Darende’de ziyaretler gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, büyükşehir yasasının çok büyük mağduriyetler yarattığını belirterek, “Mahallelerin hizmete erişimi neredeyse imkansız hale geldi. Büyükşehir Yasası ile hizmet kalitesi ve hızı düştü ” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba beraberinde Darende İlçe Başkanı Sinan Sunguroğlu ve parti yöneticileriyle Darende İlçesi’nde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Balaban’da konuşan Malatya Milletvekili, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, büyükşehir yasası meclise geldiğinde defalarca söz alıp bu yasanın köyleri çok büyük sıkıntıya sokacağını söylemiştik. Bugün geldiğimiz noktada maalesef dediklerimizde haklı çıktığımız ortaya çıkıyor” dedi.
Balaban’ın ilçe olması için kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Veli Ağbaba, gerekli tüm hizmetlere Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla ancak ulaşılabildiğini ve uzaktaki mahallelerin bu hizmetlere ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Ağbaba, Ulupınar’ı, Yenice’yi, Balaban’ı kapsayan yeni bir ilçe kurulmasıyla ilgili TBMM’ye de bir kanun teklifi sunduğunu ancak o dönem yerel halkın bu teklifi yeterince desteklemediğini hatırlattı.
“ESKİDEN BU TOPRAKLARDA YAŞAM VARDI; ÇÜNKÜ TÜRKİYE ÜRETİYORDU”
AKP’nin tarım ve hayvancılık politikalarını da eleştiren Ağbaba, tarımsal üretim konusundaki düşüşle ilgili şöyle konuştu:
“Eskiden köylerde nüfus var mıydı? Vardı. Vatandaş bostanını bahçesini ekiyor muydu? Ekiyordu. Ama artık köylerdeki nüfus hızla düşüyor. Niye? köylerde okul yok, vatandaş çocuğunu okutmak için şehre gidiyor. Eskiden vatandaşın bir dönüm arazisi varsa, toprağının ağasıydı, toprağını ekiyor, çoluğunu çocuğunu geçindiriyordu. Artık üretim de kalmadı. Şimdi sarımsağın kilosu olmuş 40-50 Lira. Bunun suçlusu sarımsak mı? Ekmezsen, dikmezsen, üretmezsen, her şeyi ithal edersen fiyat da yükselir. Burada suçlu sarımsak mı, sarımsağın üretimini bitirenler mi? Sebze üretip satamıyoruz artık. Eskiden hayvancılık vardı, çiftçilik vardı. Eskiden bu topraklarda yaşam vardı, çünkü Türkiye üretiyordu. O zamanlar Türkiye tarımda kendi kendisine yeten sayılı ülkeden biriydi. Şimdi ise durum değişti. Eskiden fabrika olan yerlerde şimdi kahveler var. Çünkü üretimi unuttuk. Niye? Çünkü tarım politikamız yanlış, hayvancılık politikamız yanlış.”
Bülten