Fırat Kalkınma Ajansı 2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Fırat Kalkınma Ajansı Seminer Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Süleyman Kamçı, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop ile konuklar katıldı. Seminerin açılışında konuşan FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop, ajansın doğrudan faaliyet, teknik, proje desteğinin yanı sıra teklif çağrısı yöntemiyle de mali destek programları uyguladığını söyledi. FKA’nın kuruluşundan bu yana 11’inci çağrıya çıktığını belirten Öztop, “Bu yılki çağrılarımız 2015 yılında toplamda 10 milyon lira bir kaynak kullandırmak üzere tasarlandı ve bu 10 milyon liranın 4 milyon lirası Bingöl, Tunceli illerinde uygulanacak projelere, 6 milyon lirası da Elazığ ve Malatya’da uygulanacak projelere ayrıldı. Bunu yaparken temel amacımız da bölgemiz içerisindeki gelişmişlik farklarını, programlardaki rekabet unsurunu etki etmemesini az da olsa sağlamaktır. Çünkü Bingöl ve Tunceli’de sunulan projelerle Elazığ-Malatya illerinde sunulan projeler gerek nitelik gerekse de desteklerden farklılıklar arz ediyordu. Bu nedenle bu yıl ilk defa bir farklılığa gittik, 2 ayrı destek programı hazırladık. Ve toplamda da Elazığ-Malatya için 6 milyon lira bu şekilde kullandırılması hedefleniyor” dedi.
Önümüzdeki günler itibariyle 2015 yılı doğrudan faaliyet desteği, teknik destek uygulamaları ve proje uygulamalarıyla birlikte 15 milyon lira kaynak kullandırılmasının söz konusu olacağını belirten Öztop, “Böylece kuruluşumuzdan bu yana ajans bölgede 268 proje desteğiyle 63 milyon lira hibe kaynak kullandırıldı. Malatya ölçeğine baktığımız zamanda 95 proje için 20 milyon lira kaynak kullandırılmış gözüküyor. İlave olarak da bugün açıklayacağımız 10 milyon liralık kaynak kullandırılacak” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Vali Süleyman Kamçı ise bu yıl, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illeri için uygulanacak iki ayrı mali destek programının tasarlandığını belirterek, “Bunlar Bingöl-Tunceli Öncelikli Alanlar Mali Destek Programı ve Malatya-Elazığ Odak Alanlar Mali Destek Programıdır. Malatya ve Elazığ illerimiz özelinde uygulanacak Odak Alanlar Mali Destek Programının bütçesi 6 milyon TL olup, programın temel amacı, mal ve hizmet üretiminde ekonomik değer artışı sağlayacak, belli alanlardaki işletmelerin niteliklerinin iyileştirilmesidir. Bu kapsamda makine-ekipman imalatı, tıbbi malzeme ve medikal ürünler imalatı, ambalaj malzemesi imalatı ile yapı malzemeleri, gıda ve tekstil sektörlerindeki ürün geliştirme ve çeşitlendirme faaliyetleri hedef alınmıştır” diye konuştu.
Malatya’da son dönemde çok sayıda yatırım yapıldığını belirten Kamçı, devletin destek ve teşviklerinden yararlanmak suretiyle de pek çok işletmenin gelişimini hızlandırdığını kaydetti. Kamçı, “Bundan sonraki süreçte de siz değerli yatırımcıların gayret ve vizyonu ile devletimizin türlü destek mekanizmaları ile özel sektörümüzün gelişimi, bu sayede katma değer ve istihdam alanları oluşturulmasına hız verilecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından mali destek programları hakkında katılımcılara geniş bilgiler verildi.