Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşme sonrası iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı.
Cumhurbaşkanı Gül ve Hollande görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı öncesinde; MÜSİAD-CGPME arasında iyi niyet mektubu, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile GDF-Suez Grubu arasında İşbirliği Protokolü, Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine Müsteşarlığı Arasında Mali İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine Müsteşarlığı arasında sürdürülebilir orman yönetimi program finansmanına ilişkin 150 milyon avro tutarında Kredi Anlaşması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ulusal Araştırma Ajansı Arasında Ortak Araştırma Projeleri İçin Ortak Çağrı Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Fransa Cumhuriyeti Üretken Kalkınma Bakanlığı ile Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Raylı Ulaştırma Alanında Ortak Bildiri, Fransa Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanlığı İle Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Arasında İyi Niyet Beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Fransa Cumhuriyeti Tarım, Tarımsal Gıda ve Orman Bakanlığı Arasında İyi Niyet Beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Fransa Cumhuriyeti Üretken Kalkınma Bakanlığı ile Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Enerji Alanında Ortak Bildiri ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı.
ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki iç savaşa ilişkin, "Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk ve daha önce New York'ta, Chicago'da biraraya geldiğimizde Suriye meselesinde ikimizin tespit ettiği noktalar, bugün aynı noktadayız. O gün dikkat ettiğimiz olumsuz gelişmeler, bugün gerçekleşmiştir. Bu konuda dayanışmamız devam edecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek, siyasi konularda bölgesel olarak bakıldığında şu anda en önemli meselenin Suriye meselesi olduğunu belirterek, "Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk ve daha önce New York'ta, Chicago'da biraraya geldiğimizde Suriye meselesinde ikimizin tespit ettiği noktalar, bugün aynı noktadayız. O gün dikkat ettiğimiz olumsuz gelişmeler, bugün gerçekleşmiştir. Bu konuda dayanışmamız devam edecektir. Ayrıca, Doğu Akdeniz'in istikrarı, güvenliği, bütün bu konular ikimizi yakından ilgilendirmektedir" şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Gül, savunma sanayinde işbirliği imkanlarının olduğunu belirterek, "Enerjide işbirliği yapmaya başlamamız çok sevindirici ve büyük bir hamledir. Bundan biz memnuniyet duyduğunuz gibi eminim Fransa'da büyük bir memnuniyet duymaktadır. Birçok Fransız firmasının farklı enerji alanlarında faaliyet göstermesinden de büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi. AB sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Gül, müzakere sürecinin otomatik olarak tam üyeliği getirmediğini söyledi. Müzakere sürecini, AB kriterlerini ve demokratik normları adapte etme süreci olduğunu anlatan Gül, "Bu sürecin tıkanmamasıdır. Neticede, Türkiye müzakere sürecini başarıyla bitirdiği takdirde o zaman Türk halkı da başka tercihlerde de bulunabilir" diye konuştu. Gül, Türkiye ve Fransa ilişkilerini çok ileri düzeylere, tarihten gelen seviyelere çıkartma noktasında iradelerini ortaya koyduğunu ifade etti.
Gerçekleştirilen ziyaretin geleceğe dönük bir ziyaret olduğunu belirten Hollande, "Türkiye çok önemli bir potansiyele sahip bir ülke. Çok önemli kalkınma göstermiş önemli bir ülke. Siyasi ilişkilerimiz, oluşmuş ve sağlam ilişkiler. Stratejik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayı tamamlayıcı mahiyette savunma alanında da bir çalışma olacaktır. Birçok konuda ortak görüşü olan iki ülkeyiz" dedi.
Suriye'deki iç savaşa değinen Hollande, "Savaşa gitmeden, bir geçiş dönemi yaşayan Suriye yaşanılabilirdi ama çok zaman kaybedildi. Bunun vahim sonuçlarını görüyoruz. Nedir bunlar? Kimyasal silah kullanımı, 700 bin Suriyeli göçmen Türkiye'de ağırlandı. Göçmenler başka ülkelere de gidiyor. Fransa'nın bu konudaki dayanışmasını belirtmek istiyorum" diye konuştu.
"SURİYE'DEKİ AŞIRI UÇLAR GENÇLERİ KENDİNE ÇEKİYOR"
Türkiye ve Fransa'nın Akdeniz'in kaderiyle ilgili sorumlulukları olduğuna dikkati çeken Hollande, Türkiye'nin son yıllarda etkileyici bir büyüme hızı yakaladığına işaret etti. Hollande, iki ülke arasındaki ticaretin arzu edilen seviyede olmadığını dile getirdi. Hollande, "Suriye'de bugün henüz barış olmaması, birtakım kökten dinci hareketlerin oluşması ile sonuçlandı ve Avrupa'dan gelen gençleri çekiyor bu aşırı uçlu hareketler. 15-16 yaşındaki gençlerin savaşa gittiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB müzakerelerini değerlendiren Hollande, müzakerelerin saygı çerçevesinde devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hollande, 35 faslın açıldığını ve yapılacak çok şeyin olduğunu anlatarak, hukukun üstünlüğünün önemli olduğuna ve fasılların açılması gerektiğine işaret etti.