Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına karar verdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TBMM’de erken seçim çağrısında bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. 30 dakika süren kabulün ardından Erdoğan’ın düzenlediği basın toplantısına Başbakan Binali Yıldırım ve AKP MYK üyeleri de katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında, “Sayın Devlet Bahçeli ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın bahçeli ile daha önce de çeşitli defalar bir araya gelerek ülkemizle ilgili iç ve dış gelişmeler üzerinde görüş alış verişinde bulunmuştuk. Bugünkü görüşmemizde kendisi ile oldukça geniş bir yelpazede istişare ettik. Sayın Bahçeli’nin dünkü TBMM’deki grup toplantısında ifade ettiği milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınmasıyla ilgili teklifini de değerlendirme fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.
Başbakanın değerlendirmesi
Başbakan Binali Yıldırım, “Ülkemin geleceği, milletimin geleceği benim şahsımın geleceğinden çok daha önemlidir. Ülkemizin yararına olan her türlü karara şahsi beklentileri bir tarafa bırakarak bugüne kadar hep arkasında olduk, olur dedik, bundan sonra da milletimin emrinde çalışmaya, ülkemin geleceği için, milletimizin selameti için gayret etmeye devam edeceğim” dedi.
Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin 24 Haziran tarihinde yapılmasını açıklamasının ardından Çankaya Köşkü’nde konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. 24 Haziran 2018 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve muhtar seçimlerinin yapılacağını söyleyen Yıldırım, “Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Dün, Meclis grup toplantısında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erken seçim yapılması gerektiği yönünde bir beyanatta bulunmuş ve kamuoyuna duyurmuştu. Akabinde Cumhurbaşkanımıza bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Cumhurbaşkanımız ile bu konuda görüşmede ele alınmıştır. Sonrasında Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımızın başkanlığında partimizin yetkili kurulları bir araya gelip bütün bu gelişmeleri değerlendirmek suretiyle bir karar vermiştir. Verilen karar, seçimlerin bu yıl içerisinde ve bugünden itibaren 65 gün sonra seçimlerin yapılması yönünde olmuştur” ifadelerini kullandı.
Seçimlerin erkene alınması beklentisinin zaman içerisinde arttığını kaydeden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ ‘Neden seçimler erkene alındı? 3 Kasım 2019’da yapılması gerekiyordu. Neden değişti bu tarih denebilir. 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylaması ile beraber parlamenter sistem değiştirilmiş ve halkımızın kabul oylarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Anayasa’da yerini aldı. Bu anayasa değişikliğinin kabulünden sonra bazı maddeler hemen yürürlüğe girmiş, bazı maddelerde yapılacak ilk seçimlerde yürürlüğe girmesi öngörüldü. Aradaki zaman içerisinde, 2 yılı aşkın bir zaman içerisinde zaman zaman 3 Kasım’da seçimlerin yapılması yönünde hükümetimiz, partimiz tarafından irade beyan edilmesine rağmen seçimlerin erkene alınması yönündeki beklenti zaman içerisinde azalmamış artmaya devam etmiştir. Vatandaşlarımız bu değişikliği artık biran önce yürürlüğe girmesi ve fiili durumun Anayasa ile uygun hale gelmesini beklemektedir. Sürenin bu şekilde devam etmesinin ülkemizin karşı karşıya bulunduğu jeopolitik gelişmeler ve güvenlik konuları da buna dahil olunca, dün ve bugün yaşanan gelişmeleri de dikkate aldığımızda böyle bir karar alınma yoluna gidilmiştir.”
İki yıla yakın Başbakanlık görevini yürüttüğünü ve bu süreç içerisinde Türk siyasi tarihinin önemli olaylarının yaşandığını belirten Yıldırım, “2 yıla yakındır Başbakan olarak 65. Hükümette görev yapıyorum. 2 yıl kısa bir süre olabilir ama Türkiye siyasi tarihinin çok önemli olaylarını yaşadığımız bir süre olarak akıllarda kalacaktır. 15 Temmuz hain darbe girişimi, hemen arkasında FETÖ, PKK, DEAŞ, YPG, PYD örgütlerine savunma esaslı değil taarruz esaslı mücadelenin başlatılması, Fırat Kalkanı Harekatı ve akabinde yıllardır karşı karşıya kaldığımız vesayet girişimlerini topyekün sona erdirecek Anayasa değişikliği yönetim sistem değişikliği meclise MHP ile getirilmiş olması ve daha sonra da halk oylaması ile bu değişikliğin 16 Nisan’da vatandaşlarımızın kabul oyuyla gerçekleşmiş olması Bütün bunlar aslında son 2 yıl içerisinde ülkemizin karşı karşıya kaldığı önemli gelişmelerdir. Milletimizin desteği ve duasıyla ülkemizin beka sorunu haline gelen bu hadiselerden başarıyla bugünlere geldik. Seçimleri de yaptıktan sonra 2023, 2035, 2053 ve 2071 vizyonuna yönelik ülkemizde çalışmalar devam edecektir. Seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Seçimlere katılacak siyasi partilere de başarılar diliyorum. ‘Son Başbakan olarak 16 ay daha süreniz var neden böyle bir erken seçime gidiyorsunuz’ deniyor. Ülkemin geleceği, milletimin geleceği benim şahsımın geleceğinden çok daha önemlidir. Ülkemizin yararına olan her türlü karara şahsi beklentileri bir tarafa bırakarak bugüne kadar hep arkasında olduk, olur dedik, bundan sonra da milletimin emrinde çalışmaya, ülkemin geleceği için, milletimizin selameti için gayret etmeye devam edeceğim” açıklamasını yaptı.
Erken seçim teklifi TBMM'ye sunuldu
Erken seçim teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, "Seçimler demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sandık demokrasinin kendisidir. Memleketimizi, milletimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum" dedi.
Erken seçim teklifi AKP ve MHP Grup Başkanvekilleri tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Komisyonuna havale edileceğini belirterek, daha sonra Meclis Genel Kurulu'na geleceğini belirtti. Kahraman, "Allah hayır eylesin. Seçimler demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sandık demokrasinin kendisidir. Memleketimizi, milletimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Her iki partiyi ve diğer partileri de başarılı bir seçim beklesin diyorum. Hayırlı eylesin, uğurlu eylesin" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasının siyasette de yeni bir dönemin miladı olduğunu söyleyerek, "Milletimizin darbe gecesi gösterdiği kahramanlıkla unutmayacaktır. 7 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul Yenikapı'da yaptığımız ve milyonlarca vatandaşımızın katıldığı büyük miting ise, milletimizin biz siyasetçilere verdiği mesajı çok açık ve net ortaya koymuştur. Nitekim 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halk oylamasına giden süreçte milletimizin önümüzde açtığı yol bu şekilde kesinlik ve kararlılık kazanmıştır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin önündeki iç ve dış gündemin yoğunluğu erken seçim kararının bir an önce alınarak belirsizliğin ortadan kaldırılmasına işarete eden Elitaş, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birlikte yapılacağını aktardı.
Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı, Bülent Turan, Mehmet Muş ve İlknur İnceöz, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta imzasına taşıyan teklif TBMM Başkanı'na sunuldu.
iha