Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Teşvik Yasası'nın devam etmesi konusunda umutlu olduklarını söyledi.
Malatya TSO Meclisi aralık ayı toplantısı, Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Vasip Şahin de katıldı.
Toplantıda TSO’nun yeni binası için 2 milyon TL kredi kullanımı için TSO Yönetimine yetki verilmesi teklifi oy birliği ile kabul edildi. TSO meclisi, 15 öğrenciye verilen bursun devam etmesi ile ilgili kararı da oy birliği ile kabul etti.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, TSO’nun yeni binasının kaba inşaatının ihale edilerek bitirilmesini ardından ince işin ihale edildiğini belirterek, ince işin 3 milyon 900 TL artı KDV olarak ihale edildiğini, halen 1 milyon TL kaynak bulunduğunu, ancak ihtiyaç duyulması halinde ve inşaatın hızlı bir şekilde devam edebilmesi açısında kredi çekilebilmesi için böyle bir karar aldırdıklarını ifade etti.
Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bölgedeki 49 ilin oda ve borsa başkanlarının yaptığı ziyaret hakkında da bilgi veren Erkoç, “5084 sayılı Teşvik Yasası 2004 yılında çıktı. Teşvikten yararlanan 49 il içerisinde en fazla yararlanan illerden birisi Malatya. Biz, eğer ülke olarak 500 milyar dolar ihracat yakalayacaksak, hedef olarak bunu önümüze koymuşsak, bu hedefe ulaşabilmek için bizim rakiplerimizle aynı şartlarda üretim yapmamız lazım. Bu teşvik yasasının içerisinde vergi indirimi, enerji desteği vardı, daha değişik destekler vardı. Bunların çoğu kalktı, sadece işçinin, işveren priminin devlet tarafından karşılanması kaldı. Bizde kayıt dışı istihdamın azaltılması adına, işsizliğin önüne geçilmesi adına bunun devam etmesini arzu ediyoruz. Bu konuda oda ve borsa başkanları olarak dosyayı Başbakanımıza sunduk. O toplantı mini bir bakanlar kurulu idi. Netice de sayın başbakanımız, bu konuyu Bakanımız Ali Babacan’a ilettiler. Akabinde Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ile görüştük. Bölge milletvekillerimize konuyu ilettik. Netice de teşvik yasasının devam etmesi konusunda bir ışık aldık. Kesin konuşmuyoruz. Emeği geçen bütün siyasilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı devam eden İŞGEM’in 2013 Haziran ayında hizmete gireceğini belirten Erkoç, 3 milyon Avro’luk kaynağı bulunan bu projenin TSO ile KOSGEB tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Projeden dolayı TSO’dan herhangi bir kaynağın çıkmadığını belirten Erkoç, toplam 42 adet İŞGEM iş yerinin 50 metrekare ile 500 metrekare arasında değiştiğini ve küçük işletmelerin sanayileşme adına buradan ilk adımların atacağını ifade etti.
"MALATYA’DA GÜZEL BİR İŞ BİRLİĞİ VAR"
TSO Meclisi’nde konuşan Vali Vasip Şahin ise kurumlar arasındaki koordinasyon ve diyaloga önem verdiğini ifade ederek, “Koordinasyon ve işbirliği karşılıklı olarak düzgün ve doğru sağlanıp işletilemezse o zaman da o şehirlerde çok büyük bir ilerleme yaşanmıyor. Maalesef bunun örneklerini Türkiye’de çok yakın bir şekilde biliyoruz. İlerleyen şehirlere baktığımızda, yada ilerleyemeyen şehirlere baktığımız da temelde bu işbirliğinin çok iyi çalıştığını yada çalışmadığını görüyoruz. Bu anlamda Malatya’nın iyi bir sicili var. Kamu ile ticaret güzel bir işbirliği ile bugüne gelmiş. İnşallah bu işbirliği bundan sonrada güzelleşerek, artarak devam edecektir. Bizim acımızda idare olarak görüntü budur. Niyetimiz budur. Sizlerinde niyetinizin olduğuna eminim” ifadelerini kaydetti.
Vali Şahin, Kayısı Vakfı’nı da kuruluş amacına hizmet edebilecek bir duruma getireceklerini söyledi.