SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Avantajlı İl Malatya"

0
Güncellendi - 2017-03-02 01:18:16
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ toplantısı yapıldı.

Malatya Valisi Mustafa Toprak başkanlığında, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yarımcısı Ertan Mumcu, İşkur İl Müdürü Vahap Toman, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, SGK İl Müdürü Ayten Kara, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, ESOB Başkanvekili Orhan Özbek, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile işadamları katıldı.

“HEDEFİMİZ 11 BİN YENİ İSTİHDAM OLUŞTURMAK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkede istihdam seferberliği ilan edildiğini kaydederek, “2017 yılında iş dünyası ve kentler olarak istihdam yarışı yapacağız. Tüm kentlerin ve kurumların dâhil olacağı istihdam seferberliğini bizler de Sayın Valimizin öncülüğünde bugün Malatya’mızda başlatıyoruz. Malatya iş dünyasını Türkiye'nin geleceğine en az artı bir istihdam sağlamaya davet ediyoruz. Malatya iş dünyası olarak, bu seferberliğe en büyük desteği yine bizler vereceğiz” dedi.

Erkoç, hedeflerinin Malatya’da 11 bin yeni istihdam oluşturmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Şimdi biraz daha fazla fedakârlık ve gayret göstereceğiz. Hedefimiz Malatya’da seferberlik ruhuyla yılsonuna kadar yine sizlerin gayreti ve özverisi sayesinde ilave 11 bin yeni istihdam oluşturmak. Özellikle işsizlik oranlarımızı süratle aşağı çekmek için eleman alımlarımızı hemen başlatmalıyız. Böylelikle işsizlik rakamımızı yılsonunda aşağı seviyelerine çekmeyi hedefliyoruz. Özel sektörümüzün iş gücü piyasasına sağlayacağı her katkı ekonomimize de büyük bir hareket getirecektir. Bizlere düşen görev, ‘zaferin cephanesi üretimdir’ anlayışı ile Türkiye’mizi gelecek hedeflerine koşar adım ilerleyen bir ülke haline getirmektir. Bizler bir oldukça, omuz omuza verdikçe hiçbir güç hedeflerimizin önünde engel olamayacaktır. Türkiye’nin kaderini karanlık odaklar değil, bizler belirleyeceğiz. İş dünyası olarak ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üretecek daha çok istihdam sağlayacağız. Sanayi ve ticaret erbaplarımızla birlikte bütün esnaflarımızın imkanları ölçüsünde bu seferberliğe en yüksek katkıyı sağlayacağına inanıyorum.”

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ise Malatya’nın istihdam açısından vermiş olduğu sözü yerine getirerek, istihdamın sağlanması için gerekli koşulları oluşturacağını söyledi.

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan da MÜSİAD olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine sonuna kadar destek verdiklerini ifade etti.

MİAD Malatya Temsilcisi Ahmet İlhan ise istihdam seferberliğine MİAD olarak gururla omuz verdiklerini kaydederek, “Yargı bürokrasisiyle, işverenlerin ciddi sorunları var. İşçi-işveren barışı dinamitleniyor. Son 30 yılda İş Mahkemeleri’nde yaklaşık yüz kat iş davalarının artmış olması bir dinamitlenmedir. Sayın valimizden bu kenetlenmeye yargı bürokrasini de dahil etmesini arz ediyorum. Birde kamu alımlarında yabancı hayranlığı sürmemeli bunun içinde kamu bürokrasisinin de bu kenetlenmeye dahil edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÇOK ÇALIŞMAMIZ, ÇOK ÜRETMEMİZ, ÇOK YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yarımcısı Ertan Mumcu ise samimi ve içten Malatya’nın dinamikleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Mumcu, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 602 kadrolu işçi ve memur, 2 bin 205 şirket personeli ve kalanı dört şirketinde istihdam etmek üzere toplam 4 bin 850 çalışana sahip olduğunu kaydetti.

