5.Malatya Anadolu Kitap Fuarı açıldı. Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç anısına düzenlenen fuara, 375 yayınevi ile 300 yazar katılıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin arkasındaki alanda oluşturulan kitap fuarının açılışına; Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bosna Lideri Aliya İzzetbegoviç'in Dava ve Mücadele Arkadaşı Mustafa Spahiç, Fuarın Onur Konuğu Şair-Yazar Prof. Dr. Nurullah Genç, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, yabancı ve yerli yazarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
“FUARIMIZDA KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDE YOĞUN BİR ŞEKİLDE YER ALIYOR”
Fuarın açılış programında konuşan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, 5. Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından düzenlendiğini ifade etti.
Akın, Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın ülkenin en yeni kitap fuarlarından birisi olmasına rağmen kısa zamanda büyük bir başarı sağladığını kaydederek, “Ulusal ve uluslararası alanda Türkiye’de en önemli kitap fuarları arasında gösterilen Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın bu yıl ki teması Aliya İzzetbegoviç olarak belirlenmiş ve fuarımıza onur konuğu olarak Şair-Yazar Prof. Dr. Nurullah Genç hocamız katılmışlardır. Bu yıl yapmış olduğumuz hazırlık çalışmalarıyla ilk kez Arap dünyasından Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliklerinden 13 yayınevi, ülkemizden katılan yayınevleriyle 375 yayınevi kitaplarını sergileme alanı sağlamıştır. Yayınevi ve yazarlarla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucu fuarımıza 300 yazarın katılımı sağlanmış ve yazarlarımızın katılacağı imza, panel, konferans ve söyleşi etkinlikleri düzenleyerek yaklaşık 700 kültürel etkinlik planlanmıştır. Böylece fuarımız kültürel etkinliklerin yoğun olan bir fuar olma özelliği de kazanmış bulunmaktadır” dedi.
“ALİYA İZZETBEGOVİÇ’E SAYGI GÖSTERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bosna Lideri Aliya İzzetbegoviç'in Dava ve Mücadele Arkadaşı Mustafa Spahiç ise, fuara katıldığı için mutlu olduğunu ifade etti.
Spahiç, Türkler sayesinde Bosna-Hersek’te İslam’ı kurtardıklarını kaydederek, “Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç ile 3 sene hapishanede kalmıştım. Bana ‘Vallahi biz başka birilerinin kullandıkları olmayacağız. Sadece Allah’ın Müslümanları olacağız’ dedi. Türk insanları, büyük insanlardır. Çok işi severler, çok da çalışkan insanlardır. Hiç unutmayacağız ki Aliya İzzetbegoviç'e saygı gösterdiniz. Size çok teşekkür ediyoruz. Aliya gençliği ve böyle toplulukları çok severdi. Bende bu topluluğu görünce çok sevindim” şeklinde konuştu.
“ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İN RUH VE KÜLTÜR DÜNYAMI ŞEKİLLENDİRMİŞTİR”
Fuarın Onur Konuğu Şair-Yazar Prof. Dr. Nurullah Genç, konuşmasına başlamadan önce Malatya için yazmış olduğu şiiri okudu.
Genç, yüreğinde bir Malatya sevdasının olduğunu ifade ederek, “Cenabı Hak bu sevdayı yıllar içerisinde Malatya’nın fahri hemşerilik beratıyla nasiplendirmişti. Malatya ile hukukum hem edebiyat, sanat, kültür alanında olmuştur hem de Malatya’nın en güzel organizasyonlarına katıldım. Ve ‘Malatya Duyguları’ şiiri kaleme almak nasip oldu. Bugünde 5. Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın onur konuğu olarak burada bulunmak benim için apayrı bir mutluluk ve onurdur” dedi.
