SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fırıncı'daki Özel Sektöre Ait GES Devrede

0
Güncellendi - 2020-08-24 02:01:24
Fırıncı'daki Özel Sektöre Ait GES Devrede
A- A+ PAYLAŞ

Enerji Bakanlığı’nın, Akfen Holding A.Ş. bünyesindeki İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin Malatya’da kurduğu Güneş Enerjisi Santrali (GES)’nin geçici kabulünün 13 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı ve santralin 14 Ağustos tarihinden itibaren ticari enerji üretimine başladığı bildirildi.

Battalgazi ilçesine bağlı Fırıncı Köyü sınırları içindeki GES’in 197,500 M2  büyüklüğündeki tarım arazisine kurulmasına karşın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası hazırlanmadığı öğrenildi.

Yıllık 19,9 GWs elektrik üretecek

Akfen Holding A.Ş.’nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na gönderdiği İOTA Malatya Fırıncı GES projesinin geçici kabulünün tamamlanmasına yönelik Özel Durum Açıklaması’na göre, İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin, Battalgazi ilçesine bağlı Fırıncı köyünde kurduğu 13 MW kurulu güç kapasitesine sahip santralin, yıllık 19,9 GWs elektrik üreteceği belirtildi.

Üretilecek elektriğin,  Türkiye ulusal elektrik ağına verilerek devlete satılacağı Fırıncı GES Projesi ile ilgili olarak Akfen Holding’in KAP’a gönderdiği Özel Durum Açıklamasında şu bilgiler verildi: “Şirketimizin iştiraklerinden Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.'nin bağlı ortaklığı olan; İOTA Güneş Enerjisi Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş.'nin, Malatya ilinde bulunan, EPDK tarafından verilen EÜ/ 9288-16/04481 lisans numaralı, 13 MW kurulu güç kapasitesine sahip İOTA M. Fırıncı GES Projesi'nin T.C. Enerji Bakanlığı tarafından 13.08.2020 tarihinde mevzuata uygun olarak geçici kabulü yapılmış ve 14.08.2020 tarihinden itibaren ticari enerji üretimine başlanacaktır. Santralin yıllık 19,9 GWs elektrik üretmesi beklenmektedir”.

Güneş Enerjisi Santrali, 197,500 M2  tarım arazisine kuruldu

Santralin kurulması aşamasında hazırlanan ‘Teknik Olmayan Özet Rapor’da GES’in kurulduğu arazinin tarım arazisi olduğu vurgulandı ve  “Alan, tarım ve mera arazileri ile çevrili düz arazide yer almaktadır. 750 m uzaklıktaki Fırıncı Köyü ile aynı yüksekliktedir” denildi.

Santralin tarım arazisine kurulmasına karşın, söz konusu yatırım için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası hazırlanmadığı da öğrenildi.

Tesisten çıkan elektrik ulusal ağa Fırıncı köyü’nde 0.8 km uzunluğunda bir enerji nakil hattı ile bağlanacağı belirtildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

GÖRSEL: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Yuxel (4 yıl önce)
    Zaten GES santrallerinin kurulacağı arazi için kullanılan terim marjinal tarım arazileri kanun da böyle tanımlanmıştır.Fakat TR de kanunlar sadece kağıt üzerinde kaldığı için hükümetle arası iyi olan herkes istediği araziye yatırım yapabilmektedir ama doğru değil yatırım ayağına eyvallah ama tarımsal araziye yapılması kesinlikle yanlış normal de kanun da izin vermiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çevre Danışmanlık (4 yıl önce)
    Haberde bahsi geçen firmanın, Battalgazi sınırları içerisinde iki ayrı saha için ÇED Başvurusu olmuş ve ikisi de olumlu olarak sonuçlanmış. Verimli ya da kısmen verimli toprak üzerine GES kurmak inşaat maliyetleri ve enerji verimliliği açısında fizibıl görünse de, güzelim toprakların bir daha işlenemeyecek olması oldukça üzüntü verici. Dünya genelinde bulunan örneklere bakıldığında, güneş enerji santrallerinin çorak topraklara ya da faydalı kullanımı olmayacak alanlara kurulduğu görülür.
    0
    0
    Yanıtla
  • TÜTÜNCÜ (4 yıl önce)
    daha bu hizmetin ne işe yaradığını bile bilmeden yorum yapan eleştiren arkadaşlar eleştirmek tabiki çok doğal bir şeydir fakat ezbere sırf bir şey yazayım diye hiç bir bilgi sahibi olmadan yazmak çizmek dürüstlük ve şeffaflık ilkesine aykırırıdır toprakta hizmet sadece ekip biçmek değildir sulama yaptıpın suyun elektriği bu panellerden ve biriktirmiş olduğu akımı trafoya göndermesiyle oluyor yatırım yapmak illa fabrika yapmak değildir dünya ne teknolojilerle neler yapıyor bırakında havadaki güneşten bizde faydalanalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın tütüncü tabiki kurulsun ama tarım arazileri en son başvurulan yer olsun daha vasıfsız yerlere yapılması daha doğru olmazmıydı..Sonra o tarım toprağınıda bulamazsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Bu santralin kimin olduğunu da bi diyeydiniz millet bilseydi. Orda 2 tane var söylenene göre birinin sahibini herkes tanır. Bu hangisi acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • mühendis (4 yıl önce)
    bu santraller çorak verimsiz araziye kurulur ama yandaş oldu mu her yere kurulur bu işler böyle
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (4 yıl önce)
    Yenilenebilir Enerji Yatırımları için SUSUZ ve Ağaç Dikili olmayan Tarım alanlarına izin verilir. Ki bunların çoğu ekilip biçilmeyen alanlardır. Milli gelire katkısı susuz tarlada yetişen tarımsal ürünlerden fazla olan Yenilenebilir Enerji yatırımlarını desteklemek gerekir. Ki ne kadar pahalı yatırım olduğu da ayrı bir gerçektir. Yatırımcıları kutluyorum, Paralarını döviz ve altın kuru ile katlamak yerine yatırım yaptıkları için, yatırımları ile istihdama ve Milli Gelire katkıda bulundukları için. Bu konuda Yenilenebilir Enerji yatırımlarının 100 Konut Üstündeki Toplu Yaşam Alanlarının tamamında Bina Yatırımı ile birlikte yapılması gerektiğini düşünenlerdenim. Eğer bir peşkeş varsa açıklansın hep beraber karşı duralım. Yoksa da yapılanı eleştirmek yerine en az 10 Milyon Dolar veya Euro ile yapılabilen bu tür yatırımların daha fazla yapılması için teşvik edici olsun diye en azından gölge etmeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi (4 yıl önce)
    Köylünün mera alanını tarım arazisini kime peşkeş çektiler birde kalkmış diyorlar kalkınmak için üretim yapın üretimi havada yapacak halimiz yok herhalde toprakla yapılır oda bazılarına veriliyor zaten 585 dönümü milli eğitime devredildi okul yapılması için 10 sene oldu bir çivi çakılmadı 197 dönümü elektrik santraline verildi ne kaldı 000 demekki üretime ihtiyaç yok tarıma ihtiyaç yok hayvancılığa ihtiyaç yok...
    0
    0
    Yanıtla