Mustafa (2 ay önce)
    Burda adı geçen birçok kişi Malatya da ki yıkım olaylarının , bilirkişi raporlarını hazırlayan kişiler , ne yaptıklarını Allah biliyor. Şimdi bilimsellik adına fay hattını inceleyeceklermiş. Peh peh peh.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ağır hasarlı binaları hafif hasarlıya çevirip kiralayanları da Allah biliyor. Sen de biliyorsun değil mi? Peh peh peh.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet mustafa (2 ay önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Evet kim haksızlık yapıp göz yumuyorsa hepsi nin Allah belasını versin. Ağır hasardan az çevireni de menfaati için herşeyi yapanında…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Terbiyeli ol ,ilk önce insanlara nasıl hitap edeceğini öğren
    %0
    %100
    Yanıtla