Malatya ekonomisinin tarımsal ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Mumcu, şunları söyledi: “Birinci ve İkinci Organize Sanayi Bölgelerimiz, son 20 yıldır sanayi ve istihdam anlamında ciddi potansiyel üreten alanlar haline geldi. Yaklaşık 400 milyon dolarla Doğu Anadolu’nun bölge birincisiyiz. Mukayese ettiğimizde Gaziantep’in TÜİK verilerine göre yıllık ihracat ortalamaları 4,5 milyar dolar, yine kendimize örnek aldığımız Kayseri 2 milyar dolar. Bu iki ille mukayese ettiğimizde çok çalışmamız, çok üretmemiz, çok yatırım yapmamız gerekiyor.”

“İŞVERENLERİMİZİN CİDDİ DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

İşkur İl Müdürü Vahap Toman da İşkur olarak işgücü piyasasının aktörleriyle bir araya gelip, istihdamı istenilen seviyeye taşımak istediklerini ifade ederek, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması bakımından çok kıymetli işverenlerimizin ciddi anlamda desteğine ihtiyacımız var. Bu çağrıya ister kamu isterse özel sektör olsun konunun önemine binaen herkes taşın altına elini koyarak, istihdamı istenilen seviyeye getirmek için iş birliğiyle çalışmak zorundayız. İşverenlerden beklentimiz, cumhurbaşkanımızın bu çağrısına kayıtsız kalmamaları ve hep birlikte devletimizin sunmuş olduğu teşviklerden yararlanmak, istihdama önemli bir katkı sağlamalarıdır. Bizlerde İşkur olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak üzere işgücü piyasası aktörleriyle bir araya gelerek, eşgüdüm ile çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra İşkur İl Müdürlüğü’nden meslek danışmaları tarafından , ‘İşbaşı eğitim programı’, ‘İşbirliği kurları’ ve ‘yeni teşvik programı’ konularında bilgilendirme yapıldı.

“ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Toplantının sonunda konuşan Malatya Valisi Mustafa Toprak, “15 Temmuz'da ülkemiz adeta direkten döndü.  Sayın Cumhurbaşkanımızın devlet büyüklerimizin ve özelinde de halkımızın,  milletimizin bir arada hareket etmesi ile birlikte Türkiye'ye bir çatışma ortamına, adeta devletimizin bekasını ortadan kaldırmaya yönelik, ihanet girişimi püskürtüldü ve ortadan kaldırıldı.  Burada sayın cumhurbaşkanımızın özellikle ifade etmeye çalıştığı konuşmalarında bir çıkış noktası var.  Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak üretmek zorundayız.  Üretmek zorunda olduğumuzu ifade ederken bir şeyi ortaya koyuyor.  Yani devletimizin bekası ortadan kaldırmaya çalışan ve içeriden ve dışarıdan her türlü olumsuz ihanet şebekelerinin harekete geçirenlerin karşısında Bizim kendi üretimimizi, gücümüzü, kendi kaynaklarımızı, kendi yerli duruşumuzu net olarak ortaya koymak durumundayız.  Biz bunu eğer ortaya koyabilirsek, hiç kimseye muhtaç olmadan 2023 hedefine de 2050 hedefine de 2071 hedeflerine de iyi bir şekilde ulaşma imkânı bulacağız. 15 Temmuzdan sonra ortaya çıkan birtakım gelişmeler de üretmenin ne kadar önemli olduğunu, dışarıya bağımlı kalmadan gücümüzü bir arada tutmanın ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymuştur.  15 Temmuz'da başarılı olamayanlar, Diğer taraftan Ülkemizi de ekonomik çöküntüye götürecek birtakım hain girişimleriyle ortaya sürmüşlerdir.  Dövizde yaşanan gelişmeler ve birtakım göstergeleri alaşağı ederek iç de bir olumsuzluk ortamı oluşturmaya çalışanların amacının da aslında 15 Temmuz'u gerçekleştirenlerin yeni yeni bir hamle ortaya koyduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“23 İL İÇERİSİNDE EN AVANTAJLI İL MALATYA”

