Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koronavirüs salgınına karşı yürütülecek çalışmalar kapsamında, “Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” başlıklı bir proje başlatarak, salgın hastalığa karşı yenilikçi uygulama geliştiren kurum ve kuruluşların desteklenmesi için 220 milyon TL ayırdığını açıkladı.
Bakanlığın proje içeriğini ve ayırdığı bütçeyi açıklamasından sonra, merkezi Malatya’da bulunan Fırat Kalkınma Ajansı, ajansa üye Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’nin bağlı olduğu TRB-1 Bölgesi’nden hayata geçirilecek projeler için ayrılan bütçenin 5 milyon TL olduğunu duyurdu.
Fırat Kalkınma Ajansı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Covid-19’un yüksek bulaşıcılığı ve insan sağlığı üzerinde hayati tehlikeye sebep olacak etkileri nedeniyle toplum sağlığı için acil müdahale edilmesi gereken bir tehdit haline geldiği hatırlatılarak, “Kalkınma Ajansları Covid-19 İle Mücadele Ve Dayanıklılık Programı” ile salgın hastalığın kontrol altına alınması için yenilikçi uygulamalara destek verileceği bildirildi.
Programın amacının “COVID-19 salgını ile mücadeleye katkı sağlayan ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelerin desteklenmesi” olduğu belirtilen FKA açıklamasında, Malatya – Elazığ – Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan TRB-1 Bölgesi’nden gelecek projeler için ayrılan bütçenin 5 milyon TL olduğu kaydedildi.
30 Nisan tarihine kadar devam edecek başvurular nereye yapılacak?
Proje sunumu için başvuruların belirtildiği açıklamada, son başvuru tarihinin 30 Nisan 2020 olduğu, potansiyel başvuru sahiplerinin; proje başvurularını Ajansın internet sitesinden erişilebilecek Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik olarak doldurmaları gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, projelere verilecek desteğin asgari 100 bin TL, azami 1 milyon TL tutarında olacağı ifade edildi.
Kimler başvurabilecek?
Fırat Kalkınma Ajansı, 5 milyon TL’lik bütçe ile yürütülecek programa başvurabilecek kurum ve kuruluşları şöyle sıraladı:
- Belediyeler, Üniversiteler, İl/Bölge Müdürlükleri
- İl Özel İdareleri, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri,
- Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, Odalar,
- Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar, Sendikalar)
- Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri
- İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) Yönetici Şirketleri, Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketleri, Teknoloji Transfer Ofisi Şirketleri, Belediye Şirketleri, İl Özel İdaresi Şirketleri
- Kar Amacı Güden İşletmeler
Programda hangi projelere öncelik tanınacak?
Fırat Kalkınma Ajansı, açıklamasında, “Kalkınma Ajansları Covid-19 İle Mücadele Ve Dayanıklılık Programı” kapsamında yapılacak proje başvurularında dikkate alınacak öncelik ilkeleri ise “1. Virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, 2. Halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, 3. Salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesi” olarak belirtildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com