SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Fiyat İstikrarı İçin TMO Kayısı Almalı'

0
Güncellendi - 2020-07-23 19:02:59
'Fiyat İstikrarı İçin TMO Kayısı Almalı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısı üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kuru kayısı alımı yapmasını bekliyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunun bulunduğu kentte, 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Bu yılın ilk 6 ayında ise 42 bin 670 ton kuru kayısı ihraç edilerek, 113 milyon 317 bin dolar döviz girdisi elde edildi.

Üreticiler, kuru kayısı fiyatlarında istikrarın sağlanması ve hasat sezonunda ürünün pazarda hak ettiği değeri bulması için TMO'nun alım yapmasını istiyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon kayısının kalitesinin üreticiyi memnun ettiğini söyledi.

Çiftçiler piyasaya kalitesi yüksek ürün arz ettikçe kentte üretilen kayısıya ilginin artacağını dile getiren Solmaz, şöyle devam etti:

"Bu yıl kayısıda kalite yüksek, rekolte düşük. Kent genelinde kayısı hasadının 5 bin kişiye istihdam sağlayacağını düşünüyorum. Hasat döneminde 2 aylık süreçte işsizlik sorunu nispeten azalıyor. Bundan dolayı kayısıya ne kadar değer versek azdır. Kayısı hem Türkiye'ye hem de şehrimize döviz girdisi sağlıyor. Dünyanın bir numaralı kayısısı şehrimizde yetişiyor. Malatya'ya Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Şırnak ve doğu illerinin bir çoğundan mevsimlik işçi geliyor. Kayısı kente ve çevre illere ekonomik anlamda destek oluyor."

- "TMO'nun alım yapmasını bekliyoruz"

Çiçeklenme döneminde görülen monilya hastalığının bazı bahçelerde ürün kaybına neden olduğunu belirten Solmaz, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız monilya hastalığından dolayı çiftçimize 10 milyon kadar destek sağladı. Siyasilerden aldığımız bilgilere göre bu yıl inşallah TMO kentte kayısı alımına başlayacak. TMO'nun bir an önce kayısı alımı yapmasını  bekliyoruz. Çünkü hasat edilen ürün işçi paralarının ödenmesi için pazara inecek, çiftçi yok pahasına ürünlerini verecek. TMO pazara erken girerse, çiftçinin ürününün fiyatı düşmeden pazara girerse, çiftçileri çok memnun eder."

- "Kayısının değerinde satılması sağlanabilir"

Yeşilyurt ilçesi Çayırköy Mahallesi'nde yaklaşık 63 dönümlük kayısı bahçesinde üretim yapan Göksel Cengiz de mevsimlik işçilerle bir hafta önce hasada başladıklarını söyledi.

Kayısının değerini bulmasını istediklerini dile getiren Göksel Cengiz, şöyle dedi:

"Kayısıyı hasat ediyoruz ama neye satacağız, ne kadar para kazanacağız, işçiye ne vereceğiz, bunlar belli değil. Monilya hastalığından dolayı ürünümüz az olduğu için 30 işçiyle hasat yapıyoruz. Bu sene kayısımızın kalitesi çok güzel. Bu sezon kayısı rekoltesi düşük olduğu için hem kalitesi yüksek hem de fiyatlardan umutluyuz. TMO'nun kayısı piyasasına gireceğini duydum. Bunun bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Çiftçilerin işçi ücretini ödediği dönemde kayısının değerinde satılması sağlanabilir."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Erol (4 yıl önce)
    Meyvesuyu üreten firmalar piyasada bizlerin çürük dediği döküntü kayısıyı 1,5-2 tl arası köylüden satın aldı. Türkiye bin birçok meyve üretilen yöresine meyvesuyu firmaları. döküntü meyve almak için giremezler. Çünkü meyvesuyu firmaları bu şekilde ihtiyaçlarını sağladıkları için iyi mala olan talebi azaltmakta fiyatı düşürmektedir. Malatya’da Zıraat Odası köylüleri bu konuda uyarıyormu.
    0
    0
    Yanıtla
  • çiftçi değilsin (4 yıl önce)
    tüccar ciftciden yası 4 5 alıyor 150 lik gün kurusuna 11 tl veriyor.biz şükür ediyoruz aradaki tüccar olmasa sen kayısıyı 6 7 liradan yerdin
    0
    0
    Yanıtla
  • Kentli (4 yıl önce)
    Daha iki ay öncesine kadar bu yıl kayısı çok az olacak, rekolte düşük diyordunuz. Şimdi ise kayısı çok fazla TMO alsın ki fiyat istikrarı yani gariban giyemeyecek düzeye çıksın diyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    He alır alır, bekleyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Gün kurusunu 30 40 TL ye dükkanlar satıyor, diğerinde en az 20.00 TL bence gayet makul fiyatlar. Fındık ve cevizli değilde bence incir le falan karşılaştırılırsa daha makul olur. Tamam çiftçimiz kazansın ama vatandaş da alabilsin. Yaş kaysıyı bile bu yıl kilosunu 10.00 TL den sattılar. Biraz da şükür lazım bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erknemr (4 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Can dost muhtemelen çiftçisin kayısı üretiyorsun, o halde sana çiftçinin girdiklerinden bahsetmeme gerek yok.. Bu pahaliliktan ne çiftçi ne de vatandaş sorumlu onu bilesin bilesinki vatandaşa faydan olsun.. Hem şükretme işini emin ol her saat bunada şükür diyerek yapıyoruz, ancak kusura kalma şükür ettik diye bu girdilerden bu hayat pahaliligindan şikayetçi olmayacak da değiliz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Büyük esnaf ister mi hiç çiftçi kazansın? Köylünün ihtiyacı var diye öldüm fiyata elinden alıyorlar. Fındıktan neyi eksik kayısının bilmiyorum. Vekiller ellerini vicdanlarına koysunlar çiftçi için TMO kayısı almalı....
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    kayısı sadece malatyamız için değil ülkemiz için ciddi bir ürün dünya pazarında bu kadar hakim olduğumuz sayılı ürün var iken kayısının üretimi işlenmesi depolanması pazarlanması ve satışı de hem malatyamız hem de ülkemiz için stratejik öneme sahiptir. Kayısının ülkemize katkısını en üst düzeye çıkarmak için çiftçisiyle işçisiyle esnafıyla ihracatcısıyla malatyalılar elinden geleni yaptığı gibi hükümette işin düzenleyici ve denetleyici rolünü üstlenmeli ve Toprak mahsülleri ofisi marifeti ile üzerine düşeni yapmalı çünkü malatyalılar düzenleyici olarak kurulan kayısıbirliği işlevsizleştirdi
    0
    0
    Yanıtla