Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, bazı ilaç firmalarının yapması gerektiği iskontoları yapmadığı için eczacıların mağdur olduğunu ileri sürdü.
Odada yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bir basın açıklaması yapan Özelçi, "5 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile ilaçların kamu kurum iskontoları yükseltişmiş ve 17 Kasım tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yükselen kamu kurum iskontolarının bazı ilaç firmaları tarafından hukuk dışı bir şekilde uygulamaya konulmamıştır. Yani devlete yapılması gereken iskontolar, yapılmamıştır. Bu durum karşısında eczacılarımız her defasında olduğu gibi yine mağdur olmuş, raflarındaki stoklarının bedelsiz kamulaştırıldığı yetmezmiş gibi meslek onurları için bir kısım hastaların ilaç giderlerini kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalmışlardır" iddiasında bulundu.
Eczacıların hastalara hizmet götüremez hale geldiğini savunan Özelçi, "Şu ana kadar etkili ve yetkili kimseler bu duruma seyirci kalmış, hiçbir girişimde bulunmamışlardır. Bu şartlar altında eczacı meslektaşlarım başta diyabet, böbrek yetmezliği, kanser gibi kronik hastalıklar olmak üzere hastalarına hizmet götüremez duruma gelmişlerdir. Örnek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 32 TL ödediği bir insülin iğnesini depodan 40 TL'ye alıp, cebinde 8 TL koyup, hastalarına ulaştırmaktadır. Yıllarca ilacın ucuz ve ulaşılabilir olması gerektiğini savunan eczacılarımız, halkımızın ilaca ulaşımının engellenmesine seyirci kalan mantığı hala anlayabilmiş değillerdir. Gelinen bu durumda yaşanacak hasta mağduriyetlerinin sorumlusu eczacılarımız olmayacaktır. Halkımız için hayati önem taşıyan bu sorunun çözümü için tüm paydaşları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz" görüşünü savundu.