Malatya Tarım Platformu ve Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya’da telef olan hayvan sayısının 10 bin civarında olduğunu söyledi.
Depremin ilk anından itibaren kırsal kesimdeki hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını çözmek için çalışma içinde bulunduklarını belirten Akın, “Deprem üssü olan bölgelerimizde, özellikle 3 ilçemizde yaklaşık 10 bin hayvan telefi oldu. Yaklaşık 2 bin ahır yıkıldı. Gezdiğimiz, gördüğümüz kırsal kesimlerdeki mahalle ve mezralarda çok büyük hasar var. Erkenek, Kurucuova, Gözüne, Kadiruşağı, Seyituşağı, Atalar gibi 3 tane ilçelerimizin bulunduğu Akçadağ-Ören, Yeşilyurt, Doğanşehir- Polat ve çok sayıda mahallemizde depremden dolayı zarar çok büyük. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı yöneticilerimiz ile birlikte depremin ilk gününden itibaren kırsal da çalışma yapıyoruz. Yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan yem, çadır ve diğer ihtiyaçlar giderilmeye çalışıldı. Arguvan, Yazıhan ve Hekimhan’da da bazı bölgelerimizde hasarlar bulunuyor. Bazı bölgelerimizdeki alt yapı ihtiyaçları için Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere tüm kurumlarımızla koordine sağlandı. Su sıkıntısı olan bazı bölgelerimize MASKİ tarafından tankerle su taşındı. Halen var olan barınma, yem ve aşılarla ilgili sıkıntılarımızı elbirliği ile koordinasyon merkezi aracılığı ile çözmeye çalışıyoruz.” dedi,
Akın şunları söyledi:
“Sorunun ve sıkıntının yaşandığı her bölgeye ulaşmaya çalıştık ve halen devam ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve yerel yöneticileri ile birlikte elbirliği ile sorunları çözmeye gayret ediyoruz. Bu süreç içerisinde yem desteği, koyun- keçi desteği, buzağı mazot ve gübre desteklerinin ödenmesi yetiştiricilerimizin bir nebzede olsa yaralarının sarılmasına katkı sağlamıştır. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.”
malatyahaber.com