Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Haziran seçimlerinde ilk kez uyguladığı 'seyyar sandık' ile hasta, yatağa bağımlı ve yaşlıların ayağına sandık gitti.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde ilk kez 'seyyar sandık' uygulaması yapıldı. Zorlukla oylarını kullanmak için sandığa giden hasta, yatağa bağımlı ve yaşlıların ayağına bu kez sandık gitti. 'Seyyar sandık' uygulamasıyla hasta, yatağa bağımlı ve yaşlıların evlerine seçim kurulu görevlileri giderek, evlerinde oy kullanmalarını sağladı.
Malatya'da 302 kişinin ayağına 22 'seyyar sandık' gitti. hasta, yatağa bağımlı ve yaşlılar, 22 sandıkta hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili tercihlerini yaptı.
Malatya'da Zapçıoğlu Caddesi'nde ikamet eden 68 yaşındaki hem yürüme engelli hem de astım olan Meryem Özdemir'de 'seyyar sandık' uygulamasından yararlandı. Belinde platin takılı bulunan hem yürüme engelli hem de astım olan, solunum cihazıyla nefes alan Özdemir, evine gelen 'seyyar sandık'ta oyunu kullandı.
Özdemir, oyunu kullandıkta sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Allah razı olsun. Önceden İzollutepe'de oturuyordum. Oy kullanmaya giderken sandalyeyle 4 kişi aşağı indirip, yukarı çıkarıyordu. Sağ olsunlar, Allah razı olsun. Allah cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Evvel Turgut Özal idi, Turgut Özal'dan sonra şimdi bu" dedi.
Sosyal Politikalardan Sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, 'seyyar sandık' uygulamasından faydalanan Meryem Özdemir'i ziyaret etti.
Çalık, 'seyyar sandık' uygulamasına ilişkin, "24 Haziran seçimlerinin tekraren hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Şuan Türkiye'de 481 bin tane evde bakım verdiğimiz, yaptığımız hastamız, engellimiz var. Ve 18 yaş üstü yaklaşık 300 bine yakın evde bakım ücreti alan vatandaşlarımız var. Bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapmış olduğumuz yasal düzenleme, cumhurbaşkanımızın talimatıyla gelişmiş olan ülkelerdeki uygulamalar, bu uygulamalardır. Evde sandık uygulamasını getirebilmemiz gerekiyordu. Daha önceki maalesef seçimde oy kullanılan fotoğraflar çok kötüydü. Teyzem oksijen tüpüyle, ambulansla hastaneye geliyordu ve yukarı çıkıp, inerken çok ciddi problemler oluyordu. Şimdi cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu talimatla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasal düzenlememizi yaptık, onun gereğini de Yüksek Seçim Kurulu, seçim ilan edildiği andan itibaren yerine getirdi. Aile hekimlerimiz evde bakım hastası olan engeli ya da hastalığı dolayısıyla yatalak olanlara 'yatalaktır' ibaresiyle Yüksek Seçim Kurullarına, ilçe seçim kurullarına ya da muhtarlıklara başvurularını yapacak şekilde raporlarını verdi. Şimdi bugünde gördüğünüz gibi sandık eve geldi, teyzem oyunu kullandı. Dualarını aldık. Dualarını cumhurbaşkanımıza ediyor. Bundan sonra seçmenlerimizin bu konuda daha hassasiyet göstermesi, engellilerimiz için binaları engelsiz hale getiriyoruz. Her engellimize sandık gitmiyor ama yatalak olan hastalarımıza evde sandık uygulamasını başlattık. Diğer engelli vatandaşlarımızda muhtarlıklara, ilçe seçim kurullarına, Yüksek Seçim Kurullarına ulaşacak mekanizmalarına göre başvuru yaptıklarında, onlarında engelliliklerine göre mekanlar hazırlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com