AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Yeni Türkiye’ye biz 10 Ağustos 2014 tarihinde merhaba dedik” diyerek Türkiye’nin Yarı Başkanlık ya da Başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini söyledi. Çalık, 7 Haziran seçiminde ise en önemli konunun yeni anayasa olacağını belirtti.
“ESKİ TÜRKİYE’YE NOKTA KONULDU”
TGRTHaber TV’ye konuk olarak gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “10 Ağustos 2014 tarihini bütün milletimizin yüreğine nakşetmiş bir tarih olarak anlamamız gerekiyor. 10 Ağustos 2014 tarihi eski Türkiye’ye nokta, yeni Türkiye’ye merhaba dediğimiz bir tarih. Geçmiş dönemdeki vesayetlerin tamamının ortadan kaldırıldığı, çözüm süreci ile birlikte Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin devam ettirileceği, ekonomik istikrarın, siyasi istikrarın devam ettirileceği ve dünya devletleri ile yarışacak bir Türkiye tasavvur eden Yeni Türkiye’ye biz 10 Ağustos 2014 tarihinde merhaba dedik. Milletimiz Recep Tayyip Erdoğan’ı, milletin iradesi ile her iki kişiden birisinin oyunu olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşıdı. 10 Ağustos 2014 tarihini, yeni Türkiye’nin başlangıç tarihi olarak alırsak eğer, o gün sürece giderken çok net söylemiştik; Cumhurbaşkanı’nın mevcut yetkileri içerisinde tanınan bütün işlemleri sayın Cumhurbaşkanımız yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız seçildiği zaman bu durum herkes tarafından biliniyordu. Farklı bir Cumhurbaşkanı olacaktı. Milletimizde bunu bilerek Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı seçti. O seçim sürecinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız her alanda Türkiye’de var olan tüm kurumlarla diyalog halindeydi ve bu diyaloğunu devam ettirdi. Cumhurbaşkanı ile, Başbakanı ile Bakanlar Kurulu ile ve partinin üst düzey yönetimi ile sadece millet için çalışacak bir atmosfer oluşturuldu” dedi.
“CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYINDA MİLLET İRADESİ TOPLANMIŞTIR”
Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplanması ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Çalık, “Bakanlar Kurulu ilk defa Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Bakanlar Kurulu’nu toplayan 6. Cumhurbaşkanı. Rahmetli Özal’da farklı zaman ve zeminlerde 7 defa Bakanlar Kurulunu toplamıştır. Dolayısıyla olağanüstü bir durum söz konusu değil. İlk kez oluyor diye bir algı operasyonu yapılmaya çalışılıyor. En önemlisi olan şudur, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız arasındaki diyalogdur. Bu da geçmişte yaşanan tüm kargaşalara inat, kardeşlik duygusu ile var olan insani ilişkileridir. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda millet iradesi toplanmıştır. Başbakan ve kabine milletin oyları ile seçilmiştir, Cumhurbaşkanı milletin oyları ile seçilmiştir. Dolayısıyla milletin iradesinin yansıdığı, milli iradenin yansıdığı fotoğraf bu fotoğraftır” diye konuştu.
“MUHALEFET ÜLKE İÇİN ÜRETEMİYOR”
Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanmasına tepki gösteren muhalefet partilerini de eleştiren Çalık, “Muhalefet kendince herhangi bir şey üretemediği için, hem ülke yönetimi için, hem milletin iradesi için her hangi bir şey sarf edemediği için bizim yapmış olduğumuz icraatlar ve tavırlar üzerinde siyaset üretmeye çalışıyor. Bir davanın neferleri olarak sayın cumhurbaşkanımız ve sayın başbakanımız milletin iradesine ortak sahip çıkacaklardır” ifadelerini kaydetti.
“TÜRKİYE BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMELİ”
Türkiye’de parlamenter sistemin halkın oyları ile Cumhurbaşkanını seçilmesinden dolayı sistemin yeniden tarif edilmesi gerektiğini bildiren Çalık, “Başkanlık ya da Yarı Başkanlık sistemi Türkiye’nin vazgeçilmezleri arasına girmelidir. Cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan parlamenter sistemin bugün aksayan taraflarını göz önünde bulundurduğumuzda çok net bir şekilde Türkiye Yarı Başkanlık ya da Başkanlık sistemine mutlaka geçmelidir” dedi.
“SEÇİMDE EN ÖNEMLİ KONU YENİ ANAYASA OLACAKTIR”
Yeni Anayasanın AKP için 7 Haziran 2015 seçiminde en önemli konulardan birisi olacağını belirten Çalık şunları söyledi:
“Biz milletimize ‘7 Haziran 2015 seçimlerini güçlü bir şekilde destekleyin” derken en önemli hedefimiz yeni bir Anayasa olacaktır. Yamalı bir bohçaya dönmüş bir Anaya var ve maalesef 1980 darbesinin ürünü bir Anayasa var. 1982 Anayasası ile halen bu ülkeyi idare etmeye çalışıyoruz, ama tüm partiler yeni Anayasa cümlesini kullanıyor. Biz bu 24. Dönem Meclisimizde bir komisyon kurduk ve tüm siyasi partilerden eşit temsil oranı ile temsilci istedik. Maalesef muhalefet partilerinin göstermiş olduğu tavırlardan dolayı sonuçlandıramamıştık. Biz yeni Anayasa’yı, tüm siyasi partilerimizle, tüm kurumlarımızla beraber yapalım istiyoruz. Bunun içinde 2015 seçimleri çok önemli. Biz parlamentoda en azında üçte ikisini oluşturacak çoğunluğu alacağız. Gittiğimiz her yerde bunu görüyoruz. Sayın Başbakanımıza gösterilen sevgiyi ve ilgiyi görüyoruz. Parlamentoda da Anayasa değişikliğini sağlayacak güçlü bir desteği alacağımız umudundayım. Vazgeçilmezimiz yeni bir Anayasadır. Biz bu konuda çok emin adımlarla ilerliyoruz. Halkımız siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın ve çözüm sürecinin devam etmesini istiyor ve yeni bir Anayasa istiyor. Yeni Anayasa seçim döneminde milletimizden en çok destek isteyeceğimiz konulardan bir tanesidir. Milletimiz şimdiye kadar 9 seçimde verdiği desteği 2015 seçiminde de verecektir.”