TEKSTİL ATÖLYELERİNİN OSB'YE TAŞINMASINDA GELİŞME YOK.. SİYASİLER DE ŞİKAYETÇİ!.. Özelleştirme İdaresi tarafından satışı 31 Mart 2019 tarihinden sonraya bırakılan Malatya E Tipi Cezaevi yanındaki alanda bulunan tekstil atölyelerinin Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınabilmesi için başlatılan çalışmaların hangi aşamada olduğu bilinmezken, 1200’e yakın işçinin çalıştığı atölyelerin bulunduğu alanın Özelleştirme İdaresi tarafından olası satışı durumunda tekstil atölyelerine nasıl bir çözüm bulunacağı belirsizliğini koruyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 2 yıl önce özelleştirme adına söz konusu alanı satışa çıkarmış, burada tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve şimdilerde yaklaşık 1200 işçi çalışan atölyelerin bulunması nedeniyle tepki gördüğü için iptal edilmişti. Ancak geçtiğimiz Kasım ayında yeniden satışa çıkarılan E Tipi Cezaevi yanındaki alan, Ocak 2019’da yapılacağı açıklanan satış ihalesi 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasına ertelenmişti.
Bölgede faaliyet gösteren tekstil atölyeleri, Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmak için kurumsal faaliyet yürütülmesi adına dernek çatısı altında birleşmiş, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde Kalkınma Ajansı ile işbirliği içinde OSB’de yer tahsisi ve gerekli kaynakların sağlanması için çalışmalar yürütüldüğü kamuoyuna yansımıştı.
Tüfenkci: Bu işler oturarak olmaz, elimizi taşın altına koymamız lazım
Bazı tekstil atölyeleri, gelinen noktada durumun belirsizliğinden duydukları rahatsızlığı ifade ederken, o dönem çalışmaları yakından takip eden Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bu işler öyle oturarak olmaz. İş yapmamız lazım. Herkesin elini taşın altına koyması lazım” dedi.
Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, konuyla ilgili sorulara verdiği yanıtta, alt yapıda hala bazı prosedürlerin tamamlanmadığını, bu nedenle bir dizi iş ve işlemlerin yavaş yürüdüğünü kaydederek “Yani bu işler oturarak olmaz. İş yapmamız lazım. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. Ben burada siyaset için söylemiyorum. Doğrusunu söylüyorum. Ertele ertele ne olacak?” dedi.
“Herkes konuşuyor, işine bakıyor ama kimse işine sahip çıkmıyor”
Tekstil atölyelerinin, organize sanayi bölgesinde yer edinmeleri için bazı prosedürleri yerine getirmeleri ve bu işleri yakından takip edecek kurumsal bir yapı oluşturmalarının gerekliliğine işaret eden Tüfenkci, “Bildiğim kadarıyla da kooperatifi kurdular. Bakanlıktan yer tahsisi istenecek veya belediye ve valilikle irtibata geçecekler. TSO da, tekstil atölyelerine yer tahsisi için çalışma yürütüyordu. Atölyeler için 500-1000-1500 metrekarelik yerler tahsis edilecekti. Şimdiye kadar bazı prosedürler tamamlanmış olsaydı 10 kere tamamlanmıştı. Herkes işine bakıyor, konuşuluyor, ama takip eden kimse yok. Hatta bu tekstil atölyeleri dernekleşmişti. Bugüne kadar nasıl bir adım izlendi bilmiyoruz. Hangi aşamaya gelindi? Bilgimiz yok.
Veya yürütülen çalışmalarda aşamadıkları nokta varsa, herhangi bir sıkıntı varsa belediye, valilik başka örneğin bakanlıkta mı tıkandılar, Bize söylesinler. Bana veya diğer milletvekili arkadaşlarımız da çözer. Ama kimse işine sahip çıkmıyor” diye konuştu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise “Kalkınma Ajansı ile bu konudaki istişarelerimiz sürüyor. Ama biraz kaynak sıkıntısı var. Tekstil atölyelerinin kooperatifleşmesi lazım. Çünkü Kalkınma Bakanlığı, kooperatiflere yüzde 60 hibe desteği veriyor. Alt yapıdaki bazı prosedürlerin tamamlanması lazım” dedi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
GÖRSEL: Tekstil atölyelerinin bulunduğu Tekel Depoları (kırmızı çizgilerle çevrilmiş alan)