Fuarın en güzel yanının Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç anısına düzenlenmesi olduğuna dikkat çeken Genç, “Aliya İzzetbegoviç benimde ruh ve kültür dünyamı şekillendirmiş bir dünya münevveridir. O yüzden hakkıyla anlaşılması, mesajının bize tam ve doğru ulaşması son derece önemli diye düşünüyorum. Bilimsel çalışmalarımda, liderlik üzerine çalışmalar yaptım. Yıllardır Aliya İzzetbegoviç’i bir lider olarak da okutuyorum. Hep şunu söyledim; 20. Yüzyılda anısı bir Müslüman kalbi en çok titretecek liderlerin başında Aliya İzzetbegoviç gelir. Aliya İzzetbegoviç hem bir lider olarak sanatkardır hem bir yazar olarak sanatkardır hem mümin olarak sanatkardır” dedi.
“KİTAP FUARINI DİĞER FUARLARDAN AYRI BİR YERE KOYUYORUZ”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’i rahmetle andığını ifade ederek, “İnşallah onun anısına ve amacına ulaşır. Dolayısıyla kitaplarını da basarak dağıtımını gerçekleştirdik. İnşallah bu vesileyle de Aliya İzzetbegoviç’i daha yakinen tanımış olacağız” diye konuştu.
Anadolu Kitap Fuarı’nın çok önemli bir fuar olduğunu dile getiren Çakır, “Biz Malatya’da 11 fuar gerçekleştiriyoruz. Her fuarın kendi içerisinde büyük bir anlamı var. Sektör anlamında, ticari ve ekonomi de çok büyük katkıları var. Ama kitap fuarını biz hepsinden ayrı bir yere koyuyoruz. Anadolu Kitap Fuarı, bugün Türkiye’nin sayılı birkaç fuarından biri haline geldi. Bu her ilde bu kadar başarıya ulaşabilir mi? Biraz zor. Çünkü Malatya’nın ikliminde var okumak, araştırmak, sorgulamak, merak etmek. Her zaman vizyonu geniştir Malatya’nın. Geçen yıl fuarı 300 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Bu kitap fuarları için gerçekten önemli bir rekor. Bunu daha iyi noktalara taşımak genel amacımız” ifadelerini kullandı.
Çakır, sadece kitap fuarı yapmadıklarını, fuara çok önemli yazarları da davet ettiklerini belirtti.
Kitap fuarı kapsamında birçok etkinliğinde düzenleneceğini ifade eden Çakır, okullarla yazarların buluşmalarının yapılacağını, öğrencilerin fuara taşınacağını kaydetti.
Çakır, bir hafta boyunca yoğun bir kültür haftası olacağını belirterek, bunu her yıl daha ileri noktalara taşımak için çalıştıklarını, Malatya’nın bölgenin en önemli ve gelişen, kalınan, planlı büyüyen bir ili olduğunu söyledi.
“BİZ, BİR DEVLET, İKİ MİLLETİZ”
Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva ise, “Hem kardeş Türkiye’miz hem Azerbaycan’ımız uğrunda canını feda etmiş bütün aziz şehitlerimizin anısı önünde baş eğerek, bugün 93. Doğum günü olan Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev’in ‘Azerbaycan ve Türkiye, biz bir milletin iki devletiyiz’ dediği değerli devletimizin Türkiye’mizin değerli mensuplarına, vatandaşlarımıza, kardeşlerimize seslenerek başlamak istiyorum” dedi.
Pashayeva, bir millet, iki devlet olduklarını kaydederek, şunları söyledi: “Buradaki devletimize, insanımıza hasret kaldık. Ben bu kitap fuarında oturup, böyle düşünürdüm. Yaradan’a şükrederdim. Bir zaman benim dedelerim, Ahmet Cevad gibi, ‘Çırpınırdı Karadeniz bakıp Türk’ün bayrağına’ dediği için kurşuna dizilmişti. Onlara bugünler nasip olmadı ama biz torunlarına bugünler nasip oldu. Geliyoruz, burada vatanımızın bir parçasına, buradaki devletimizle, insanımızla böyle güzel etkinliklere katılıyoruz. O zamanlarda buralara çok az kişi gelebiliyordu. Azerbaycan diyarımızdan, vatanımızın vatanınızın o güzel parçasından size çok selam ve sevgiler getirdim.”
