SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf Toplu Kapatmalarla Karşı Karşıya Kalabilir"

0
Güncellendi - 2022-01-25 18:23:46
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Kahveciler Odasını ziyaret ederek oda başkanlığına tekrar seçilen Hacı Karanfil ve yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

“Esnafın ekonomik kriz şartlarında ayakta kalamayacağını” ifade eden Ağbaba, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Depremin üzerinden 2 yıl geçti, sorunlar hala çözülebilmiş değil

24 Ocak Malatya ve Elazığ depreminin yıl dönümüne ilişkin konuşan Ağbaba, “Deprem sadece Sivrice’deymiş gibi Türkiye’ye yansıdı ama aslında Malatya’nın da genelini etkiledi. Başta Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi, Yeşilyurt olmak üzere birçok ilçemizi doğrudan etkiledi. O dönemde Türkiye büyük bir dayanışma gösterdi. Hem bizim belediyelerimiz, hem çeşitli kuruluşlar olabildiğince yardım etmeye çalıştılar. Biz de burada hem gıda anlamında, çadır anlamında, hayvan yemi anlamında elimizden geldiği kadarıyla destek olduk. Yine o süreçte yaklaşık 1 hafta boyunca köylerdeki eksikler tespit edildi. Elazığ’dan konutlar yapılmaya başlandı. Mağduriyetler hala devam ediyor. Maalesef depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunlar çözülebilmiş değil. Umarım kısa sürede bu sorunlar çözülür. Özellikle köylerde insanlara konut yapılmıyor. ‘Taşıt gitmiyor, grayder gitmiyor’ gibi çeşitli sebepler üretiliyor. Devletin görevi tabi bu sorunları çözmek. Ayrıca siz Doğanyol, Pütürge, Kale’nin köylerinde kendi köylerinde hayvancılık yapan, tarımla uğraşan insanları şehre yönlendirirseniz, şehrin yükü artacak hem de işsizlik artacak. Oralarda üretim yapılmayacak, tarım yapılmayacak. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla köydeki insanların şehre yönlendirilmesi kadar yanlış bir şey yok. Mutlaka herkesin kendi bulunduğu yerde konutları yapılmalı” dedi.

Nutuklar atılıyor ama Hekimhan ve Kuluncak’ta konutlar teslim edilemedi

“Hekimhan ve Kuluncak depreminin de 6. yılı. Türkiye’de en mağdur olan yerlerden biri Hekimhan ve Kuluncak’tır. Ne yazık ki halen bir çivi çakılabilmiş değil. Hala nutuklar atılıyor, hala laflar söyleniyor ama maalesef konutlar teslim edilebilmiş değil. Orada Hekimhan ve Kuluncak’ın mağduriyeti de devam ediyor. Sanki Hekimhan, Kuluncak Türkiye’nin ilçesi değil de başka bir ülkenin ilçesi gibi muamele görüyor. Biliyorsunuz Türkiye’de birçok felaket yaşandı. Hem yangın, hem sel felaketleri yaşandı. Onların bir kısmı çözüldü, çeşitli destekler verildi. Malatya afet bölgesi ilan edilmediği gibi maalesef sorunlarımız çözülemedi ve çözülmek için beklemeye devam ediyor.”

Bu zamlarla esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil

“Pandemide esnafımız çok etkilendi. Bunların başında kahve işletmeleri, çay ocakları, kafeler geliyor. Biliyorsunuz önce tamamen kapatıldı. Maalesef bu esnaflarımızda çok da destek olunamadı. Kahvehaneler, kafeler, düğün salonları çok büyük mağduriyetler yaşadı. Sosyal devlet olma sorumluluğunu Türkiye yerine getiremedi. Şimdi pandemi hızla devam ediyor. Bence geçmişten çok daha yüksek rakamlarla karşı karşıyayız. Bir kapanma söz konusu değil. Ama şimdi de bir doğal kapanma ile karşı karşıyayız. Gelen zamlara baktığımız zaman esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Geçtiğimiz 1055 TL ödenen BAĞKUR primi şimdi 1700 lira seviyesine yükseldi. Elektrik geçtiğimiz yıllarla bu yıl arasında 2 kat fark var, en az 2 kat fark var. Doğalgaz 2 kattan fazla. BAĞKUR primi yüzde 66’larda zamlanmış. Bir esnafın dükkanı açması Aralık ayı, yada Kasım ayına göre maliyetler açısında 2,5 kat fark var. Bu nedenle esnaf doğal bir kapanmayla karşı karşıya. Esnafa eğer destek verilmese, kademeli elektriğe geçen bir esnaf nasıl şalterini kapatacak. Esnafı geziyoruz birçok esnaf lambasını kapatmış durumda. Suyu unuttuk Malatya’da su yüzde 35 arttı.”

