- 'İZİNSİZ' ZAM YAPTI, SONRA DA 'DENETİM YAPMAYAN' BELEDİYEYİ SUÇLADI... Önceden 200 gr olan ve 1 TL’ye satılan pidenin gramajı aynı fiyattan satılmak üzere 150 grama düşürüldü ve bu gizli zammın oranı yüzde 33 oldu..
Malatya’da pideye dolaylı olarak yüzde 33 oranında zam yapıldı. Daha önce 200 gram olan ve 1 TL’ye satılan açık ekmeğin fiyatı değiştirilmeden gramajı düşürüldü. 200 gramdan 150 grama düşürülerek ekmeğe yapılan zam oranı yüzde 33 oldu. Ramazan ayında vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmeğe zam talebine ESOB Yönetim Kurulu onay vermezken, Fırıncılar ve Unlu Mamuller Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, ekmeğe yapılan gizli zammı bugün kadar eşine rastlanmamış bir gerekçeyle savundu. Büyükelçi, ‘Açık ekmek yöresel bir ekmek ve dolayısıyla kanuna tabi değildir. Biz kendi Oda yönetimimizce bu kararı aldık” dedi.
ESOB zam talebini reddetti ancak..
Malatya’da Ramazan ayına günler kala ekmeğe dolaylı ve gizli zam yapıldı. Yaklaşık 20 gün önce Malatya Fırıncılar Odası tarafından alınan bir kararla, 200 gram olan ve 1 TL’ye satılan açık ekmek, fiyatı değiştirilmeden ancak yüzde 33 zam yapmak demek olan 150 grama düşürüldü.
Yapılan örtülü ekmek zammı vatandaşın tepkisine yol açarken, Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu tarafından Mart ayında alınan zam kararı, odanın bağlı olduğu üst kuruluş olan ESOB Yönetim Kurulu’nun onayına sunuldu. Zam talebini değerlendiren ESOB Yönetim Kurulu, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun “Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin’ “Fiyat tarifelerinin belirlenmesi ve onay esasları” başlıklı 5’ inci maddesinin ilgili fıkrası gereğince reddetti. ESOB Yönetim kurulunun zam talebine onay vermemesine rağmen Fırıncılar Odası tarafından yapılan zam, ‘Korsan zam’ olarak değerlendiriliyor.
Yöresel ekmekmiş, kanuna tabi değilmiş!.
Açık ekmeğe gramajı düşürülerek yapılan yaklaşık yüzde 33 oranındaki dolaylı-gizli zamma vatandaşlar tepki gösterirken, Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, ESOB Yönetim Kurulu’nun onay vermemesine rağmen zam kararının nasıl uygulamaya konulduğuna ilişkin sorulara, ilgili yasa ve yönetmeliklerde karşılığı olmayan bir gerekçe göstererek “Malatya’nın açık ekmeği yöresel ekmektir. Kanuna tabi değildir” iddiasıyla karşılık verdi.
Bugüne kadar alınan zam kararlarının Fırıncılar Odası’nın da üst kuruluşu olan ESOB Yönetim Kurulunca onaylanması durumunda uygulamaya konulduğu hatırlatılan Başkan Büyükelçi, “Bugüne kadar alınan zam kararları üst yönetime sunulmuş. Ben de ‘madem bugüne kadar böyle gelmiş böyle gitsin’ diyerek zam talebimizi ilettim ancak üst yönetim reddetti. Biz de Fırıncılar Odası yönetimi olarak zam kararı aldık. Bundan sonra açık ekmeğe zam yaparken onay istemeyeceğiz” dedi.
‘Ruhsatsız fırınların haddi hesabı yok’ deyip belediyeyi suçladı
Yasa gereği ESOB Yönetim Kurulu’nun onay vermediği ekmek zammının yasal olup olmadığı sorulan Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, ‘Yöresel ekmek, kanuna tabi değildir’ dedikten sonra Malatya’da çok sayıda ruhsatsız fırın olduğunu ileri sürüp, Belediyeyi suçladı. Fırıncılar Odası olarak Malatya’da çok sayıda bulunduğunu iddia ettiği ruhsatsız fırınlar için Oda olarak ne gibi tedbirler aldıkları sorulan Büyükelçi, “Belediye görevini yapmıyor. Ben ne yapayım?” demekle yetindi. Büyükelçi, bu sözleri ile Fırıncılar Odası olarak fırıncı esnafının ilgilenmesi gereken asıl sorunlara odaklanmak yerine, oda başkanlığına seçildikten sonraki mesaisini ekmek zammına ayırdığını gösterdi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi (www.yenimalatya.com.tr) - malatyahaber.com