Kayısı ve fındık fiyatlarına yüksek zamlar geldi. Sadece kayısı fiyatlarındaki artış son üç haftada iki kata ulaşırken, rekolte kaybı yüzde 90'ı geçti.
29-31 Mart arasında yaşanan ‘don’ felaketi zamları da beraberinde getirdi. Hasat yapılmadan zamların olması fırsatçılık olarak değerlendirilirken, rekolte kaybı yaşanan ürünlerde hasat sonrası daha yüksek zamlar bekleniyor.
MART ayı sonunda Türkiye’nin birçok yerini etkisi altına alan don felaketi, özellikle fındık ve kayısı gibi ürünlerde daha yeni ürünler hasat edilmeden zamları da beraberinde getirdi. Geçen yıldan elde kalan ürünlerini yüksek fiyatlardan satmaya başlayan tüccarlar, fiyat artışının yaşanmasında en önemli etkenlerden biri oldu. Kayısının raf fiyatı bazı bölgelerde 42 lirayı geçti. Gıda, Tarım ve Hayancılık Bakanı Mehdi Eker’in önceki gün çiftçilerin borçlarının dondan dolayı 1 yıl ertelenmesi için çalışmalar başlatıldığını açıklaması ürünleri zarar gören çiftçileri sevindirse de, ortaya çıkan zam furyası tüketiciyi üzdü.
Özellikle perakende satış yapan kuruyemişçiler kayısı alımlarını durdurmaya başladıklarını, tüketicilerin bu fiyatlardan ürün almak istemediğini belirtti.
Kuruyemişçilerde kayısı fiyatları 50 liralara ulaşırken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat artışlarını ‘spekülatif’ hareketler olarak değerlendirdi. Bayraktar, “Doğal afetle karşılaşmamış olsaydık bir fiyat artışı olamayacaktı. Fiyatlar manipüle ediliyor” dedi.
Daha ürünler hasat edilmeden zam gelmesinin tüketiciyi zor dur durumda bıraktığını ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkan İbrahim Yetkin de, “Ürünler hasat olduğu zaman da ürün yok diye tekrar zam yapılacak. Ürünler birden piyasaya sürülmez ki fiyatlar dengede dursun. Ancak tüccarlar don ve kuraklığı kullanarak fiyatları yükselttiler. Tek amaçları daha fazla kâr etmek” dedi.
KAYIP YÜZDE 90’I GEÇTİ
MALATYA Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’de 10-15 gün içinde yeni mahsülün piyasada olacağını söyledi. Ancak her yıl yüzde 10 olan rekolte kaybının bu yıl yüzde 90 seviyesini geçtiğinin altını çizen Özbey, “Ürün olmadığı için fiyatlar daha da artacak. Bu yıl geçen yıldan kalan kayısının bir kısmı ihraç edildi. Tüccar da elinde az ürün kaldığı için daha fazla kâr etmek istiyor. Tüccarlara bu yüzden fırsatçı denmez” diye konuştu.
180 bin ton
Türkiye’de geçen yıl üretilen kayısı miktarı
%90
Kayısı da yaşanması beklenen rekolte kaybı
600 bin ton
Türkiye’de geçen yıl üretilen fındık miktarı
%70
Fındıkta beklene muhtemel rekolte kaybı
7.30 TL
27 Mart günü kayısının ticaret borsasındaki en yüksek fiyatı
14.00 TL
22 Nisan günü kayısının ticaret borsasındaki en yüksek fiyatı