Enerji Bakanlığı’nın, Akfen Holding A.Ş. bünyesindeki İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin Malatya’da kurduğu Güneş Enerjisi Santrali (GES)’nin geçici kabulünün 13 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı ve santralin 14 Ağustos tarihinden itibaren ticari enerji üretimine başladığı bildirildi.
Battalgazi ilçesine bağlı Fırıncı Köyü sınırları içindeki GES’in 197,500 M2 büyüklüğündeki tarım arazisine kurulmasına karşın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası hazırlanmadığı öğrenildi.
Yıllık 19,9 GWs elektrik üretecek
Akfen Holding A.Ş.’nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na gönderdiği İOTA Malatya Fırıncı GES projesinin geçici kabulünün tamamlanmasına yönelik Özel Durum Açıklaması’na göre, İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin, Battalgazi ilçesine bağlı Fırıncı köyünde kurduğu 13 MW kurulu güç kapasitesine sahip santralin, yıllık 19,9 GWs elektrik üreteceği belirtildi.
Üretilecek elektriğin, Türkiye ulusal elektrik ağına verilerek devlete satılacağı Fırıncı GES Projesi ile ilgili olarak Akfen Holding’in KAP’a gönderdiği Özel Durum Açıklamasında şu bilgiler verildi: “Şirketimizin iştiraklerinden Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.'nin bağlı ortaklığı olan; İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin, Malatya ilinde bulunan, EPDK tarafından verilen EÜ/ 9288-16/04481 lisans numaralı, 13 MW kurulu güç kapasitesine sahip İOTA M. Fırıncı GES Projesi'nin T.C. Enerji Bakanlığı tarafından 13.08.2020 tarihinde mevzuata uygun olarak geçici kabulü yapılmış ve 14.08.2020 tarihinden itibaren ticari enerji üretimine başlanacaktır. Santralin yıllık 19,9 GWs elektrik üretmesi beklenmektedir”.
Güneş Enerjisi Santrali, 197,500 M2 tarım arazisine kuruldu
Santralin kurulması aşamasında hazırlanan ‘Teknik Olmayan Özet Rapor’da GES’in kurulduğu arazinin tarım arazisi olduğu vurgulandı ve “Alan, tarım ve mera arazileri ile çevrili düz arazide yer almaktadır. 750 m uzaklıktaki Fırıncı Köyü ile aynı yüksekliktedir” denildi.
Santralin tarım arazisine kurulmasına karşın, söz konusu yatırım için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası hazırlanmadığı da öğrenildi.
Tesisten çıkan elektrik ulusal ağa Fırıncı köyü’nde 0.8 km uzunluğunda bir enerji nakil hattı ile bağlanacağı belirtildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
GÖRSEL: Arşiv