SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Kısa Sürede Gerekli Müdahaleler Yapılacak"

0
Güncellendi - 2020-02-23 17:02:59
A- A+ PAYLAŞ

DEPREM HASARLI TARİHİ YAPILARDA İNCELEME.. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve beraberindeki heyet, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile birlikte Elazığ merkezli depremin ardından ilçede hasar gören tarihi Ulu Cami, Alacakapı Cami, Yeni Cami ve Silahtar Mustafapaşa Kervansaray’ında incelemelerde bulundu. Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, Eskimalatya’da bulunan tarihi Ulucami’nin güney cephesinde kalıntıları bulunan Şahabe-i Kübra Medresesi’nin de bir an önce ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını ifade etti.

Yaşanan deprem sonrası Tarihi Ulu Cami, Alacakapı Cami, Yeni Cami ve Silahtar Mustafapaşa Kervansaray’ında oluşan hasarlar hakkında bilgiler aktaran Başkan Güder, ilçede büyük önem arz eden tarihi Ulu Cami ve Yeni Cami’deki onarım çalışmalarının hemen başlatıldığını belirtti. İlçede Vakıflara ait diğer tarihi eserler hakkında da Vakıflar Genel Müdürü Ersoy ile kapsamlı bilgiler paylaşan Başkan Güder, Malatya için çok önemli ve anlamlı bir yer olan Şahabe-i Kübra Medresesi’ni ayağa kaldırmak için de Vakıflar Müdürlüğü ile farklı bir çalışma yapılacağının altını çizdi. Yapılan çalışmaların bitmesi sonrasında çok önemli bir tarihi eserin ayağa kaldırılacağı ifade edilirken, Anadolu’nun İslamla tanışmasında çok önemli bir rol oynayan Şahabe-i Kübra medresesi’nde Mevlana’ların, Sadreddin Konevi’lerin, İbn Arabi’lerin müderris olduğu bir mekan hüviyetini taşıyor.

BAŞKAN GÜDER: “TARİHİ MEKANLARIMIZDA OLUŞAN SIKINTILARI YERİNDE GÖRDÜK”

Yapılan incelemeler hakkında kısa bir açıklamada bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Yaşanan depremin ardından bölgemizdeki tarihi eserlerde oluşan sıkıntıları yerinde görmek üzere Vakıflar Genel Müdürümüz ve beraberindeki heyet Malatya’mıza geldiler. Depremin ardından Belediyemiz ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yaptılar. Genel Müdürümüz ile birlikte Battalgazi’mizdeki tarihi Ulu Cami başta olmak üzere Vakıflara ait olan eserlerde oluşan tahribatı gözlemledik. Bildiğiniz üzere bu tarihi mekanlarımız da bazı hasarlar oluşmuştu. Özellikle vatandaşlarımız yoğun şekilde kullandığı Ulu Cami ve Yeni Cami’deki çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Ne yazık ki Battalgazi’mizde iki camimizde hasarlı. Ulu Caminin yeniden ibadete açılması adına çalışmalarımızı yapıyoruz. Genel Müdürümüze bir konu daha paylaştım. İlçemizde ayağa kaldırabileceğimiz başka vakıf eserlerimiz de var. Bu eserlerimizin de bilgisini verdik. Özellikle Şahabe-i Kübra Medrese’miz var. Battalgazi sadece kahramanlık destanlarının yazıldığı bir yer değildir. Battalgazi aynı zamanda ilim destanlarının yazıldığı merkez ve eğitim yuvasıdır. Şahabe-i Kübra Medresesi, o dönemin en etkili üniversiteleri arasında yer almıştır. Osmanlı döneminden önce yapılmış olan, çoğunluğunu Selçuklu eserlerinin teşkil ettiği yapılardan birisidir. Bu konu ile alakalı sayın Genel Müdürümüz Burhan Ersoy, gerekli çalışmalarının yapılacağını ifade etti. Yapılacak olan çalışmalara Battalgazi Belediyesi olarak elimizden gelen tüm imkanlarla katkıda bulunacağız.  İnşallah kısa sürede bu eserlerimiz de ayağa kaldırıldığında Battalgazi’miz ve Malatya’mız turizm’den çok daha fazla pay alacaktır. Battalgazi’mizi hak ettiği yere taşıma çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

ERSOY: “ÇALIŞMALARIMIZI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALACAĞIZ”

Çalışmaları bir bütün olarak ele alacaklarını ve en kısa zamanda çalışmaların tamamlanacağını vurgulayan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Deprem sonrası Malatya’ya ikinci gelişimiz. Battalgazi’deki Ulu Cami ve buradaki tüm eserleri gördükten sonra çalışmalarımıza başladık. Bununla ilgili kurumlarla birlikte gerekli kararlarımızı aldık. En kısa süre içinde gerekli müdahaleler yapılacak. Biz, sadece artçı depremlerin durmasını bekliyoruz. Allah’a çok şükür artçı depremlerde bitti sayılır. Çalışmalarımızı bir bütün olarak ele alacağız ve en kısa zamanda da çalışmayı bitireceğiz. Şahabe-i Kübra Medrese’nin de kazısı için gerekli olan ödeneği aktarıp, orayı da biran önce onardıktan sonra güzel bir tarihi eser olarak Battalgazi’ye ve Malatya’ya kazandırmış olacağız. Bu çalışmalarımızın dışında depremde zarar gören ailelerimizi de ziyaret ettik. Onlarla ilgili yapabileceğimiz sosyal yardımları da değerlendirdik. İnşallah Malatya’mız en kısa zamanda derlenip toparlanacak ve eski günlerine dönecek. Malatya Kadim bir şehir. Bu şehirde olmaktan da mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR'E ZİYARET..