Aliya İzzetbegoviç’in büyük bir lider ve şahsiyet olduğunu dile getiren Pashayeva, “Bosna bizim kardeşimizdir. Ödedikleri bedelde bizden biri olmanın bedelidir. Hocalı soykırımını yaşayan Azerbaycan Türkleri olarak biz, Bosna Türklerinin de o soykırımı neyin bedelini ödediklerini çok iyi biliriz. O acıyı da her zaman yüreğimizde hissederek, paylaştık. Saray Bosna’da bir anıt diktik. Bosna’daki annemizle, Hocalı’da acı çeken annemizin beraber bir anıtıdır ve dünyaya verdiği bir mesajdır” diye konuştu.
“MUTLAKA OKUMAK ZORUNDAYIZ”
AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de, Türkiye ve Azerbaycan halklarının kaderlerinin çok benzerlik gösterdiğini ifade etti.
Şahin, “Hocalı katliamına sebep olan o asala uşaklarının ve yerli işbirlikçilerle beraber maalesef bugün 30 yıldır Doğu ve Güneydoğu bölgemizde akan kardeşkanının benzerini akıtmaya çalışmaktalar. Ama inşallah biz sona doğru geliyoruz. Allah’ın izniyle Azerbaycan’da o Hocalı katliamından sonraki süreç içerisinde işgal edilen o bölgelerinde özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum” dedi.
5.Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın hayırlı olması temennisinde bulunan Şahin, “Kültürümüzün, medeniyetimizin, köklü devlet geleneğimizin yeşermesinde bu kitap fuarlarının ne kadar önemli olduğunu bilmekteyiz. Bu kitap fuarlarının Malatya’mızın, okuyan Malatya’mızın okuma bilincinin daha da yükselmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Onun için emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İnsanların ve toplumların başına ne geliyorsa, cehaletten, bilgisizlikten gelir. Biz mutlaka okumak zorundayız. Şanlı ver köklü tarihimizin, medeniyetimizin temelinde kitap okuma geleneğinin var olduğunu biliyoruz. Özellikle kültürümüzün, o medeniyetimizin bizden sonraki nesillere de aktarılmasında okumanın apayrı bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Özellikle gençlerimizin okuyup, okuduğunu anlayıp yorumlama ve tartışma, o sonucunda da bilgi üretme noktasında inşallah doyuma ulaşacaklarını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
“OKUYAN BİR TOPLUM OLMAMIZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR FUAR”
Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise, “Hızla gelişen teknoloji ve modern çağın gerekleri ilmin ve irfanın kaynağı olan kitabın karşısına değişik alternatifler çıkarıyor olsa da, bütün medeniyetlerin temelini teşkil eden kitabın karşısında bu alternatiflerin ayakta kalması mümkün değildir dedi.
Okumanın önemine değinen Kamçı, “Çünkü medeniyetin idamesi ilim ve irfana, ilim irfan da muhafaza edilip maziden atiye uzanmak için kitaba ihtiyaç duymaktadır. İlk emri “Oku” olan yüce dinimiz de insanoğluna hedeflerin en güzeli olan “ilim ve irfanı” göstermiştir. Okumak, bir bakıma geçmişe yapılan bir kültür yolculuğudur. Çünkü kendi kültür ve medeniyetlerine yolculuk yapabilenler, geleceğe de sağlıklı ve kendinden emin yolculuklar yapabileceklerdir. Bu nedenle; gerek öğrencilerimiz, gerekse toplumumuz okuma kültürünü geliştirdiğinde hem bilgeliğin ayak izlerine rastlayacaktır, hem de okumanın keyfine, zevkine varacaktır. Son yıllarda ülkemizin her köşesinde birbirinden güzel organizasyonlarla kitap fuarları tertip ediliyor olması, aydınlık geleceğimiz açısından son derece sevindirici ve umut vericidir. Çocuklarımızın, gençlerimizin, anne ve babaların birbirinden kıymetli kalemlerle, yazı ustalarıyla bir araya gelecek olması da okuyan bir toplum olmamız hususunda önemli bir adım olacaktır” diye konuştu.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com