Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, sonradan "hayalet olan" 300’ü aşkın girişimcinin yatırım yapma taahhüdü ile kurulan ancak bugüne kadar tek bir yatırımcının bile uğramadığı Darende Organize Sanayi Bölgesi için “Biz orayı iyi niyetle kurduk. Bundan sonrası iş dünyasına ait. İş dünyasının orayı sahiplenmesi lazım” dedi. Erkoç, TSO yönetimin yanı sıra Darende Belediyesi ve Darende Kaymakamlığı’nın da yatırımcıların bölgeye getirilmesi hususunda gayret göstermeleri gerektiğini ifade etti.
İki firmaya yer tahsis edilmiş
Yaklaşık bir yıldır yatırıma hazır hale gelmesine rağmen, Darende OSB’de bugüne kadar herhangi bir firmanın yatırım yapmadığına ilişkin eleştirilere cevap veren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, sorumluluğun iş dünyasında olduğunu söyledi. Darende Organize Sanayi Bölgesi’ni iyi niyetle kurduklarını ancak yatırımcıların ilgi göstermediğini kaydeden Erkoç, “Biliyorsunuz Darende Organize Sanayi Bölgesini faaliyete geçirdik ve yer tahsisi yapılacak aşamaya geldi. Bildiğim kadarıyla iki tane firmamıza yer tahsisi yapıldı. Malatya dışında yaşayan Darendelileri, belediyemizin, kaymakamlığımızın ve bizlerin de girişimleriyle oraya çekip 5-6 firmamıza birkaç tane yer tahsisi yaparsak tahmin ediyorum ki orası dolar. Tabi biz iyi niyetle kurduk. Bundan sonra iş dünyasının bu işi sahiplenmesi lazım. Ve ilçedeki dinamiklerin bu noktada biraz daha gayretli davranmaları lazım” diye konuştu.
“Sanayi iklimi yeni yeni oluşuyor”
Organize sanayi bölgelerindeki fabrikaların sıkıntılı bir ekonomik süreçten geçip geçmediğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yatırımcıların bir takım sıkıntılar yaşadığını ancak bunların çok ciddi sıkıntılar olmadığını ifade etti. Malatya’da sanayi ikliminin yeni yeni oluştuğunu belirten Erkoç, şu anda ekonomik açıdan en fazla sıkıntı yaşayan kesimin küçük ölçekli firmalar ile esnaflar olduğunu kaydetti. Erkoç, şunları söyledi: “2013 yılındaki ihracat rakamlarımıza göre 6 milyon dolar daha fazla bir ihracat yapmışız. 2014 yılında 414 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Çevremizdeki bu kadar olumsuzluğa rağmen Malatya’daki ihracatın artışı Malatya ekonomisinin iyi noktada olduğunun göstergesidir. Bunu yeterli görüyor muyuz? Ben her zaman söylüyorum. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Malatya’nın ihracat rakamları daha da yukarıda olmalı. Çünkü biz sanayide son dönemde sanayileşen bir kentiz. Sanayi iklimini, sanayi ortamını yeni yeni oluşturmaya başladık. İşte bu organize sanayi bölgeleri ile sosyal alt yapının güçlenmesiyle biraz daha ortay açıktı. 2015 yılında işin başındayız. OSB’de şu anda ciddi anlamda sıkıntılar yaşanabilir ama çok ciddi sıkıntılar söz konusu değil. Şu anda özellikle sıkıntıda olan kesim orta gelirli ve esnaf kesimdir. Tabi ki ülkede etrafında oluşan bu ateş çemberine ve olumsuzluğa rağmen ihracatını arttırmış olması ekonominin çok da karamsar bir tablo çizmediğini de gösterir.”