SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Fabrikaları Satmayın Diye Dilimizde Tüy Bitti"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Fabrikaları satmayın diye dilimizde tüy bitti. Geldiğimiz noktada şeker fiyatı 1 ayda 2 katına çıktı.Bu sadece öngörüsüzlük, beceriksizlik değil kasıttır,vatana ihanettir” dedi.

Son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL’den 1.100 TL’ye yükseldi.Nisan’dan Mayıs ayına  şeker fiyatlarında 2 kat fiyat artışı yaşandı.Artan fiyat artışını durdurmak isteyen  Tarım Bakanlığı yine ithalat ipine sarılarak geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatına karar vermişti.Nisan ayında marketlerdeki toz şekerin fiyatı 12 ile 15 TL arasında değişiyordu, Mayıs ayından itibaren şeker fiyatları ortalama 24 liraya kadar yükseldi. Şekerin fiyatı bir ay içerisinde ikiye katlandı.Türkşeker’in zamlarından sonra fiyatlarının çok daha yükseğe çıkması bekleniyor.

“KAMUNUN ELİNDEKİ FABRİKALARI ARPALIK KULLANANLAR YAPTIKLARIYLA ÖVÜNSÜNLER”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜRKŞEKER tarafından önceki gün yapılan şeker zammını eleştirerek, “Türkşeker’e ait şeker fabrikaları satılırken fabrikaları teker teker gezerek ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ demiştik. Özelleştirmenin yaratacağı sonuçları halkımıza anlatmıştık. Aradan kısa süre geçtikten sonra özelleştirmenin can yakıcı sonuçlarını yaşamaya başladık.Özelleştirilen fabrikaların şekere yaptığı zam yetmemiş olacak ki Türk Şeker de, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 zam yaptı. Kristal sekerin fabrika satış fiyatı 27 Haziran itibariyle 50 kg. şeker Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı.Fabrikaları özelleştirenler,kamunun elindeki fabrikaları arpalık gibi kullananlar, yaptıklarıyla gurur duyabilirler” dedi.