Esnaflar toplu kapatmalarla karşı karşıya kalabilir

“Türkiye’de enflasyon yüzde 36,8 görünüyor ama Şubat ayında enflasyon yüzde 50’ler seviyesinde olacak. Ülkeyi yönetenler ‘enflasyon tek haneye düşecek’ diyorlar ya büyük bir yalan. Alım gücümüz hızla düşüyor. Diğer taraftan insanların temel kullanması gereken elektriği, doğalgazı, suyunun maliyeti artıyor. Türkiye hızlı bir yoksullaşma ile karşı karşıya. Esnaflar toplu kapatmalarla karşı karşıya kalabilir. Şu anda memleket bahar havasını yaşıyor. Bu elektrik, doğalgaz faturalarının etkisini 1-2 ay içerisinde hissedecek. Ayrıca en düşük emekli maaşı 1500’den 2 bin 500 TL’ye yükseltildi. 1500 mü, 2500 mü daha büyük? Derseniz matematik kuralları alt üst oldu 1500 daha büyük. Alım gücü arasında yüzde 30 fark var. Aynı şekilde asgari ücrette öyle eridi. Türkiye fakirleşiyor, yoksullaşıyor. Dolar Kasım ayından bugüne 8’den 13,5 liraya yükselmiş. Bizim Malatyalılar ne yapıyor sağ olsunlar, Dolar 18,33’den düştü diye davul zurna çalıyorlar. O davul zurna çalanlar var ya doların düğünlerde sadece sahtesini görmüşlerdir. Dolar’ın 8’den 13 liraya sanki Bay Kemal çıkardı. 2018’de dolar 4,7 iken 3 kat artmış davul zurna çalıyorlar. Bir algı ile karşı karşıyayız.”

Her şey ateş pahası

Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ise “Genel kurulumuzu yaptık. Sayın vekilimiz bu anlamda hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Yönetim kurulum adına kendilerine hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum. Esnaf ziyaretlerini yapıyorsunuz, görüyorsunuz her şey ateş pahası maalesef. Elektrik ve doğalgaz aldı başını gitti. Birde işsizlik var malumunuz. 24 Ocak depremiyle Malatyamızda deprem korkusuyla içeriye kimse girmedi ve kahvelerimiz boştu. Ondan sonra ise pandemiden dolayı da kapandık. Bayağı bir sıkıntımız oldu. En fazla mağdur olan odamızın üyesi” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Abdullah DURAN (2 yıl önce)
    Bu ülke diğer iktidarlar zamanındaki tabi afetleri de gördü. Muhalefet yapılan hizmetlerim siyaha boyanmış gözlüklerle bakmak değildir. Sizlerden beklenen yapılan yanlışları gündeme getirmek. dezenformasyon ile halkta yanlış algılar yaymak değil. İlla siyaset yapacaksanız, en doğrusunu ve en iyisini ortaya koymak varsa yanlışları gündeme getirirken çözümünü de ortaya koymaktır. Senin hırsızın kötü benim hırsızım iyi, bu siyaset ve politika değildir. Geçmişte bu ülke çok afet gördü, sizin iktidarınızın ortaya koyduğu güzel örnekleri -varsa- niye sıralamıyorsunuz? Bugün İstanbul kar yağışı sonrası ne yaptınız ki yarın yapılacak seçimlere vaatte bulunasınız.. Bu millet artık yemiyor, yemiş gibi görünse de.. vesselam..
    %67
    %33
    Yanıtla