SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fiyatta İstikrar İçin..."

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:07:09
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Et ve Süt Kurumu tarafından Malatya’da üreticilerin sözleşmeli kesim uygulamasına başladığını söyledi.

Birlik binasında yaptığı basın açıklamasında Malatya’da et kesimi hakkında bilgi veren Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Et fiyatının istikrarı için et süt kurumu Malatya’mızda üreticilerimizle sözleşmeli kesim uygulamasına başladı. Üreticiler sözleşme imzalama tarihi itibariyle en erken olarak atmış günden sonra hayvanlarını kesime gönderebilmektedir ve 2 ay içersinde et fiyatların artmasından faydalanabilmekte, ayrıca fiyat düşmesinden zarar görmemektedir. Bu durum sözleşmenin üretici için ne kadar yararlı olduğunu göstermektedir” dedi.

Taneli, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Birliğimiz Et ve Süt Kurumu arasındaki üreticinin yerine getirmesi gereken tüm sorumlulukları Noter masrafı ve teminat gibi sorumlulukları üstlenmiştir. Bugünden tarihinden itibaren yüz elli büyükbaş hayvan kesimi yapılmıştır. Bundan sonra kesimlerimiz belli aralıklarla devam edecektir.

Ülkemizde et fiyatları mazide çeşitli dalgalanmalar göstermiştir. Bu dalgalanmaların sebebi, üreticiyi düşünmeden ve kendi menfaatleri doğrultusunda et piyasasını etki altına alan özel sektör ve bunların oluşturduğu lobilerdir. Örneğin; 2012 yılında et fiyatları üstünde oynanan oyunlar et fiyatlarını olumsuz yönde etkilemiş, bu durum üreticiyi ciddi manada zorlamıştır. Ardından 2013 yılı başlarında piyasa istikrarı için et süt kurumu ve birliğimizin çalışmalarıyla, et süt kurumu Malatya'da kesim yapmaya başladı. Böylece 2013 yılı başından itibaren piyasada et fiyatları üreticiyi kazandırır duruma getirmiştir.

Şu anki sözleşmeli kesim fiyatları 16 bin 300 TL’dir. 20 hayvan altı kesim ödemeleri peşin olarak verilmekte,20 hayvan üstü kesimler ise yarısı peşin, diğer yarısı ise en geç 1 ay içersinde ödenmektedir. Kesimler Malatya’da yapılmaktadır.

Sözleşme yapmayan üreticilerimiz ise peşin 15 bin 850 TL’den kesim yapacaklardır. Büyük ölçekli üreticilerimiz, mazideki fiyat istikrarsızlığından dolayı mevcut işletme kapasitelerini arttırmaktan çekiliyorlardı. Fakat piyasa istikrarı için birliğimizin ve Et Süt Kurumu'nun yaptığı çalışmaları gören üreticilerimiz sektörün istikrarlı olduğunu görünce yatırımlarını artırmaya karar vermişlerdir.

Sonuç olarak; üreticiler kazanmakta, işletmeler daha da büyümekte ve ülkemiz hayvancılığı için bir yara olan et ithalatının önü kesilmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız