CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Üreticinin elindeki kayısının büyük kısmı el değiştirmiş, Eylül ayı gelmiş, Toprak Mahsulleri Ofisi halen alım fiyatını açıklamıyor. Dünyada başka örneği yok” dedi.
Ağbaba, haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada,kayısı başkenti Malatya’nın doğal felaketler yetmezmiş gibi bir de AKP’nin akıl dışı politikalarıyla kayıplar yaşadığını belirterek, “Hasat başlamış ortada kayısı rekoltesi yok. Görünen o ki çiftçi ürünlerini sattıktan sonra rekolteyi açıklayacaklar” diyerek, TMO’nun alım fiyatını açıklamamasını eleştirmişti. Aradan 2 ay geçtikten sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin halen taban fiyat açıklamaması üreticilerin tepkilerine sebep oluyor.
"TMO ÜRETİCİ İÇİN DEĞİL,TÜCCAR İÇİN EMEK HARCIYOR"
Ağbaba konuyla ilgili yaptığı yeni açıklamada, üreticilerin hem geç açıklanan rekolte rakamı ile hem de henüz açıklanmayan taban fiyat ile mağdur edildiğini belirterek, “Üreticinin elindeki ürünün yüzde 30’u el değiştirdikten sonra rekolte açıklandı. Mayıs ayında yaşanılan don, şiddetli rüzgar, çiçeklenme döneminde yağan yağmur vs gibi arka arkaya gelen doğal felaketler nedeniyle rekolte düşük beklenirken geçtiğimiz yılın rekoltesine yakın bir rekolte açıklanması dikkat çekerken, eldeki ürünün çok büyük bir kısmı el değiştirmesine rağmen halen taban fiyatın açıklanmaması ise kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Başta fındık olmak üzere çok sayıda tarım ürününü alımı yapan TMO hasat başlamadan taban fiyat açıklarken konu kayısı olunca sessizliğe gömülüyor.Hasat bitmiş, ortada taban fiyat yok. Dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem uyguluyorlar.Anlaşılan o ki TMO üretici için değil, tüccar için emek harcıyor ” dedi.
"ARTAN MALİYETLER GÖZÜNÜNE ALINARAK TABAN FİYAT AÇIKLANMALIDIR"
Rekolteye müdahale edilmesinin ardından üreticinin beklediği fiyatın altında bir fiyat açıklanmasını kabul etmeyeceklerinin altını çizen CHP’li Ağbaba şu ifadelere yer verdi; “Üretici maliyetleri son yıllarda olağanüstü artmış durumda. Gübrenin çuval fiyatı 190 liradan 330 liraya kadar yükselmiş. Elektrik fiyatları üreticiyi çarpıyor.Mazot fiyatlarında çok ciddi artış var. Sulama suyu fiyatları üretici için çile olmuş durumda. Artan bütün maliyet unsurlarını göz önüne alınarak bir fiyat açıklanması gerekir ki üretici mağdur olmasın.Piyasada oluşan fiyatın altında açıklanacak hangi rakam olursa olsun üreticilerin o rakamı elinin tersiyle itecekleri bilinmelidir.”
Bülten