Vali Toprak, 23 ilin cazibe merkezleri programı içerisinde yer aldığına dikkat çekerek, “Buradaniş dünyamızın ticaret erbaplarımızın teveccühü ile de halkımızın desteğiyle bunun karşısındaki birtakım dalgalanmalar, hain bir takım planlar da adeta püskürtülmüştür.  Bunlar gösteriyor ki Biz dışarıya bağımlı olmadan kendi sermayemizle kendi üretimimizi yapmak durumundayız.  Özellikle de ithal ikamesini sağlayacak şekilde dışarıya bağımlılığımızı azaltmak zorundayız.  Diğer taraftan da hep birlikte önemli bir sıkıntı olan işsizliği ortadan kaldırma ve istihdamı daha artırma noktasında her türlü katkıyı ortaya koymak zorundayız. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin getirmiş olduğu en büyük  teşvik paketinin şu anda uygulanmakta olduğunu görüyoruz.  Özellikle Malatya'nın Cazibe merkezi programı içerisinde yer alması bu güzelliği getirme noktasında oldu. 23 ilde Malatya'nın da içine dahil edilmesiyle ve Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yapılacak yeni yatırımların altıncı bölge teşviklerinden yararlanır hale getirilmesi ve bu konudaki kararnamenin yayınlanması önemli bir adım olmuştur.  Burada Bir diğer gerçek bu 23 il içerisinde en avantajlı İlin Malatya olduğu gerçeğidir.  Kalkınma Bankası ve yatırım destek ofisimizin aracılığı ile yapılan müracaatlar bunun da böyle olduğunu gösteriyor.  İnanıyoruz ki bunların sonuçları açıklandığında Malatya hakikaten bir taraftan huzur ve barış kenti olması,  diğer taraftan işgücünün sağlanması ve elde edilmesinin nitelikli işgücü diğer illerden daha önemli bir ortam sağlanması yatırımcıları Bize iş verenlerimize ve Ticaret dünyasına sunulan imkanlarla birlikte meslek örgütlerimizin, mahalle yönetimlerimizin, bürokratik kademenin iyi çalışmalar gerçekleştirmek suretiyle o noktada da iyi bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Veriler de bunun böyle olduğunu gösteriyor. Bu veriler Malatyalı kardeşlerimizin ya da Malatya'ya dışarıya çıkmış kardeşlerimizin yatırım yapma noktasındaki iradelerine ortaya koyduğu gibi bir taraftan da Malatyalı olmayan yatırımcılarımızın, işverenlerimizin cazibe merkezi programında Malatya'ya karşı yatırım yapmaya iradesini ortaya koyduklarını görüyoruz. Malatyalı olmayan kardeşlerimizin Malatya'da istihdamın artırılması üretiminin artırılması ve özellikle araştırma geliştirme faaliyetlerini içeren katma değeri yüksek üretim alanlarında üretim yapan fabrika kurmak iç dünyasını katkı sağlama noktasında ki yatırımda sonuçlanmasını Hep birlikte göreceğiz.  Onun için süper sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız olmak üzere bu konuda cazibe merkezleri programı içerisinde Malatya'nın da dahil edilmesine imkan tanıyan tüm büyüklerimize de şükranlarımı bir kez daha Malatya'da ne ifade ediyorum. Bölgemizdeki tüm işletmeler 6 bölge teşvikleri istiyorlardı. Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapmak şartıyla 6 bölge teşvikleri şu anda verildi.  Burada yapılacak işletmelerde vergi sigorta vergisi damga vergisi gibi vergiler artık alınmıyor.  Bunun önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz.  Gerçek yatırım yapmak isteyen yaptığı yatırımlarla istihdam oluşturan o istihdamı yüksek katma değerli bir oluşuma dönüştüren yolda talepleri karşılayabilelim.  Diğer 23 ile göre OSB’de önemli ölçüde arsa üretildiğini görüyoruz.  İnşallah 2017 yılı içerisinde ikinci etabında altyapısına gerçek yatırımcı olanlara talepte bulunanlara da yer verme noktasında elimizde daha fazla imkan olacağını ifade etmek istiyorum.  Bu konuda değerlendirmemiz de sürülüyor” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Zeki (7 yıl önce)