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Ziyarete, AKP İl Başkanı İhsan Koca, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Büyükşehir Genel Sekreteri Cemal Noğay ile MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş eşlik ettiler.

Gürkan: Vakıf eserlerinin restore edilmesi konusunda istişarede bulunuyoruz

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’u Malatya’da ağırlamaktan, büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; “AK Parti İl Başkanımız ve Battalgazi Belediye Başkanımız ile birlikte vakıf eserleri ile ilgili neler yapılabileceği noktasında istişarelerde bulunmak üzere Genel Müdürümüz buraya geldiler.

Geçtiğimiz günlerde depremin yaralarının sarılmasındaki süreçte de hem bizlere geçmiş olsun hem de deprem ile ilgili vakıf eserlerinin görmüş olduğu eksiklik, zarar veyahut ta onlarla ilgili yapılacak işlerin yerinde görülüp, incelenmesi ve onlarla ilgili restorasyon projelerinin hazırlanması noktasında geçtiğimiz günlerde geldiğinde talimatlar verdi.

Bu talimatlar doğrultusunda Bölge Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yaptılar. Battalgazi Belediyesi yetkilileri ve teknik elemanları tarihi eserlerle ilgili görevli arkadaşlar aynı çalışmayı yürüttüler. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu çalışmaları birlikte yürüttük.

Bugünde yapılan çalışmaların genel değerlendirilmesinin masaya yatırılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi noktasında neler yapabileceğiz onların değerlendirilmesi amacıyla Genel Müdürümüz geldi. Bu çalışmaları bütün teknik arkadaşlarımız ile birlikte değerlendirdik.

Vakıflar Bölge Müdürümüzü Malatya dışında biri olarak görmüyoruz. Fahri hemşerimizdir. Malatya’ya özel gönül bağı olduğunu biliyoruz. Malatya’nın sorunlarını yakından bilen ve takip eden ve geçmiş dönemlerdeki vakıf eserlerinin ayağa kaldırılmasında çok emeği olan Genel Müdürümüze tekrardan teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum” dedi.

Güder: Gerekli istişareleri yapacağız

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Vakıflar Bölge Müdürümüzü Malatya’da ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Malatya denilince, özellikle Battalgazi dediğimizde tarihi eserlerimizin, kültürel eserlerimizin yoğunlukta olduğu bir bölge akla geliyor. Önceki yapılan çalışmalardan dolayı hükümetimize ve şu anda Büyükşehir Belediye Başkanımıza yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Oradaki eserlerin ayağa kaldırılması Türkiye’mize ve Malatya’mıza kazandırılması noktasında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de orada restore etmemiz ve ayağa kaldırmamız gereken eserlerimiz var. Battalgazi Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalar var. Yapmış olduğumuz çalışmaları Genel Müdürümüze takdim edeceğiz. Gerekli istişareleri yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Ersoy: Gerekli çalışmaları yapacağız

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Malatya’ya ikinci gelişim. Sayın Valimizi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ziyaret ettik. Bugünde inşallah Battalgazi ve yereldeki, merkezdeki bütün camilerimize yeniden bakacağız. Onlarla ilgili hazırlanan hasar tespitlerine bakacağız. Bugüne kadar 10 günlük sürede artçıların durması konusundaki düşüncemiz vardı. Çok şükür onlarda durmuş vaziyette, artık müdahale zamanı geldi. Gerekli müdahaleyi yapacağız.

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, Malatya’ya karşı görevimizi ifa edeceğiz. Malatya bizim tarihi kadim bir şehrimiz. Malatya’da yaptığımız eserlerin bir kısmında gördüğüm kadarıyla hasarlar oluştu. Bunlar en kısa zamanda derlenip, toparlanacak ve restorasyonu yapılacaktır.

Dün de Elazığ Valimizle, Elazığlı vatandaşlarımız ile görüşmeler yaptık. Elazığ ve Malatya çok şiddetli bir depreme maruz kaldı. Tekrardan Elazığ ve Malatyalı kardeşlerime Allah’tan sabır diliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah bundan sonra Malatya’mız ve Elazığ illerimiz böyle bir afete mazur kalmazlar. Temennimiz budur.

Vakıflar Genel Müdürlüğümüz olarak, tarihi eserlerimizi korumak ve kollamak en tabi görevimiz. Malatya için gereken ne ise onu yapacağız. Ödenek sorunumuz yok. Her şeyi yerli yerinde yapacağız.

İşbirliği içerisinde gerekli çalışmalar yapılacaktır

Bugüne kadar yaklaşık 5 bin 300 tane tarihi eseri restore eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, buradaki 17-18 tane eseri restore etmekte gecikmeyecek. En kısa zamanda müdahalesini yapacaktır. Bu konuda Sayın Bakanımızın talimatı üzerine, biz bu çalışmayı ilk afetin olduğu akşam başlattık. Gerekli hasar tespiti yapıldı. Bundan sonraki çalışmalarda Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile birlikte işbirliği içerisinde gerekli çalışmalar yapılacaktır. Halkımız huzur içerisinde olsunlar” şeklinde konuştu.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • İsmail (4 yıl önce)
    Yeni camiyi çabuk zamanda bitirin
    0
    0
    Yanıtla