"KASIT VAR.."
Şeker piyasasının yüzde 64’ününün özel sektör, yüzde 36’sının TÜRKŞEKER’de kalan fabrikaların elinde olduğunu belirten Ağbaba,”Piyasalar alt –üst olmuş durumda. Üreticiler, tatlı imalatçıları, bakkallar, marketler şeker bulmakta, sattıkları ürünü yerine koymakta zorlanıyor.Bu şekilde devam ederse ve müdahale edilmezse şeker fiyatları çok daha fazla yükselecek. Şekerin fiyatının yükselmesi çok sayıda gıda ürününün de zamlanmasına sebep olacak, hatta binlerce ton pancar üretilen ülkede şeker karaborsaya düşecek. AKP,bir ürünü,üreticilerini ve tüketicilerini bilerek ve isteyerek ateşe attı. Fabrikaları satmayın diye dilimizde tüy bitti. Geldiğimiz noktada şeker fiyatı 1 ayda 2 katına çıktı.Bu sadece öngörüsüzlük, beceriksizlik değil kasıttır,vatana ihanettir” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Haci bilen (2 yıl önce)
    Sayın Ağbaba, Lütfen inceleyin. Hangi tarihte kim şeker ekimine kota koyulmasını ve şeker fabrikası sayısının azaltılmasını istedi. İşte IMF böyle bişey...
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Malatya44 (2 yıl önce)
    Türkiye'deki 33 şeker fabrikasının 15'i devlete 6 şeker kooperatiflerine 12'si de özel sektöre aittir. Malesef genelde Kitler iyi yonetilmediği için, siyasi nedenlerden dolayı gereksiz fazladan ve yüksek maaş ile işçi çalıştırdığı için, verimliliği yakalayamadığı için, eski teknoloji olup üretimi yeni teknolojiye kaydiramadigi için ....vs. zarar eder. Türkşeker tarafından üstlenilen zarar, 2013 yılında 947 milyon TL’ye ulaşmıştır. Zararın maliyeti de yine vatandaşın cebinden çıkar. Devlet eğitim, sağlık, güvenlik ve stratejik alanlar dışında olmamalı. Piyasayı düzenlemeli, tekel olmayı engellemeli, rekabeti sağlamalı. Kurala uymayan ağır cezalandırmalı. Bu konuda fırsatçılar çok fazla ve buna karşın denetim, ceza ve kurallar yetersiz kalıyor. Bir yakınım 2000 öncesi şeker fabrikasinda malum şekilde işçi olarak işe girmişti. Emekli oldu. Çok rahatım, bir kişinin işini on kişi yapıyoruz çay içip oturuyoruz diyordu. Gerisini söylemeye gerek yok. İklimden dolayı ülkemizde şeker kamışından şeker üretilemiyor. Daha pahalı olan pancardan şeker üretiliyor. Kamiş Şekerinin ton maliyeti 400-450, pancar şekerinin ton maliyeti 800-850 dolar. Ayrıca geçen yıl yaşanan kuraklıktan yeterli şeker üretilemedi. Üzerine girdi maliyetleri artınca şeker fiyatlarida bundan etkilendi. Şekerde üreticiyi korumak için çok yüksek ithalat vergisi var. Bu yıllık fiyatın dengelenmesi için 400 bin ton vergisiz ithalat izni verildi. Bizde maliyet fazla olduğu için dışarı normalde ihracatta yapmak çok zor. A,B,C Kota var. NBŞ var. 1998 yılında Pancar üretimi fazla olmasinda kaynaklanan sorunlardan kotaya gecilmiş. Şeker fiyat dengelenmesi, kota IMF ve Dünya bankasına verilen sözler vb nedenlerden şeker pancarı kota uygulaması ve %10 NBŞ üretimi, şeker fabrikalari özelleştirme alt yapı vb nedenlerle 2001 yılında tarafından 4634 sayılı şeker kanunu çıkarılmış. NBŞ kotası sonra kanun ile %5 e düşülmüş , bakanlar kurulu kararı ile şu anda bu oran %2.5 olarak uygulanmakta. Aslında bir çok denklem var. Artılar ve eksiler var. Kısacası Özelleştirmeyi suçlu ilan etmek gözünü kapatıp işine geleni söylemek işine gelmeyeni söylememektir. Her söylenene inanmamak araştırmak lazım.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Pütürgeli (2 yıl önce)Malatya44 isimli kullanıcı yorumuna
    Bu kadar uzun yazı içerisinde gizlemeye çalıştığınız bir başarısızlık hikayesi var. 1. Kitler kayıt dışı çalışmadığı için kontrolsüz serbest piyasa ile rekabet edemez. ( İşçisinin fazla mesaisini öder. 10 000 TL ücret alanı asgari ücretli göstermez. Sigorta primini ve vergisini tam öder. Faturasız ürün almaz ve satmaz KDV sini tam öder. Yıllık izinleri eksiksiz kullandırır...) 2. Gıda standartlarına uyar. (Ayıplı ürün imal edenlerin listesini kontrol ediniz) 3. Birçok özel şirkette "yeğen, teyze, amca .." patronun hatırına idare edilir. Özellikle belediye iştiraklerinde. Bu kötü yönetim anlayışıdır. Kitler üzerinde siyasi baskı olmasa gerekeni o yöneticiler de yapar. 4. Özellikle pancarın telef olan hiçbir zerresi yok. Atmosfere olan katkısı cabası. 5. Akaryakıt üzerindeki aşırı vergi ve gübre ihtiyacınının özelleştirme ile kontrol dışına çıkması. Çalıştığı kit den bir toplu iğneye tenezzül etmeyen ve görevini yapan bütün emekçilere selam olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısı adam (2 yıl önce)
    Chp yi sevmem ama bu adamın her konuda A dan Z ye yanlış konuştuğunu bir kez olsun duymadım gerçekten de Malatya nın ne sorunu varsa yapışıp halletmeye çalışıyor. Akp nin malatya vekili ise koskoca şeker fabrikasına ambargo koydu şekeri fırlattı yok çektirdiler, haberlere yansıyınca bayilik bıraktık falan filan . Bizim kimseye kızma hakkımız yoktur, biz n yaptıysak kendi ellerimizle gidip oy verip yaptık . Umarım akıllanırız bu gelecek seçimlerde, oy kullanacak herkes elini vicdanına koysun herşeyi görsün ona göre karar versin .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ağbaba da CHP bin Malatya milletvekili kadrosuna kotasını koymuş onun haricinde kimse aday olamıyor
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Muhalefet parti vekilleri rahat rahat her şeyi söyler. Aynı kişiler iktidar olsa onlarda susmak zorunda kalırlar. siyasetin özelliği bu.
    %25
    %75
    Yanıtla