CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Pütürge ve Doğanyol’da depremzedeler ile bir araya gelerek sorunları dinledi. Ağbaba, “Deprem bölgesindeki en büyük sorun depremzedelerin muhatap kabul edilmemesi, gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekilli Veli Ağbaba, beraberinde İl Başkanı Enver Kiraz ve belediye meclis üyeleri ile birlikte Pütürge ve Doğanyol’da incelemelerde bulundu. Ağbaba, Doğanyol Gökçe Mahallesi’nde esnaflarla yaptığı toplantıda,bölgeye 7 aydır yapılan yatırımların yeterli olmadığını belirterek, kış aylarına girerken insanların tekrar evsiz bırakılacağını kaydetti.
"DEPREMİN ÜZERİNDEN 7 AY GEÇTİ"
Ağbaba depremzedelerle yaptığı görüşmede; “ Öncelikle hepinize tekrar geçmiş olsun. Biliyorsunuz depremin başından beri buradayız ve muhtarımızla iletişim halindeyiz. Depremin olduğu günün gecesinde Doğanyol Gökçe’deydik. Pütürge’deydik.Sizlerin yanınızda olduk, Belediyeler, partiler, gönüllü kuruluşlar tüm kurumlar deprem bölgesine destek olmak için çaba gösterdi.O süreci zorda olsa birlikte atlattık. Bundan sonraki süreçte sizin yanınızda olacağımızı bilin. Hem mecliste hem gerekli yerlerde sizin mağduriyetinizin giderilmesi için çaba göstereceğimizi bilmenizi isteriz. Deprem 24 Ocak’ta oldu.Depremin üzerinden 7 ay geçti.Ama maalesef görünen o ki hiçbir çalışma yapılmamış. Yani kışa girilirken henüz konutlar yapılmadı. Maalesef bu Malatya’nın genelinde bu şekilde.”ifadelerini kullandı.
"‘GELDİM YIKTIM’ DİYE BİR ŞEY OLAMAZ"
“Deprem sonrası köylülerin sorunları farklı merkezde yaşayanların sorunları farklı” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,”Bu nedenle yapılacak çalışmaları merkez ve köyler için ayrı ayrı düşünmek lazım. Ona göre çalışma yapmak lazım.Gelelim Gökçe ile ilgili meseleye; Gökçe buranın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Burada 77 dükkan var, evler var. Burada kentsel dönüşüm mü, riskli alan uygulaması mı henüz belli olmayan bir süreç yaşanıyor. Buradaki en büyük sorun yetkililerin ilgililerin bölgede yaşayan insanlara yeterli bilgi vermemesi. Depremzedelerin muhatap kabul edilmemesi. Sizden habersiz bir şey yapılması mümkün değil. Size danışmadan, konuşmadan ‘geldim yıktım’ diye bir şey olamaz. Bu süreci hep birlikte takip edeceğiz. Burası kimsenin babasının çiftliği değil. Bu konuda bir mağduriyet yaşamamanız için elimden geleni yapacağım” dedi.
"BİRİ DİYOR Kİ ‘BİNALAR YIKILACAK’. BİRİ DİYOR Kİ ‘HAYIR YIKILMAYACAK’"
“Tabi ki burada güzel bir şeyler de yapılabilir, hem Gökçe için hem de sizin için olumlu gelişmeler yaşanabilir” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Ama yetkililer sizin tedirginliğinizi ortadan kaldıracak paylaşımlar yapmalı.Burada ne yapılacağı konusunda insanların hiçbir bilgisinin olmaması tedirginliği beraberinde getiriyor. Biri diyor ki ‘binalar yıkılacak’. Biri diyor ki ‘hayır yıkılmayacak’. Bu nedenle bilgi kirliliği var ve bunun giderilmesi gerekiyor. Bu süreçlerin takipçisi olacağız ve kışın insanların mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Deprem olduğu gün buradaydık ve genel olarak burada kalıcı konutların yapılması gerektiğini söyledik.Bunları anlattık Türkiye’ye duyurduk. Bazıları itiraz ettiler ama biz buradaki insanların sorunlarını sıkıntılarını dile getirdik. Akşam deprem oldu öğlen 12’de Mersin Belediyesi burada aşevi kurup sıcak yemek verdi. Biz de elimizden geldiğince her konuda destek sunduk.Ve bunu ayrım yapmadan yaptık. Çadırından konteynırından elimizden ne geldiyse bu bölgenin yanında olmaya çalıştık ama kesinlikle siyasi bir söylemde bulunmadık. Sorunların çözülmesi lazım, depremin üzerinden 7 ay geçmiş ve halen çözememişsen bunu dile getirmemiz ve söylememiz lazım. Bunu sadece ben değil hep birlikte yapacağız” şeklinde konuştu.
"SİZİN HUZURUNUZDA SÖZ VERİYORUM"
Resmi Gazetede yayınlanan kararname ile depremzedelerin elektrik ve doğal gaz faturaları ertelendiğini belirten Ağbaba, “Bir de paraları bloke olan vatandaşlarımız vardı; bizim girişimlerimiz sayesinde o blokeler de kaldırıldı. El konulan paralar geri verilecek. Şimdi bu arada esas problemlerden biri de köylünün Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu.Depremde evi başına yıkılmış insanlara tebligat gönderip borcun istenmesi vicdansızlıktır. Pütürge’de, Doğanyol’da, Kale’de neredeyse tüm üreticilerin kooperatiflere ve Ziraat Bankasına borcu var. Bu borçların faizlerinin silinmesi ve borçların yapılandırılması gerekiyor. Faiz ana parayı geçmiş. Yıllardır birikerek gidiyor. Üreticilerin ödeyecek hali kalmamış. Sizin huzurunuzda söz veriyorum mecliste yakalarını tutacağım ve bunu Türkiye’nin gündemine sokacağız.”dedi.
Bülten- malatyahaber.com