    Gelenlerin bir kısmı Validen umudu olduğu için onun hatrına gelmiş bir kısmı da Malatya'nın rantını kimseye bırakmayan kamu-özel-stk yapılanmasının temsilcileridir. Allah valimize sabır ve güç versin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Teşviğin bitim günü bu toplantı olurmu hasan Erkoç .Sen Tso başkanısin arkadaş .Teşviği ilk çıktığı gün bu toplantıyı yapman lazımdı. Son gün kim ne yapsın. ARTIK YETER MALATYA .NE OLUR TSO KONUSUNDA İŞİ EHLINE VERELIM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ebrar (7 yıl önce)
    Kim kimi dinliyo kim ne diyo belli değil . Yıllarca büyüyecek malatya . TSO başkanı Hasan beyyyy 2. Organize de 1. Organizede bir tane itfaiye Yok söyledik söyledik bir kulağınızdan girdi diğerinden çıktı . Ne zaman gittiniz organizenin sorunlarını dinlediniz ?? Bırak bu seçim çalışmalarını . İşi ehline verin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Vagon onarım fabrıkasını acın tek basına 5 bın kışı ıs bulur!
    0
    0
    Yanıtla
  • mar (7 yıl önce)
    neyin seferberliğini yapıyorlar,anlamıyorum.başbakan çıkıp kamu kurum ve kuruluşlarına 2017 yılında toplam 60 bin personel alınacak deniliyor.hükümet alım yapmıyor,özel sektörden istihdam artırın 1 kişi fazla çalıştırın deniliyor.vatandaşı asgari ücrete çalıştır,adam karın tokluğuna neredeyse çalışsın ondan sonra milli gelirimiz bilmem kaç dolar,büyüme hızımız şukadar,milli hasıla bu kadar açıklamaları yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (7 yıl önce)
    Sevgili Malatya Haber İlk yazdığım yoruma devam olarak Diyorum ki siz Malatya ya borçlusunuz okunan bir Haber sitesi olarak Siz araştırıp bulmazsanız sormazsanız yazmazsanız Gazeteci değil foto çekip metin yayınlayan olursunuz Malatya ve mevcut siyasi iradeye zarar vermiş olursunuz. Bir kurumun eksiklerini gerekirse il yönetimini odasını müdürlüklerini var ise eksikliği siz yazacaksınız ki Kamuoyu memleket bilinçlensin. Atayanlar atadıklarına bu ne desin. Seçilenlere seçen hesap sorsun. Diğer illerde yerel habercilik böyle yapılıyor Hiç kusura bakmayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (7 yıl önce)
    Haberi okudum seçilmiş ve atanmış idareciler toplanmış bağlı bulundukları kurumlardan gelenler sayılmaz ise 50 kişi ye anlatmışlar.Resimde görülüyor Okudum nerede avantajlıyız anlamadım.Kime seslendiler bu haberi okuyan iş adamlarına bu toplantının faydası ne onuda anlamadım. Belediye kayseriyi örnek vermiş.Herkes bir seferberlik var demiş.. Eeee sonuç İşkur un avantajları haberde yok.FKA dan proje onayı alıp OSB de fabrika inşaatına başlayan yok var ise de haber de yok.İşkur da son 10 günde şu kadar kişi istisdam edildi yok. Oda başkanları oturmuş konuşuyorlar kendileri kaç personel alacak (yine esnafın parası ile) bir açıklama yok. Malatya Haber bu haberde kamuoyuna esnafa iş arayanlara ne tür bir katkı sundunuz. Ya haberiniz eksik ya da habercilik nedir öğrenememişsiniz. Bu resmi çekenin yanında iki cevval gazeteci bulamadınız mı sorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • celil (7 yıl önce)
    TSO meclisi 75 kişi Esob oda başkanları 50 kişi Borsa meclisi 40 1 org. 100 fab. 2.org 75 fab.nereden baksan 500 kişiye davetiye gitmiş 300 kişilik salonda 75 kişi var Yeni Türkiyede Yeni Malatyanın hali bu işte bu sizin eseriniz siz bu kafayla bu şehrin sorunlarını biraz zor çözersiniz.
    0
    0
    Yanıtla